Cikkeink

Micsoda? Golf egy ambulancián??

A Ferencvárosi Kék Pontban, Dávid Ferenc munkatársunk vezetésével elindult pár hete  a Blue Pont  Recovery  Urban Golf  Club, ahova várjuk a hozzánk járó felépülőket. Ez is egy lehetőség  számukra a sok közösségi-szabadidős program  közül, amelyet  Alapítványunk ajánl a hozzánk fordulóknak. A Felépülési Központ ideája, amelyről azt reméljük, hogy számunkra valósággá is válik majd egyszer, magába foglalja azt is, hogy a hagyományos terápiák mellett kiegészítő terápiás, és szabadidős, például sport tevékenységekre is invitáljuk klienseinket, részben saját igényeikre építve, részben munkatársaink, önkénteseink készségeire, hobbijaira alapozva.

A Kék Pont Felépülési Bajnokok c. programját a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.

(A mellékelt képen Tóth Zsóka gyakornokunk és Szabó Anna pszichológus gyakorolják a helyes beállást.)


Zsóka pár hete van nálunk gyakornokként, és múlt héten csatlakozott a golfozókhoz. Alábbiakban arról ír, hogy érezte magát a csapatban:

Tóth Zsóka vagyok, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola végzős szociálpedagógus hallgatója. Szakdolgozatom  témája: A droghasználók  személyiségpszichológiája-;  és  jövőbeli  terveim kapcsán gyakorlatom helyszínéül egy drogambulanciát választottam, a Kék Pontot. Már az első héten megtapasztaltam döntésem pozitív következményeit. Többek között az urban golf izgalmas sporttevékenysége is megerősítette választásomat, melyet ezelőtt nem volt alkalmam kipróbálni, de azon a bizonyos borongós csütörtök délutánon lehetőségem nyílt rá. Gyakorlatom második napján beszélgettünk a Kék Pont feladatairól, programjairól, amikor szóba került. Egy urban golf nevezetű játék a drogambulancia programjai között furcsának tűnt számomra, de felkeltette az érdeklődésemet, hiszen nagyszerű lehetőséget láttam benne. Bármilyen szabadidős tevékenység összekovácsolhat egy közösséget, egy ilyen típusú játék pedig ennél még többet is nyújthat. Koncentrációt igényel, motivációt arra, hogy győzz, ezen kívül megtervezett mozgáskoordinációra is szükség van, hiszen egy apró mozdulat is elronthatja a kiszemelt pont elérését.

Az időjárás ugyan nem a sportnak kedvezett, ezért számoltunk azzal a tényezővel, hogy számos kliens az ablakon kinézve elnapolja a részvételt, mi azonban energikusan vetettük bele magunkat néhány dolgozóval az urban golf világába. A Haller parkban ezután kezdődhetett a játék. A rövid bevezető ismertetésben megtudtuk, hogy ez a golfjáték egy városi formája az eredetinek, tehát ehhez nem szükséges kiöltözni, valamint a golfpálya sem feltétel, hiszen bárhol játszható. Célja a labda eljuttatása egy megadott területre, vagy egy tárgyhoz való hozzáérintése (pl. fa, oszlop, stb.). Először az alapfogást gyakoroltuk, majd a cél hatásos bemérésének  módját,  és  ütöttünk.  Bár úgy hittem,  hogy tehetségtelen  lehetek a  golfban, meglepetésemre sikerélménnyel kezdtem életem első urban golfütését. Célokat határoztunk meg, amiket el is találtunk több-kevesebb ütéssel. Mindeközben örömünket leltük a játékban, és fesztelenül beszélgettünk. Olyan természetesnek tűnt, mintha mindig is golfütővel a kezünkben léteztünk volna. Nagyszerű alkalomnak tartom a felépülők számára, hiszen heti egy közös,  csapatépítő,  motivációt  fokozó,  teljesítményorientált  játék  alternatívát  nyújt  a szabadidő hasznos eltöltésére, ezen kívül segíthet levezetni a mindennapi felgyülemlett feszültséget.