ANDRÁSI ZITA
szociális munkatárs, hozzátartozói csoport vezető

Gyakornokként kezdtem a békásmegyeri ambulancián, majd asszisztensként, később konzultánsként kezdtem itt dolgozni. Különböző adminisztrációs feladataim is vannak, és ha felhív minket valaki itt, nagy eséllyel velem beszél először. 2015 óta részt veszek a hozzátartozói csoport vezetésében is. Szeretem a munkámat, mert minden nap tanulok a kollégáimtól és a klienseinktől. Az életemben fontos szerepet tölt be a sport és a mozgás, 18 éve röplabdázom versenyszerűen. Szeretek a pályán lenni, együtt dolgozni és küzdeni a csapattársaimmal. Szívesen próbálok ki új sportokat is, a szabadidőm egy részét is mozgással töltöm. „A munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy olyan támogató közösség, környezet vegye körül a felépülőket, ahol bármiről lehet beszélni, és lehetőségük legyen kiegészítő terápiákat is igénybe venni.”
SZEVERÉNYI GÁBOR
szociális munkatárs

A segítő szakma szinte minden területén megfordultam,  családsegítés, közösségi munka cigány telepen, szociális mentor munkaügyi központban, gyermek- és ifjúságvédelem civil szférában és önkormányzati szektorban, programszervezés, gyermekjóléti szolgáltatás, ifjúsági utcai szociális munka, és immár 8 éve megtapadtam a  hajléktalan ellátásban is.  A Békásmegyeri Kék Ponthoz közel 7 éve csatlakoztam. Az első időszakban leginkább asszisztensi, adminisztrációs feladatokat láttam el, egy ideje konzultánsként dolgozom. Szeretek az aktív, mozgalmas életet, ez a négy gyermekem és két, időnként három munkahelyem mellett másként nem is menne. Megesik, hogy veszélyes fákat vágok ki, és rengeteget tekerek. Ezért a két fontos tárgyam az életemben: a bicajom és a láncfűrészem. Ha egy felépülőt kísérsz az útján, szerves része vagy a folyamatnak, így ebből te is táplálkozhatsz, épülhetsz, gyarapodhatsz. Új utakat járhatsz be, új dimenziók nyílhatnak meg előtted. Tehát közösen fel-épülünk!
PÁSZLI LÍVIA
ambulanciavezető (III. kerület), szakmai koordinátor

Szociális munkás, pszichológus. 2oo6 tavaszán érkeztem a Békásmegyeri Kék Ponthoz. Konzulensként kezdtem dolgozni az újonnan nyíló ambulancián, majd 2oo7 nyarától koordinálom is a programot. Kék Pontba kerülésem előtt autistákkal dolgoztam. Egy ösztöndíj keretében közelről láthattam, hogy hogyan működhet jól egy komplex szociális-és egészségügyi rendszer Hollandiában. Jelenleg az ambulancián egyéni-, és családi konzultációt végzek és a szakmai teamet irányítom. Az ambuláns konzultáció kiegészítéseként, ha erre lehetőség van, jógát és színházterápiás csoportfoglalkozást is vezetek a hozzánk járó felépülőknek.  A Kék Pont mellett pszichodinamikus tánc és mozgás-terápeutaként is dolgozom. Szabadidőmben festek, táncolok, falra és/vagy hegyre mászom. Nagyon fontosnak tartom, hogy a felépülési folyamatban teret adjunk a kreatív alkotó munkának!
LŐRINCZ SÁNDOR (1967-2019)
konzultáns, színház terapeuta

Lörke hosszú ideig dolgozott a csapattal, máig szeretettel emlékszünk rá. Bemutatkozásában ezt írta magáról: "Lörkének szólít szinte mindenki. Több területen és helyen is dolgozom. Bejárok kórházi osztályra csoportokat tartani és több civil szervezetnél is voltak, vannak feladataim. A Kék Pontban az egyik dolgom a Józanság-megtartó csoport vezetése és egyéni konzultációkat is viszek.  A Békásmegyeri Kék Pontban felépülési térképészként pedig a tágan értelmezett szakmai környezetünk felmérése, bejárása, a potenciális partnerek felkutatása a feladatom. Olyan együttműködések kialakítása a cél a körülöttünk lévő szakmai szervezetekkel, intézményekkel, amelyek saját programjaikkal és szolgáltatásaikkal szintén segíthetnek a felépülni vágyóknak céljaik elérésében és józanságuk megtartásában. A zene nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, a 80-as évek óta különböző punk formációkban gitározom. Magam is felépülő függő vagyok, és drogok nélkül is jól érzem magam a bőrömben. Azt gondolom, hogy  ez bárki számára elérhető, aki le akar állni. Ebben tudunk segíteni."
DÁVID FERENC
segítő, biopolitikai munkatárs

