Cikkeink

Kedves Victorné Erdős Eszter!

Kedves Eszter!

Olvastuk nyilatkozatát a Mandiner “Eltorzult Drogszakma” c . írásában, amelyben utalt ránk, mint “olyan híres fővárosi, alacsony küszöbű” szervezetre, “ahol tavaly 1200 kliensből egyetlen egyet továbbítottak leszoktató kezelésre”. Engedje meg, hogy most néhány dologra, ami minket szorosabban érint, mi is nyilvánosan reagáljunk, a “holisztikus zsíroskenyér” fogalmi értelmezéséről talán majd máskor…!

Szerénytelenségnek tűnne, ha a fenti idézetben a híres jelzőből ismertünk volna magunkra, mert nem kérdés, hogy a tavaly nálunk megfordult 1200 (hivatalosan 1214) fős kliensszámú adat csak ránk vonatkozhat, a Kék Pont Alapítvány Kontakt ártalomcsökkentő programjára. Tehát bármennyire is hízelgő a híres jelző, inkább talán jelentősnek mondható a program, mint országosan a messze legnagyobb kliensforgalmat  bonyolító  tűcsere program, vagy esetleg ismertnek, mint egykori alacsonyköszöbű referencia intézmény (a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal megbízásának jóvoltából). A nálunk regisztrált  magas kliensszám először is inkább a valós igények kiszolgálásáról szól, mint sem szervezetünk érdemeiről, amennyiben ott működik a program, ahol egy nagyon jelentős, szociokulturálisan is óriási hendikeppel élő drogfogyasztói csoport él. Ön azt mondja, hogy egyetlen egy embert juttattunk leszoktató kezelésre. Ezen a ponton sajnos meg kell nyugtatnunk a nálunk megforduló klienseket és egyben szakmai partnereinket, sőt a szakhatóságokat is, hogy programunk továbbra is anonim, azaz név és taj kártya nélkül vehető igénybe, klienseinkről nem vezetünk olyan nyilvántartást, amelyből  további útjaik nyomon követhetőek, ellenőrizhetők lennének! Adatszolgáltatási kötelezettségünk van természetesen a Nemzeti Drog Fókuszpont felé,  ahova, mint minden tűcsere szolgáltató aggregált (összevont, egyénre nem bontható) forgalmi adatot jelentünk, amelyet a saját kódolási rendszerünk (pl: becenév/nem/szül. év) alapján gyűjtünk  és egyesítünk az év végén. Egyéb adatjelentés még az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé történik, ők  biztosítják az alacsonyküszöbű  programok finanszírozását,  de  ott sincs esetalapú jelentési kötelezettség. Természetesen nem közölt, nem hivatalos információink a klienseinkről bőven vannak, hiszen 2006 óta  segítőinknek sok esetben sikerült  bizalmi kapcsolatokat kiépíteniük.

Ön azt is nyilatkozta az interjúban, hogy “A többi esetben a szervezet úgy gondolta, hogy elegendő, ha a függő kap tiszta fecskendőt, vagy óvszert, és nem érezték úgy, hogy annak a srácnak vagy lánynak más segítségre is szüksége lenne. Ezeknek a szervezeteknek meg kellene kérdezniük, hogy miben tudnak a drogosnak segíteni, fel kellene ajánlani a pszichológiai, jogi, szociális segítséget.

