ANDRÁSI ZITA
szociális munkatárs, hozzátartozói csoport vezető

Gyakornokként kezdtem a békásmegyeri ambulancián, majd asszisztensként, később konzultánsként kezdtem itt dolgozni. Különböző adminisztrációs feladataim is vannak, és ha felhív minket valaki itt, nagy eséllyel velem beszél először. 2015 óta részt veszek a hozzátartozói csoport vezetésében is. Szeretem a munkámat, mert minden nap tanulok a kollégáimtól és a klienseinktől. Az életemben fontos szerepet tölt be a sport és a mozgás, 18 éve röplabdázom versenyszerűen. Szeretek a pályán lenni, együtt dolgozni és küzdeni a csapattársaimmal. Szívesen próbálok ki új sportokat is, a szabadidőm egy részét is mozgással töltöm. „A munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy olyan támogató közösség, környezet vegye körül a felépülőket, ahol bármiről lehet beszélni, és lehetőségük legyen kiegészítő terápiákat is igénybe venni.”
SZEVERÉNYI GÁBOR
szociális munkatárs

A segítő szakma szinte minden területén megfordultam,  családsegítés, közösségi munka cigány telepen, szociális mentor munkaügyi központban, gyermek- és ifjúságvédelem civil szférában és önkormányzati szektorban, programszervezés, gyermekjóléti szolgáltatás, ifjúsági utcai szociális munka, és immár 8 éve megtapadtam a  hajléktalan ellátásban is.  A Békásmegyeri Kék Ponthoz közel 7 éve csatlakoztam. Az első időszakban leginkább asszisztensi, adminisztrációs feladatokat láttam el, egy ideje konzultánsként dolgozom. Szeretek az aktív, mozgalmas életet, ez a négy gyermekem és két, időnként három munkahelyem mellett másként nem is menne. Megesik, hogy veszélyes fákat vágok ki, és rengeteget tekerek. Ezért a két fontos tárgyam az életemben: a bicajom és a láncfűrészem. Ha egy felépülőt kísérsz az útján, szerves része vagy a folyamatnak, így ebből te is táplálkozhatsz, épülhetsz, gyarapodhatsz. Új utakat járhatsz be, új dimenziók nyílhatnak meg előtted. Tehát közösen fel-épülünk!
PÁSZLI LÍVIA
ambulanciavezető (III. kerület), szakmai koordinátor

2oo6 tavaszán érkeztem a Békásmegyeri Kék Ponthoz. Konzulensként kezdtem dolgozni az újonnan nyíló ambulancián, majd 2oo7 nyarától koordinálom is a programot. Kék Pontba kerülésem előtt autistákkal dolgoztam. Egy ösztöndíj keretében közelről láthattam, hogy hogyan működhet jól egy komplex szociális-és egészségügyi rendszer Hollandiában. Jelenleg az ambulancián egyéni-, és családi konzultációt végzek és a szakmai teamet irányítom. Az ambuláns konzultáció kiegészítéseként jógát és színházterápiás csoportfoglalkozást is vezetek a hozzánk járó felépülőknek, amelynek mostanában a Jurányi Inkubátorház ad otthont.  A Kék Pont mellett pszichodinamikus tánc és mozgás-terápeutaként is dolgozom. Szabadidőmben festek, táncolok, falra és/vagy hegyre mászom. Nagyon fontosnak tartom, hogy a felépülési folyamatban teret adjunk a kreatív alkotó munkának!
LŐRINCZ SÁNDOR (1967-2019)
konzultáns, színház terapeuta

Lörke hosszú ideig dolgozott a csapattal, máig szeretettel emlékszünk rá. Bemutatkozásában ezt írta magáról: "Lörkének szólít szinte mindenki. Több területen és helyen is dolgozom. Bejárok kórházi osztályra csoportokat tartani és több civil szervezetnél is voltak, vannak feladataim. A Kék Pontban az egyik dolgom a Józanság-megtartó csoport vezetése és egyéni konzultációkat is viszek.  A Békásmegyeri Kék Pontban felépülési térképészként pedig a tágan értelmezett szakmai környezetünk felmérése, bejárása, a potenciális partnerek felkutatása a feladatom. Olyan együttműködések kialakítása a cél a körülöttünk lévő szakmai szervezetekkel, intézményekkel, amelyek saját programjaikkal és szolgáltatásaikkal szintén segíthetnek a felépülni vágyóknak céljaik elérésében és józanságuk megtartásában. A zene nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, a 80-as évek óta különböző punk formációkban gitározom. Magam is felépülő függő vagyok, és drogok nélkül is jól érzem magam a bőrömben. Azt gondolom, hogy  ez bárki számára elérhető, aki le akar állni. Ebben tudunk segíteni."
DÁVID FERENC
segítő, biopolitikai munkatárs