Pályaelhagyó deviancia-szociológus vagyok, főállású munkatársként a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora. Több mint egy évtizede veszek részt közösségépítő, ártalomcsökkentő és a drogproblémát menedzselő projektekben szakértőként, kreatívként és morális vállalkozóként. Hét évig koordináltam a budapesti parti kultúra biztonságosabbá tételét célzó Kék Pont Party Service projektet, jelenleg pedig az alapítvány Innovációs Műhelyét vezetem, ahol munkatársaimmal elsősorban holisztikus szemléletű egészség-projekteket és felépülési programokat tervezünk, illetve valósítunk meg. A Tilos Rádió műsorkészítője vagyok, évszak független kerékpáros, kegytárgy-gyűjtő és gonzo urban-golfer. Szívesen állok színpadon és veszek részt összművészeti produkciókban, a mikrofon a barátom. Felépülőnek tartom magamat is, mióta leszoktam a dohányzásról. Mindig is izgatott a téma, hogy hogyan zabolázhatjuk meg vágyainkat és miként lehetünk az Örömök Urai. A felépülés üzenetében most azt tartom izgalmas kihívásnak, hogy hogyan is válhat ez valóban mozgalommá Magyarországon.
LENCSE MENYHÉRT RÓBERT
ambulanciavezető (IX. kerület), intézményvezető helyettes

Itt voltam már az alapításkor is, végigéltem a Kék Pont majd húsz évét. Jelenleg egyéni konzultációt folytatok és a Gát utcai szakmai teamet vezetem. Többféle beszámolási- adminisztrációs munkát is végzek már hagyományosan a Kéknél, e tekintetben a január a legkegyetlenebb hónapom. Akkreditált képzéseink közül az ASI (addikciós súlyossági index) és az Euro ADAD (ugyanannak a serdülőkre szabott formája) mérőeszközök alkalmazására felkészítő tréningeket vezetem, speciális feladatom még a gyakornokok betanítása és koordinálása. Munkánk elismerésének tartom, hogy sok gyakornokunk marad nálunk önkéntesként is, a kötelező gyakorlati időn túl is. A fiam a vonatokért él-hal, a lányom a művészetekért, én meg értük. A Stars Wars-ról családilag mindent tudunk, sokat utazunk és kikapcsolódásként imádunk a Tatai Öregtó körül bóklászni, meg jó regényeket olvasni. A felépülési munkáról most az jut eszembe, hogy "Akárhová megyünk, magunkat úgyis magunkkal visszük." (Stephen King, aki maga is felépülő)
TÓTH ZSÓKA
szociális munkatárs

[user_id]A legrövidebb Kék Pontos múltam nekem lehet a csapatban, gyakorlatomat 2015 szeptemberétől a Gát utcai ambulancián töltöttem, mely során elkezdtem konzultálni, ezután önkéntesként tevékenykedtem. 2016. januárjában lediplomáztam szociálpedagógiából, februártól pedig teljes állásban a Kék pontban dolgozom. Nagyon boldog vagyok a lehetőségtől, hogy itt dolgozhatok! Jelenleg szabadidős programokat szervezek (urban golf, kosarazás), konzultálok, részt veszek a vitaszínházban és adminisztrációs feladatokat végzek. A felépülés számomra egy pozitív kontextusú megközelítést és folyamatot jelent. Az én olvasatomban Felépülő az, aki változtatni szeretne életének bizonyos szegmensén, és tevékenyen dolgozik fejlődésén.
SZABÓ ANNA
terápiás munkatárs

