Cikkeink

Tüntetésből kiscsoportos diskurzus – mert igény lenne rá!

Az Orczy Egyesület békés tüntetésre invitálta a lakosságot ma délelőtt 11 órára, a Kék Pont nyolcadik kerületi tűcsere programja ellen. A szerveződésről mi is a napokban értesültünk a cink.hu idevágó, Bevitték az oviba a józsefvárosi drogháborút c.  cikke nyomán. A demonstráció szervezőinek szórólapja szerint, a Kék Pont tűcsere programja vonzotta a kerületbe a drogosokat, és az alapítvány számlájára róható fel a az utcai drogszemét-probléma is. A megadott időszakban kb. két tucat tüntető jelent meg, néhány önkormányzati képviselő, és 10-15 ellentüntető, valamint a kerületi sajtó és több országos médium képviselője. A Kék Pont teával, aprósüteménnyel és tágra nyitott ajtókkal fogadta a tüntetőket. Az esemény békésen zajlott, és legnagyobb tanulsága megint csak az volt, hogy vannak olyan társadalmi ügyek, problémák, amelyek kapcsán  már rég meg kellett volna teremteni az őszinte, nyílt vita kereteit. A Kék Pont továbbra is nyitott erre bárkivel, aki szóba áll vele, és aki demagóg érvek, kommunikációs kampányfogások helyett, kész a józan beszélgetésre, egymás érveinek tiszteletben tartására.

  • a tűcsere nem tűosztó, de csere nélkül is adunk 5 steril tűt, mert ez egy ártalomcsökkentő program
  • klienseink 87,2 %-a józsefvárosi lakos
  • az utcai drogszemét valós probléma, ennek megoldására kapott Józsefváros 13,5 Milliót
  • a tűcsere elengedhetetlen, de nem elégséges eszköz
  • ha nincs tűcsere, attól a drogos nem fog leállni, csak még több tű lesz az utcán
  • ha nincs tűcsere, fokozódik a HIV veszély
  • nincs kerületi drogstratégia és akcióterv, nincs józsefvárosi drogambulancia
  • nyílt társadalmi vita kell, és őszinte, józan diskurzus!

Már jóval délelőtt 11 óra  előtt megérkeztek a tüntetés előkészítői. A kezdeményező szervezet képviselői helyett elsőként a területet biztosítók, a rendezők, és Kaiser József józsefvárosi önkormányzati képviselő érkeztek meg sietve. Utóbbi, mint azt tőle megtudtuk,  a rendezvény hangosításáért volt felelős. Sajnos a technika végül nem működött,  ezért Gondos Judit, az Orczy Egyesület elnöke,  mikrofon nélkül mondta el az összegyűlteknek szóló beszédét. Mielőtt kezdetét vette volna a hivatalos program, Barna Erika, alapítványunk kommunikációs igazgatója bemutatkozott a szervezők vezetőjének, és sajnálatát fejezte ki, hogy bár a jelek szerint két civil szervezet konfliktusáról van  szó, a kezdeményezők korábban nem keresték meg minket kifogásaikkal. Egyben felajánlotta a tüntetőknek, hogy üljenek le, hallgassák meg egymás érveit, kérdéseit, kezdődjön itt és most a hatékony, valós kommunikáció a két szervezet között! Gondos ezt visszautasította.

Gondos Judit  szervezetünk munkájáról szóló beszéde nagyon sok valótlanságot, ártalomcsökkentő célkitűzéseink kapcsán még több demagóg gondolatot tartalmazott.  A felszólaló, munkatársaink  szakmai  hozzáértését és felelős erkölcsi hozzáállását több ponton is, már a becsületsértés határait súrolva vonta kétségbe.

Néhány percre feltűnt a tüntetők között Balogh István Szilveszter is, aki szintén önkormányzati képviselő, s egyben a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetője is.

A tüntetés hivatalos részét követő, spontán kialakult, kiscsoportos – környékbeli tüntető lakók és kerületi ellentüntetők, valamint a Kék Pontosok közötti – beszélgetések tanulságai alapján, ajánljuk mindenki figyelmébe az alábbiakat:

Kiveszi –e a részét a Kék Pont is az utcai  drogszemét-begyűjtésből?

Igen, mivel szakmai és erkölcsi kötelességünknek is érezzük, hogy a tűcsere program környékén élők számára veszélyt jelentő drogszemét visszakerüljön az utcákról. Munkatársaink azt vállalják, hogy a tűcsere nyitvatartási idejében (hétfőtől péntekig 14.00-18.00 ) a  Kék Pont Zóna területéről érkezett bejelentések helyszínére kimennek, és onnan biztonságosan elszállítják a drogszemetet. A bejelentő szám: +36706074956. A  Kék Pont Zóna területe: Dobozi utca – Szerdahelyi utca – Karácsony Sándor utca – Baross utca által határolt terület. A zónában folyó drogszemét-begyűjtés tapasztalatait nyomon követhetők honlapunkon keresztül.

Igaz az, hogy a programban elenyésző számban folyik valós tűcsere, sokkal inkább tűosztás történik?

Kék Pont: Nem, nem igaz. A klienseknek minimális fecskendő jár alapból (5 db), és csak akkor kaphatnak többet, ha visszahozzák a használtakat. A program így több száz használt tűt gyűjt be minden nap.