Pályaelhagyó deviancia-szociológus vagyok, főállású munkatársként a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora. Több mint egy évtizede veszek részt közösség építő, ártalomcsökkentő és a drogproblémát menedzselő projektekben szakértőként, kreatívként és morális vállalkozóként. Hét évig koordináltam a budapesti parti kultúra biztonságosabbá tételét célzó Kék Pont Party Service projektet, jelenleg pedig az alapítvány Biopolitikai Műhelyét vezetem, ahol munkatársaimmal elsősorban holisztikus szemléletű egészség-projekteket és felépülési programokat tervezünk, illetve valósítunk meg. A Tilos Rádió műsorkészítője vagyok, évszak független kerékpáros, kegytárgy-gyűjtő és gonzo urban-golfer. Szívesen állok színpadon és veszek részt összművészeti produkciókban, a mikrofon a barátom. Felépülőnek tartom magamat is, mióta leszoktam a dohányzásról. Mindig is izgatott a téma, hogy hogyan zabolázhatjuk meg vágyainkat és miként lehetünk az Örömök Urai. A felépülés üzenetében most azt tartom izgalmas kihívásnak, hogy hogyan is válhat ez valóban mozgalommá Magyarországon.
LENCSE MENYHÉRT RÓBERT
ambulanciavezető (IX. kerület), intézményvezető helyettes

Itt voltam már az alapításkor is, végigéltem a Kék Pont majd húsz évét. Jelenleg egyéni konzultációt folytatok és a Gát utcai szakmai teamet vezetem. Többféle beszámolási- adminisztrációs munkát is végzek már hagyományosan a Kéknél, e tekintetben a január a legkegyetlenebb hónapom. Akkreditált képzéseink közül az ASI (addikciós súlyossági index) és az Euro ADAD (ugyanannak a serdülőkre szabott formája) mérőeszközök alkalmazására felkészítő tréningeket vezetem, speciális feladatom még a gyakornokok betanítása és koordinálása. Munkánk elismerésének tartom, hogy sok gyakornokunk marad nálunk önkéntesként is, a kötelező gyakorlati időn túl is. A fiam a vonatokért él-hal, a lányom a művészetekért, én meg értük. A Stars Wars-ról családilag mindent tudunk, sokat utazunk és kikapcsolódásként imádunk a Tatai Öregtó körül bóklászni, meg jó regényeket olvasni. A felépülési munkáról most az jut eszembe, hogy "Akárhová megyünk, magunkat úgyis magunkkal visszük." (Stephen King, aki maga is felépülő)
TÓTH ZSÓKA
szociális munkatárs

[user_id]A legrövidebb Kék Pontos múltam nekem lehet a csapatban, gyakorlatomat 2015 szeptemberétől a Gát utcai ambulancián töltöttem, mely során elkezdtem konzultálni, ezután önkéntesként tevékenykedtem. 2016. januárjában lediplomáztam szociálpedagógiából, februártól pedig teljes állásban a Kék pontban dolgozom. Nagyon boldog vagyok a lehetőségtől, hogy itt dolgozhatok! Jelenleg szabadidős programokat szervezek (urban golf, kosarazás), konzultálok, részt veszek a vitaszínházban és adminisztrációs feladatokat végzek. A felépülés számomra egy pozitív kontextusú megközelítést és folyamatot jelent. Az én olvasatomban Felépülő az, aki változtatni szeretne életének bizonyos szegmensén, és tevékenyen dolgozik fejlődésén.
SZABÓ ANNA
terápiás munkatárs