Első találkozásom a Kék Ponttal még klinikai- és egészségpszichológiai szakirányú egyetemi hallgatóként történt, ekkor kezdtem el önkéntesként itt dolgozni. Azóta már munkatársként erősítem a Kék Pont csapatát. Jelenleg egyéni konzultációkat tartok a hozzánk forduló felépülni vágyóknak, korábban pedig tartottam autogén tréning, és relaxációs csoportokat is. Az addiktológián túl leginkább a testtudatosságon, mozgáson, táncon alapuló önismereti módszerek érdekelnek. Jelenleg az ELTE tanácsadó szakpszichológus képzését végzem. A felépülés folyamatának számomra legszebb pillanatai azok, melyek során megszületik a változás vágya, igénye, majd az a folyamat okoz örömet, amelyben az egyén egyre inkább felfedezi, hozzáfér, és használni kezdi saját belső erőforrásait, elkezdi meglátni saját értékeit, valódi céljait.
KOMÁROMI ÉVA
jelenleg az szakpszichológus jelöltek szupervízora és szakmai konzultánsa

A Kék Pontban praktizált 1996-2021 között.   Addiktológiai és klinikai szakpszichológusként, pszichoterapeutaként, a kezdetek óta folytatok hozzátartozói konzultációt a Kék Pontban, rengeteg szülővel és családdal találkoztam a közel két évtizedünk alatt. S bár a családok társadalmi helyzete, életkörülményei és összetétele lehetnek nagyon különbözőek is, a problémáik, félelmeik és a kérdéseik mégis hasonlóak. Egyik legfontosabb szándékom az, hogy a szülők felismerjék, hogy a függőség családi betegség, amely az egész családnak jelzés, mindenkinek megvan a maga dolga vele. Az elmúlt években több női csoportot is vezettem, jellemzően szenvedélybeteggel élő, társfüggő nők számára, de gyakran tartok prevenciós célú előadásokat is szülőknek vagy speciális szülői értekezleteket iskolákban. Magam is kétgyerekes szülőként, fontosnak tartom, hogy legyenek jó együttléteink a családdal. Szeretek víz mellett lenni és zenét hallgatni, meditálni. A felépülés az élettől való menekülés feladása. De ezen túl különleges utazás is, amelynek során végre azzá válhatsz, aki mindig is szerettél volna lenni.
BÉKÉSI TÍMEA
terápiás munkatárs, családkonzultáns

2016 óta dolgozom a Kék Pontban, végzettségeimet tekintve addiktológiai konzultáns, etnográfus, képzésben lévő családi tanácsadó, gyászkísérő és meseterapeuta vagyok. 20 éve dolgozom a szenvedélybeteg ellátásban, függőkkel és hozzátartozóikkal egyéni-, csoportos- és családi konzultációs kereteken belül. Mélyen hiszek abban, hogy az emberek képesek változni és elindulni a felépülés útján. Igyekszem ebben úgy segíteni, hogy mindenki a maga tempójában és képességei szerint haladhasson. Írásaim jelentek meg a feldolgozatlan veszteségek és a függőségek kapcsolata, valamint gyermekek gyásza témákban. A segítő munka mellett előadásokat tartok és oktatok addiktológiai konzultáns képzésen. Elhivatott vagyok a szenvedélybetegség destigmatizációja iránt.
PROF. DR. RÁCZ JÓZSEF
kuratóriumi elnök, szakmai igazgató

