Felépülési nap

A Felépülési rendezvényt először 2016-ban a Norvég Civil Alap támogatásával szerveztük. A program célja a felépülés népszerűsítése mellett az is, hogy nyitott csoportok, szakmai programok, tudományos előadások, szabadtéri események és közösségi aktivitások segítségével vonjuk be az érintetteket és a hozzátartozóikat a felépülés folyamatába.

A tematikus hét kommunikációjában a hagyományos elérések mellett kezdettől jelentős szerepet kapott a közösségi alapú elérés és médiareprezentáció, így a Facebook jelenlét mellett a közösségi rádiózást (Tilos Rádió) és a youtube csatornánkat is használtuk. A létrejött médiatartalmak a Mixcloud oldalunkon és a Youtube csatornánkon archivált formában is elérhetőek.


Az eseménysorozat a második, 2017-es Felépülési Hét alatt tovább finomodott.  A program során ekkor a felépülési utakra nyíló kapuk jelentőségét és azok elérhetőségének témáját jártuk körbe.


A 2018-as, harmadik alkalom legfontosabb előrelépése, hogy projektfinanszírozott eseményből lassan az alapítvány szakmai munkájának állandó hagyományává vált, ilyen formában, a szükségletek és lehetőségek figyelembe vételével, Felépülési Hét helyett Felépülési Hétvégét tartottunk. A nyitókonferencia a hozzátartozókkal kapcsolatos témákat járt körül, a szakembereknek szóló esemény mellett a hétvégén golfozással és közösségi rádiózással egybekötött felépülési napot tartottunk a békásmegyeri ambulancián és környékén, majd a hétvégét a Szimpla-kertbe szervezett adománygyűjtő főzéssel zártuk. Utóbbi programok már a szakemberek helyett/mellett felépülőket céloztak.

Esemény a Facebookon

Az esemény, a szervezés tanulságainak levonása után, 2019-ben a felépülőknek és a szakembereknek szóló programokat is tartalmazó Felépülők Éjszakájaként került megrendezésre. A délelőtti-kora délutáni közös mozgásos programok (kerékpározás, urban golf kihívás) a felelősség, tudatosság, felépülési közösség témáját rejtetten csempészték a résztvevők tudatába, míg alapvetően minden résztvevő felépülő, hozzátartozó és kevésbé érintett érdeklődő jól szórakozott. Az esti, tematikus programsávokban felépülőkkel és felépülésről beszélgettünk, nem csak szakemberekkel. A programok a közösség, felépülés, hozzátartozók problémakörét járták körül, egyéni felépülési életutakat mutattak be. A mély szakmaiság mellett a széles közönséget is igyekeztünk megszólítani, olyan népszerű művészek meghívásával, mint Karaffiáth Orsolya vagy Pajor Tamás. Az esemény egy-egy workshopján 60-80 résztvevő volt, a három műsorsávból álló, éjszakába nyúló programon összesen több mint 500 résztvevő fordult meg. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a Felépülési Nap megtalálta azt az optimális formát, amivel a legtöbb ember elérésére képes.


2020-ban a járványhelyzet miatt a Felépülési Nap elmaradt. Ezt követően kapacitásainkat az online térben is tartható mértékletesség kampányokra helyeztük át, amelyekről információ a Száraz November és a Merj kevesebbet! oldalakon érhető el.