Első találkozásom a Kék Ponttal még klinikai és egészségpszichológiai szakirányú hallgatóként, egy egyetemi program keretében volt, ahol pár kollégájuk vendégeskedett és mesélt a munkájukról. Annyira megtetszett a szemlélet, amiben dolgoztak, hogy írtam nekik önkéntes munka után érdeklődve. Először önkéntesként, azóta pedig munkatársként erősítem a kékpont csapatát.Jelenleg egyéni konzultációkat tartok, illetve időszakosan autogén tréning és relaxációs csoportokat viszek. Az addiktológián túl leginkább a testtudatosságon, mozgáson, táncon alapuló terápiás és önismereti módszerek érdekelnek. Évek óta gyakorolom az  asthanga jógát, ha lehetőség van rá, felépülőknek is kínálva ezt az élményt. A felépülés folyamatának számomra legszebb pillanatai azok, melyek során megszületik a változás vágya, igénye, majd az a folyamat okoz örömet, amelyben az egyén egyre inkább felfedezi, hozzáfér, és használni kezdi saját belső erőforrásait, elkezdi meglátni saját értékeit, valódi céljait.
KOMÁROMI ÉVA
szakpszichológus jelöltek szupervízora és szakmai konzultánsa

Addiktológiai és klinikai szakpszichológusként, pszichoterapeutaként, a kezdetek óta folytatok hozzátartozói konzultációt a Kék Pontban, rengeteg szülővel és családdal találkoztam a közel két évtizedünk alatt. S bár a családok társadalmi helyzete, életkörülményei és összetétele lehetnek nagyon különbözőek is, a problémáik, félelmeik és a kérdéseik mégis hasonlóak. Egyik legfontosabb szándékom az, hogy a szülők felismerjék, hogy a függőség családi betegség, amely az egész családnak jelzés, mindenkinek megvan a maga dolga vele. Az elmúlt években több női csoportot is vezettem, jellemzően szenvedélybeteggel élő, társfüggő nők számára, de gyakran tartok prevenciós célú előadásokat is szülőknek vagy speciális szülői értekezleteket iskolákban. Magam is kétgyerekes szülőként, fontosnak tartom, hogy legyenek jó együttléteink a családdal. Szeretek víz mellett lenni és zenét hallgatni, meditálni. A felépülés az élettől való menekülés feladása. De ezen túl különleges utazás is, amelynek során végre azzá válhatsz, aki mindig is szerettél volna lenni.
BÉKÉSI TÍMEA
terápiás munkatárs, családkonzultáns

A segítő hivatáshoz látszólag nagy vargabetűkön át vezetett az utam, hisz eredetileg néprajzkutató vagyok.  Számomra mégis szorosan egymásra épülő események és döntések folyamata volt ez az út. Akár a szenvedélybeteg családokat, akár a gyászolókat nézem - akikkel gyásztanácsadóként szintén találkozom - a problémák, nehézségek hátterében tapintható a hagyományos kultúra hiánya. Az addiktológiai ellátórendszer szinte minden szintjén dolgoztam már, az alacsonyküszöbű programoktól, a bentlakásos rehabilitációs ellátásokig. A Gát utcai Kék Pontban felépülési térképészként pedig a lokálisan és szakmailag értelmezett környezetünk felmérése, bejárása és a potenciális partnerek felkutatása a feladatom. Szeretek táncolni, főzni, és a falusi, természetközeli környezetben érzem magam igazán otthon. A felépülés, mint felépülő társfüggőnek és mint a szakember énemnek egyaránt,  egy élethosszig tartó izgalmas utazás. Sem a múltam, sem a jelenem nem cserélném el senkivel, mert bár hiányok nyomán lettem kereső ember, de ezen az úton jutottam sok-sok kincshez és ahhoz a tapasztaláshoz, hogy mindig lehet jobb az életem.
PROF. DR. RÁCZ JÓZSEF
kuratóriumi elnök, szakmai igazgató

Kezdetektől vezetem a Kék Pontot, mint pszichiáter és pszichoterapeuta. E mellett tanszékvezető egyetemi tanárként az ELTE Pszichológiai Intézetében működő Tanácsadás Pszichológiája Tanszéken és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán létesült Addiktológiai Tanszéken dolgozom. Utóbbi tanszék az addiktológiai konzultánsok képzése révén kapcsolódik a tanácsadáshoz. Pályafutásomat a nyolcvanas évek ifjúsági szubkultúráinak kutatásával kezdtem, később hol közelebbről - szakértő tanácsadóként és/vagy szakmai érdekvédelmi pozíciókból-,  hol távolabbról - oktatóként és civil szakemberként -,  de végigéltem a hazai drogpolitika alakulását, s megtapasztaltam annak hullámzásait. Korábban több hazai és nemzetközi szervezet munkájában is résztvettem, amik drogpolitikával, a droghasználók ártalomcsökkentésével, kezelésével és felépülésével foglalkoztak, illetve ilyen témájú együttműködésekre törekedtek. Szeretem Murakami könyveit, a Dogma filmeket és a Flash zenekart. A felépüléshez úgy kapcsolódom, hogy a felépülési mozgalom egyik alapját képező történetmondással (storytelling) kutatásaim során is foglalkoztam, mégpedig a kvalitatív kutatások, azon belül is a narratív pszichológia keretében.
SZEMÁN GABRIELLA
terápiás munkatárs