Kezdetektől vezetem a Kék Pontot, mint pszichiáter és pszichoterapeuta. E mellett egyetemi tanárként az ELTE Pszichológiai Intézetében működő Tanácsadás- és Iskolapszichológiai Tanszéken és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán még 1997-ben létesült Addiktológiai Tanszéken dolgozom. Utóbbi tanszék vezetésén kívül az addiktológiai konzultánsok képzése is a feladataimhoz tartozik. 2021—ben az ELTE-n elindítottuk az addiktológiai viselkedések tanácsadó szakpszichológusa képzést. Pályafutásomat a nyolcvanas évek ifjúsági szubkultúráinak kutatásával kezdtem, az 1990-es évektől hol közelebbről - szakértő tanácsadóként és/vagy szakmai érdekvédelmi pozícióból-,  hol távolabbról - oktatóként és civil szakemberként -,  de végigéltem a hazai drogpolitika alakulását, s megtapasztaltam annak hullámzásait. Korábban több hazai és nemzetközi szervezet munkájában is részt vettem, amik drogpolitikával, a droghasználók ártalomcsökkentésével, kezelésével és felépülésével foglalkoztak, és ilyen témájú együttműködésekre törekedtünk. Szeretem Murakami és Garaczi László könyveit, a Dogma filmeket és a 80-as évek hazai underground zenéjét. A felépüléshez úgy kapcsolódom, hogy a felépülési mozgalom egyik alapját képező történetmondással (storytelling) kutatásaim során is foglalkoztam, mégpedig a kvalitatív kutatások, azon belül is a narratív pszichológia keretében. Egyetemi kurzusaimon önsegítő csoportokkal, felépülő függőkkel és tapasztalati szakértőkkel is foglalkozunk.
SZEMÁN GABRIELLA
terápiás munkatárs, klinikai szakpszichológus jelölt

2014-ben csatlakoztam a Kék Ponthoz kezdetben önkéntesként, majd a nyolcadik kerületi ambulancián munkatársként. Korábbi egészségügyi főiskolai végzettségemnek megfelelően eleinte laborban, később a versenyszférában helyezkedtem el, majd érdeklődésem egyre inkább a szociális szféra és a pszichológia felé fordult. Az SZTE pszichológia szakán végeztem, jelenleg a PTE klinikai szakpszichológus képzését végzem, valamint képzésben lévő csoportanalitikus vagyok a Csoportanalitikus Kiképző Társaságnál. A Kék Pontnál jelenleg egyéni konzultációt tartok, munkámat főként a dinamikus szemlélet és rendszer-elmélet hatja át, mely során a hozzám fordulókat kísérem a változás útján. A felépülés számomra inspiráció az életre, munkára, szeretetre egy olyan közösségben, melyhez mi magunk is hozzájárulhatunk.
DR. SASVÁRI ANDREA
jogi tanácsadó

Ügyvédként a kezdetektől - 1997-től – vezetem a Kék Pont Alapítvány jogsegélyszolgálatát. Jogi tanácsot adok a klienseknek és a hozzátartozóknak mindkét központunkban, és gyakran segítek a társszervezetek kábítószer-használattal kapcsolatos és járulékos jogi problémáinak megoldásában is. Az alapítványunk jogi ügyeinek kezelésében és a jogszabályi környezetben bekövetkező változásokhoz való pozitív alkalmazkodáshoz is tanácsot adok a szervezet döntéshozóinak. A drogügyön kívül a hajléktalan embereknek nyújtott jogsegélyszolgálatokban szereztem hasonlóan sok tapasztalatot. A felépülés nekem annak megtapasztalását jelenti, hogy jó dolog legalább önmagunkkal harmóniában élni.
KOVÁCS IMOLA
könyvelő, gazdasági tanácsadó

Már bölcsész diplomával szereztem meg a mérlegképes könyvelői végzettségemet. A munkámban – a nehéz körülményekhez képest -  igyekszem pénzügyi biztonságot, erős hátországot nyújtani az alapítvány szakmai munkájához.  Hiszek az erős civil szféra fontosságában. A felépülésről az jut eszembe elsősorban, hogy minden velünk kapcsolatos dolog elsősorban rajtunk múlik, nem másokon.
ERDÉLYI TEA
ügyvezető igazgató/intézményvezető

Szociológus és közgazdász vagyok. Szervezetfejlesztési és HR területen, projektmenedzserként, trénerként dolgoztam, KKV, intézményi és civil szektorban is. Foglalkoztam hátrányos helyzetű gyerekekkel, hajléktalanokkal, tartós munkanélküliekkel, megváltozott munkaképességűekkel. A kétezres évek közepe óta esélyegyenlőségi, emberi jogi témákban is dolgozom, önkéntesként, fogyatékos személyekkel, illetve LMBT és női civil szervezeteknél. A Kék Pont csapatához 2016 februárjában csatlakoztam, azzal a céllal, hogy rendszer- és folyamatszervezési fétisem révén, segítsem egy olyan szervezeti-adminisztratív rendszer felépítését, ami az Alapítványnál folyó, kiváló szakmai munkát hatékonyan támogatja.
GYÁRFÁS ANIKÓ
terápiás munkatárs, hozzátartozói csoport vezető

