Cikkeink

Festménytrip Békáson

Folytatódik egy méltán népszerű, de sajnos további támogatás híján 2013-ban megszűnt komplex programunk egyik eleme. Lakótelepi fiatalokkal  korábban is dolgoztunk, a békásmegyeri City Art Műhely lázadásművészeti programunk  legsikeresebb szakkörei közé tartoztak a festményevés, a dráma, a kreatívírás és az önismereti csoportok.  Mostani, új projektünk ezen szakkörök kombinációján alapul, mivel ezen  keresztül szeretnénk alternatívát nyújtani a szerhasználattal szemben. Programunk keretét a Festményevők néven futott programsorozat adja, melyen olyan képeket választottunk, ahol szerepelt étel is, amit el is készítettünk, meg is ettünk, miután pontosan úgy, ahogy egykor a festő lefestette, mindenki szerepet vállalva közülünk, utánozva, életre keltve a kép kompozícióját, lefotóztuk magunkat.

A mellékelt kép címe: Chagall Békáson.

Így a résztvevők a festmény részévé váltak, miközben megismerték a művészeti kor stílusát, a festő életrajzát. A függőséghez kapcsolódó kockázati tényezők alapján állítottuk össze a témaköröket, melyekhez egy-egy festményt rendeltünk. A heti két alkalmas blokkokkal egy-egy kiválasztott témát járunk körbe.

A program 15 héten át folyik, minden héten egy-egy témát dolgozunk fel. Az utolsó hét során kiemelten az előadás próbafolyamata és véglegesítése zajlik. A kézműves nap keretén belül pedig az előadás díszleteit és jelmezeit készítjük el. A program kidolgozásának helyszíne a Kék Pont Alapítvány Lukács György utcai ambulanciájához tartozó , önkormányzattól bérelt helyiségünk, Békásmegyeren.

Heti témák: 1. kudarcok és sikerek 2. kirekesztés és befogadás 3. konfliktus és megbékélés 4. megküzdési és elkerülési stratégiák 5. én és a családon belüli mintázatok 6. sodorhatóság és stabil értékrend 7. önpusztítás és testi-lelki egészség 8. kilátástalanság és valós életperspektíva 9. erőszak (tettes és áldozat) 10. támogató hálóval és nélküle 11. önbizalomhiány és önbecsülés 12. belső és külső erőforrások 13. – 15. az elmúlt három hónap témáinak összegzése, visszatekintés a külső-belső változásokra.

A decemberig tartó szakkör-programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta 1 millió Ft-tal.