2014-ben csatlakoztam önkéntesként a Kék Ponthoz. Először a józsefvárosi tűcserében, jelenleg a VIII. kerületi ambulancián dolgozom. Egészségügyi főiskolai végzettségemnek megfelelően eleinte laborban, később a versenyszférában helyezkedtem el, majd érdeklődésem egyre inkább a szociális szféra és a pszichológia felé fordult. 2017-ben végzek az SZTE mesterképzésén. Leginkább a klinikai pszichológia, addiktológia, valamint a tanácsadás területe foglalkoztat. Egy idézettel tudnám legjobban megragadni, hogy számomra mit jelent a felépülés: „A felépülés, inspiráció az életre, munkára, szeretetre egy olyan közösségben, melyhez mi magunk is hozzájárulhatunk.” (Deegan)
DR. SASVÁRI ANDREA
jogi tanácsadó

Ügyvédként a kezdetektől - 1997-től – vezetem a Kék Pont Alapítvány jogsegélyszolgálatát. Jogi tanácsot adok a klienseknek és a hozzátartozóknak mindkét központunkban, és gyakran segítek a társszervezetek kábítószer-használattal kapcsolatos és járulékos jogi problémáinak megoldásában is. Az alapítványunk jogi ügyeinek kezelésében és a jogszabályi környezetben bekövetkező változásokhoz való pozitív alkalmazkodáshoz is tanácsot adok a szervezet döntéshozóinak. A drogügyön kívül a hajléktalan embereknek nyújtott jogsegélyszolgálatokban szereztem hasonlóan sok tapasztalatot. Nem szeretem a rólam készített képeket nyilvánosan megosztani, de Őt (Maggie Smith-t), egyik nagy kedvencemet, nagyon. A felépülés nekem annak megtapasztalását jelenti, hogy jó dolog legalább önmagunkkal harmóniában élni.
KOVÁCS IMOLA
könyvelő, gazdasági tanácsadó

Már bölcsész diplomával szereztem meg a mérlegképes könyvelői végzettségemet. A munkámban – a nehéz körülményekhez képest -  igyekszem pénzügyi biztonságot, erős hátországot nyújtani az alapítvány szakmai munkájához.  Hiszek az erős civil szféra fontosságában. A felépülésről az jut eszembe elsősorban, hogy minden velünk kapcsolatos dolog elsősorban rajtunk múlik, nem másokon.
ERDÉLYI TEA
ügyvezető igazgató/intézményvezető

Szociológus és közgazdász vagyok. Szervezetfejlesztési és HR területen, projektmenedzserként, trénerként dolgoztam, KKV, intézményi és civil szektorban is. Foglalkoztam hátrányos helyzetű gyerekekkel, hajléktalanokkal, tartós munkanélküliekkel, megváltozott munkaképességűekkel. A kétezres évek közepe óta esélyegyenlőségi, emberi jogi témákban is dolgozom, önkéntesként, fogyatékos személyekkel, illetve LMBT és női civil szervezeteknél. A Kék Pont csapatához 2016 februárjában csatlakoztam, azzal a céllal, hogy rendszer- és folyamatszervezési fétisem révén, segítsem egy olyan szervezeti-adminisztratív rendszer felépítését, ami az Alapítványnál folyó, kiváló szakmai munkát hatékonyan támogatja.
GYÁRFÁS ANIKÓ
terápiás munkatárs, hozzátartozói csoport vezető