Igaz-e, hogy a tűcserének köszönhetően főként más kerületek drogosait szolgáljuk ki, akik aztán itt dobálják el a tűket a nyolcadik kerületben?

Kék Pont: Nem, nem igaz. A tűcsere bár anonim program, szigorú adminisztrációt követel meg tőlünk is. Minden klienst megkérdezünk arról, hogy melyik kerületből érkezett, és az utóbbi idők forgalmi adatai azt mutatják, hogy 87,2%-uk józsefvárosi. Munkatársaink személyes tapasztalatai is ezt erősítik, hogy a kliensek legnagyobb része a Magdolna és Orczy negyedből érkezik.

Miért áll érdekében Józsefváros polgárainak a tűcsere program működtetése?

Kék Pont: A tűcsere,  megfelelő támogató környezetben, képes lehet megakadályozni és fékezni a hepatitis C fertőzés terjedését, valamint hozzájárul a HIV/AIDS járvány megelőzéséhez is. Az ingyenes szűrések segítenek monitorozni a súlyos kimenetelű fertőző betegségek felbukkanását és alakulását a droghasználói közösségben. Egyetlen józsefvárosi polgárnak sem lehet érdeke, hogy szomszédságában egészségügyi és szociális kapcsolatok nélküli, kezeletlen betegek éljenek.  Ha nem lenne tűcsere, sokkal nagyobbra nőne a fertőzésveszély, hisz a droghasználók akkor is drogoznának, de nem kerülnének a szakemberek látóterébe, és sokkal több a használt tű maradna kint az utcákon! A tűcsere egy közegészségügyi szempontból elengedhetetlen, de nem elégséges eszköz a drogprobléma kezelésére.

A Kék Pont saját készítésű molinóin is emlékeztette a tüntetőket arra, hogy 2013 december 6-ai sajtótájékoztatóján, Kocsis Máté polgármester maga jelentette be, hogy a szakminisztérium több tízmillió forintot ad a kerületnek a drogszemét probléma megoldására. Az EMMI december 20-ai közleményében az is szerepelt, hogy “A támogatásból gépkocsit szereznek be és olyan szakembereket alkalmaznak, akiknek feladata a rejtőzködő drogbetegek felkeresése, illetve a közterek megtisztítása. Az Emmi jelezte: a támogatási szerződést még december 31. előtt megkötik.”

A Kék Pont munkatársai, tüntetők kérdéseire reagálva hangsúlyozták, hogy a Józsefvárosban kialakult drogprobléma, a kerületi intravénás drogfogyasztás elterjedtsége nagyban köszönhető annak a ténynek és súlyos halasztásnak, hogy a kerületben még mindig nincs a civilek által folyamatosan szorgalmazott drogstratégia és akcióterv, nem épül a helyben szükséges, komplex szociális- és egészségügyi ellátórendszer, nincs józsefvárosi drogambulancia.

Egy valamire egészen biztos, hogy nagyon jó volt a mai tüntetés! Ismét bebizonyosodott, hogy a drogjelenség kezelésének társadalmi vitájára nagyfokú civil igény és szükség van, és hogy a vita kereteinek becsületes megteremtéséért, vagy annak ellehetetlenítéséért, a politikai döntéshozók felelősek. (Lásd, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban történtek!)

A mai – spontán, kiscsoportos – viták során még az is megesett, hogy a tüntetés szervezőinek célját eredetileg támogató, felháborodott lakó, egy őszinte fél-egy órás beszélgetés után megismerte és megértette a tűcsere valódi céljait, és elfogadta azt. A Kék Pontról és szimpatizánsairól készült csoportképbe már ő is beállt közénk.

Folytassuk a nyilvános diskurzust a jövőben is! Mi készek vagyunk rá, civilekkel és nem civilekkel egyaránt. Az önkormányzatot pedig arra kérjük, hogy ne akadályozza ezt a folyamatot, hanem teremtse meg a nyilvános, józan vita kereteit, mert a mai nap is bizonyította, hogy igény, az lenne rá!

Köszönet azoknak, akiket bár mi nem hívtunk, mégis megjelentek a mai tüntesésen, hogy támogatásukról biztosítsanak bennünket!

Képek a tüntetésről itt, a Kék Pont facebook albumában.

A tüntetésről megjelent híradásokat itt gyűjtjük:

http://hvg.hu/itthon/20140118_Video_Polgarorok_vedtek_a_fideszest_a_Kek

http://444.hu/2014/01/18/demagogbombaval-ment-neki-tucatnyi-tunteto-a-tucsere-programnak/

http://kozpontibizottsag.blog.hu/

http://jozsefvaros.hu/hir/1558/legyen_vege_a_tuosztogatasnak_%E2%80%93_tuntetes_a_kek_pont_tevekenysege_ellen/

http://www.noltv.hu/video/5269.html

http://index.hu/video/2014/01/19/2014_0118_kek_pont/

http://vs.hu/tucsereprogram-ellen-tuntettek-viii-keruletben-0118/

http://nepszava.hu/cikk/1008298-kis-ovodai-droghaboru-a-viii-keruletben