Ezen a ponton már kötelességünknek tartjuk figyelmeztetni, hogy sajnos Önt valaki vagy tudatlanságból félretájékoztathatta vagy szándékosan megtéveszthette programunkkal kapcsolatban! Nálunk ugyanis pontosan az a komplex szociális és egészségügyi segítségnyújtás történik, amit Ön hiányol – kivéve azokon a napokon, amikor forrás-és kapacitás híján csak ún. “patika-rendszert” tudunk működtetni. Mit jelent ez a gyakorlatban? A helyszínen kialakított orvosi helyiségben HIV és hepatitis szűrésre adunk lehetőséget, amelyek az Országos Epidemiológiai Központ irányításával történnek, hogy folyamatosan monitorozzuk az esetleges fertőzöttséget, és jelentsük  a megszűrtek körében tapasztalható arányszámokat, illetve hogy felhívjuk klienseink figyelmét a hepatitis kezelhetőségének módjára és protokolljára. Ez egyébként évről-évre 70%-os hepatitis C  fertőzöttséget mutat körükben. Szolgáltatásaink közé tartoznak az életvezetési tanácsadások, az orvosi konzultáció, a szociális munkás konzultáció,  de a szociális segítségnyújtás alatt gondolhatunk  például a  drogfogyasztással nem feltétlen szorosan összefüggő lakhatási és munkakeresési ügyek, hivatalos dokumentumok és   igényelhető szociális juttatások kérvényeinek  intézésére is. Igény szerint, vagyis ha kezelésbe vonható  a kliens,  továbbirányítjuk őket a saját, közeli drogambulanciánkra, vagy rehabilitációs intézményekbe. Külön jogsegélyszolgálatot is működtetünk klienseinknek, ahol egy drog-és lakhatási ügyekben majdnem 20 éves gyakorlattal rendelkező jogász ad  tanácsokat. A Magyar Telekom három éves stratégiai együttműködésének köszönhetően működtetünk egy digitális felzárkóztató programot, amelyben számítógép használatot, internetezést és a közösségi médiajelenlét tudatos használatát népszerűsítjük, a társadalom perifériájára került és érdekérvényesítésben igen alulreprezentált klienseink körében. A korábbi két évben, fővárosi támogatással, kéthetetne hétfőnként beindítottuk a Csere Csak Csajoknak programot. Kifejezetten csak női szerhasználóknak, kizárólag női segítőkkel és speciálisan női témákra és igényekre fókuszálva, mint pl. gyermeknevelés, családtervezés, higiénés tanácsadás, biztonságos szexuális élet kérdései, szex-edukációs tanácsadás, ruhaturkáló lehetőség. A programot a pozitív visszajelzések hatására és a januártól fokozódó forráshiány ellenére is tovább működtetjük, immáron önerőből.

De hosszú lenne itt most mindent megemlíteni, és sajnos nem jön át így ennek a programnak az atmoszférája sem! Ezért a szakmai érdeklődők felé megszokott módon, hadd  ajánljunk fel egy intézménylátogatási lehetőséget, egy Ön által javasolt időpontban! Nekünk is maradandó élmény volt, mikor a programunk indulásakor ellátogattunk Ráckeresztúrra, megnézni a rehabot, hogy klienseinknek hitelesebben tudjuk ajánlani. Történetesen akkor is volt ott egyik korábbi kliensünk, mint ahogy most is van olyan személy nálunk, aki korábban éppen Rackeresztúron próbálkozott a leállással, sajnos  sikertelenul. Ettól még egyik program sem nevezhető sikertelennek, mert a szenvedélybetegség természetével jár sokszor, nem jó hír, de így van, a visszaesés is.

Mivel a nyolcadik kerületi programunk idén a tavalyihoz képest jelentősen kevesebb támogatást kap, és mind a szakmai teamben (- 6fő), mind a fokozódó eszközigény okán korlátoznunk kellett a nyitvatartásunkat, ezért szerdán csak patika szolgáltatással tudunk nyitva lenni, azt a napot nem javasoljuk látogatásra, illetve a  hétvégét sem, amikor ugyanazen okból, idén már zárva vagyunk.

Ha szerencsénk lesz, talán néhány, általában a tapasztalatait másokkal is szívesen megosztó és visszajáró kliensünkkel, Csokival, Aszfalttal, esetleg Bubóval vagy Mazsi86-tal is módja lesz beszélgetni! Szórólap kihelyezésére szintén lehetőséget biztosítunk.

Várjuk visszajelzését!

Köszönettel:

a Kékpontosok