A Kék Pont Békásmegyeri hozzátartozói csoportjában vagyok segítő, szociálpedagógusként. Mindig nagyon várom a szerdákat, hogy megtudjam, mi történt a csoport tagjaival az adott héten. Az őszinteséget, és a nyitottságot szeretem a csoportban, mert ez egy olyan színtér, ahol „le lehet venni az álarcokat”, senkit nem ítélnek el, ha saját magát adja. A csoport nekem is sokat segít az önismeretben. A nehéz, sőt néha kilátástalannak tűnő helyzetek ellenére nagyon jó hangulatúak a találkozók. Képesek vagyunk magunkon nevetni is jóízűen, amikor rájövünk, hogy századszorra is ugyanazokat a hibákat követtük el. A felépülés most nekem azt a szándékot jelenti, hogy hétről—hétre szerdánként azért találkozunk és azon dolgozunk együtt egy támogató közösségben, hogy a hibákat kijavítsuk.
PELBÁT GERGELY
terápiás munkatárs

2012-ben kezdtem dolgozni a Kék Pont Alapítvány 8. kerületi tűcsere programjában, mint önkéntes. Jelenleg egyéni konzultációval, partik ártalomcsökkentő, recovery point szolgáltatásával, vitaszínházzal, lehetőségektől függően hepatitisz C és HIV szűréssel-tanácsadással, valamint egyéb kreatív munkával foglalkozom az alapítványon belül. Tanulmányaimat az ELTE Pszichológia szakán végeztem/végzem, továbbá a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesületnél. Munkámat a Rogersi és a felépülés-központú modellek szellemiségében végzem. Fontos számomra a segítő és a felépülő egyenrangú kapcsolata, ahol a felépülő önmaga, a segítő pedig a kísérés módszerének szakértője, ezen kapcsolat során minden ember képes arra, hogy jelenlegi helyzetének megélését megváltoztathassa, a saját céljaihoz közelebb kerülhessen.

SÁGI CSENGE BORBÁLA
segítő, City Art

2018 tavaszán érkeztem a Kék Ponthoz, jelenleg a békásmegyeri felépülési központban támogatom kollégáim munkáját adminisztratív ügyekben, valamint a harmadik kerületi alacsonyküszöbű programunkban vagyok segítő. Egy közösségi teret működtetünk, ahol a hozzánk betérő fiatalokkal együtt bontunk ki olyan témákat, kérdéseket, gondolatokat, amelyek a szocializációjukban fontos tényezők. Munkámban és egyéb civil szervezeteknél szerzett  tapasztalom, hogy a közösségnek megtartó ereje van, és egyedül is akkor funkcionálunk igazán, ha támogató közeg vesz minket körül. A City Art Műhelyben mindenkinek segítünk megtalálni a saját célját, és az ehhez vezető utakat. Kisebbségszociológiát végeztem; fontosnak tartom és keresem a különböző társadalmi csoportok együttműködésének lehetőségeit és az erről szóló diskurzusokat.
GEREBECZ NÁNDOR
segítő, City Art

2018 novembere óta a Kék Pont békásmegyeri központjában működő City Art Műhely munkatársa vagyok.Ez az alacsonyküszöbű szolgáltatás a harmadik kerületben élő fiatalok számára jött létre. Feladataim közé tartozik a nemrég létrehozott rádióstúdió működtetése, ahol a gyerekek műsorokat készíthetnek, és kipróbálhatják a hangvágást, dj-eszközöket, videókészítést, fotózást. A közös munka, az együttlét élményét kínáljuk nekik, az unalom és a magány helyett. A projektben szereplő kollégákkal, Zitával és Csengével azon dolgozunk, hogy felmérjük a betérő érdeklődők szokásait, igényeit annak érdekében, hogy minél nagyobb kedvvel vegyék igénybe a programjainkat. Végzettségem szerint antropológus vagyok, de voltam már idegenvezető és designer, vezettem hostelt és rádióműsorokat is. Jelenleg dj és hangtechnikus vagyok. Háromgyerekes apuka. Bringás. Tilos Rádiós dj. A City Art Projektben szinte az összes eddigi tapasztalatomat használni tudom, ha kell, szórólapot  tervezek, fotózok, vagy épp a faldekrációt csinálom. Szeretek emberekkel dolgozni, lételemem a kreatív műhelymunka. Nagyon jó a békási csapat és nemesek a célok.
DR. BODROGI ANDREA
szakorvos, orvoskonzultáns

DR. TAKÁCH GÁSPÁR
szakorvos, orvoskonzultáns

HEGYI RENÁTA
szakmai kommunikációs munkatárs

VÁRNAI ERIKA
irodavezető

SZABÓ RÉKA
terápiás munkatárs

TÍMÁR BÁLINT
szociális munkatárs

ERDEI KATALIN
terápiás munkatárs