Gyárfás Anikó vagyok, a nyolcadik kerületi közösségi ellátás szakmai koordinátora. A Kék Ponthoz szociálpedagógus hallgatóként, gyakornokként kerültem. Legnagyobb örömömre lehetőséget kaptam, hogy önkéntesként a békésmegyeri ambulancia hozzátartozói csoportjának egyik vezetője legyek. Immár nyolc év telt el azóta, és ugyanolyan lelkesedéssel, kíváncsisággal várom a szerdákat, hogy megtudjam, mi történt a héten a csoporttagokkal. Jelenleg egyéni konzultációkat is folytatok a Kék Pontban hozzátartozókkal és szenvedélybetegekkel. Örülök annak, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik felvállalják a nehézségeiket, félelmeiket, problémáikat és szeretnének változtatni. Nagyon fontosban tartom az egyenrangú kapcsolatot. A közös munka során én is rengeteget tanulok. Időközben addiktológiai konzutáns végzettséget szereztem, és jelenleg családterápiás képzésre járok.
PELBÁT GERGELY
terápiás munkatárs, klinikai szakpszichológus jelölt

2012 óta dolgozom a Kék Ponttal. Jelenleg egyszemélyes segítő beszélgetéseket végzek. A beszélgetések során a személyközpontú szemlélet keretében azt ajánlom a hozzám fordulónak, hogy segítem őt abban, hogy új célokat határozzon meg az életében. Mivel az új célokhoz vezető út sokszor fáradtságos vagy ijesztő, esetleg idegesítő, ezért a segítői kapcsolat abban ad támogatást, hogy az utat nagyobb valószínűséggel tudja bejárni, aki hozzám fordul. Az egyéni beszélgetések mellett az alapítvány e-mail alapú tanácsadó szolgáltatását felügyelem és a Tépőzár nevű, 30 napos kihívást szervezem, amelyben a résztvevők az új tanulságok kedvéért vállalják a 30 napos cannabis szünetet. Az ELTE Pszichológia szakán végeztem, továbbá a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesületnél szereztem gyakorlatot a személyközpontú módszer alkalmazásában. Jelenleg a PTE Klinikai szakpszichológus szakképzését végzem, amely után lehetőségem lesz úgynevezett pszichiátriai diagnózisok feltérképezésére és diagnosztikai javaslat megtételére. Ez azon klienseket érintheti, akik úgy érzékelik, hogy a nehézségük az átlagnál összetettebb, vagy elviselése jobban próbára teszi őket, emiatt a megoldás megtalálása során fontos lehet, hogy nehézségük valamilyen egészségügyi elnevezést kaphasson egy állapotfelmérő folyamat során. Munkámat a megértés, a kölcsönös tisztelet és az őszinteség alapvető hozzáállásával végzem. 
SÁGI CSENGE BORBÁLA
segítő, City Art

2018 tavaszán érkeztem a Kék Ponthoz. Szociológus és mentálhigiénés szakember végzettségem van; békásmegyeri felépülési központunkban dolgozom segítőként. Az elmúlt években több hátrányos helyzetű csoport mellett dolgoztam, és ezekben a kapcsolatokban tanultam meg, amit azóta is képviselek, hogy a változás lehetősége az elfogadó, hiteles, nyitott segítő-kliens kapcsolatban teljesedhet ki. Alacsonyküszöbű programjainkban (közösségi rádiózás, kreatív alkotóműhely fiataloknak, felépülő csoport kísérése) abban látom az igazi erőforrást, hogy a sorstársi közösségben klienseink egymásnak segítői, tapasztalataik megosztásával erősítik egymásban a hitet, hogy nincsenek egyedül.
GEREBECZ NÁNDOR
segítő, City Art

2018 novembere óta a Kék Pont békásmegyeri központjában működő City Art Műhely munkatársa vagyok.Ez az alacsonyküszöbű szolgáltatás a harmadik kerületben élő fiatalok számára jött létre. Feladataim közé tartozik a nemrég létrehozott rádióstúdió működtetése, ahol a gyerekek műsorokat készíthetnek, és kipróbálhatják a hangvágást, dj-eszközöket, videókészítést, fotózást. A közös munka, az együttlét élményét kínáljuk nekik, az unalom és a magány helyett. A projektben szereplő kollégákkal, Zitával és Csengével azon dolgozunk, hogy felmérjük a betérő érdeklődők szokásait, igényeit annak érdekében, hogy minél nagyobb kedvvel vegyék igénybe a programjainkat. Végzettségem szerint antropológus vagyok, de voltam már idegenvezető és designer, vezettem hostelt és rádióműsorokat is. Jelenleg dj és hangtechnikus vagyok. Háromgyerekes apuka. Bringás. Tilos Rádiós dj. A City Art Projektben szinte az összes eddigi tapasztalatomat használni tudom, ha kell, szórólapot  tervezek, fotózok, vagy épp a faldekrációt csinálom. Szeretek emberekkel dolgozni, lételemem a kreatív műhelymunka. Nagyon jó a békási csapat és nemesek a célok.
DR. BODROGI ANDREA
szakorvos, orvoskonzultáns

DR. TAKÁCH GÁSPÁR
szakorvos, orvoskonzultáns

Orvosi diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen kaptam 1971-ben. Pszichiátriából, neurológiából, addiktológiából, pszichoterápiából és pszichiátriai orvosi rehabilitációból szereztem szakorvosi képesítést. Előbb pszichiátriai osztályokon, majd 34 éven át az alkohológia-narkológia szakterületen dolgoztam. Bezárásáig húsz éven át LIPÓTMEZŐN dolgoztam, ahol megszerveztem előbb a Drog-pszichoterápiás, majd Addiktológiai Osztály működését, mely a szenvedélybetegek ellátása, a szenvedélybetegségek oktatása és kutatása terén országos módszertani bázisként működött. 2014-től nyugdíjasként részállásban a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, utána a Budai Irgalmasrendi Kórházban dolgoztam. Békásmegyeri KÉK PONT-ban 2021-től dolgozom addiktológus pszichiáterként, orvoskonzultánsként. 
VÁRNAI ERIKA
irodavezető

„A jó vagy rossz sorsod egyetlen emberen múlik: önmagadon! Önmagunk megismerése egyben önmagunk legyőzését is jelenti.” – Müller Péter Várnai Erika vagyok, a Kék Pont Gát utcai ambulancián dolgozom, 2020 augusztusa óta, irodavezetőként. Többnyire velem beszél először az, aki a központi telefonszámokat hívja, akár időpontért, akár információért vagy „csak” beszélgetünk a hívó fél addiktív problémájának megoldásáról.  Elsősorban gazdasági vonalon erősítem a csapatot, de munkaköröm összetettebb, mint egy összeadás vagy kivonás. Sosincs két egyforma nap, és ezt nagyon élvezem!
SZABÓ RÉKA
terápiás munkatárs

TÍMÁR BÁLINT
szociális munkatárs

Mesterszakos diplomával rendelkező szociális munkás vagyok. 10 év szakmai tapasztalatomat a gyermekvédelmi rendszerben, ártalomcsökkentő programokban, illetve a hajléktalan ellátásban szereztem. Az egyetem alatt a szakmai gyakorlatomat a Kék Pont Alapítvány VIII. kerületi tűcsere programjában töltöttem amíg be nem zárta kapuit. A programban eltöltött majdnem 1 év az alacsonyküszöbű ártalomcsökkentő szolgáltatások világába engedett betekintést, illetve az adminisztratív feladatok, gondozási tervek és naplók precíz elkészítésébe. Egyéni esetkezelést is végeztem a tűcsere klienseivel, illetve elterelést az odakerülő ügyfelekkel. A bezárást követően több ellátórendszerben is dolgoztam, de nem volt kérdés számomra, hogy újból a Kék Pont Alapítvány csapatában szeretnék tevékenykedni a jövőben, szerencsémre ez 2020 májusában meg is történt. Jelenleg addiktológiai konzultásként dolgozom az Alapítványnál.
ERDEI KATALIN
terápiás munkatárs