Cikkeink

Lássunk tisztábban az éjszakában!

A Kék Pont, a pécsi INDIT és a szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum közös sajtóközleménye:

“Addig nem lehet biztonságosabb szórakozásról beszélni és kitenni egy tanúsítványt a védett táncterek falaira, ameddig nem valósulnak meg helyi összefogással a minőségbiztosítás feltételei. A kluboknak, partiszervezőknek, a marketingjükkel markánsan jelen lévő alkoholforgalmazóknak, a civileknek, helyi döntéshozóknak és a kormányzatnak közösen kell kialakítania a saját városukra, kerületükre, negyedükre a biztonságosabb szórakozás stratégiáját, és együtt kell finanszírozniuk is a megvalósítását!” – hangsúlyozták a Kábítószer-ellenes Világnapon azok a szakmai szervezetek, amelyek e terepet jól ismerve, szívesen ajánlják fel tapasztalataikat a folyamathoz és egy egységes tanúsítvány-rendszer megszületéséhez.

 

Két és fél évvel a West Balkán tragédia után, a budapesti Kék Pont Alapítvány, a pécsi INDIT Közalapítvány és a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum tartott közös sajtótájékoztatót a biztonságosabb szórakozás lehetőségeiről és esélyeiről. 2013. június 26-án, az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapján megrendezett találkozó visszatekintés volt a West Balkán tragédia óta eltelt idő eredményeire és kérdéseire. A “Kábítószer-ellenes Világnap elnevezést már önmagában szerencsétlennek tartják a szervezők, amennyiben az megint valami ellen és nem valami jobb mellett áll ki, csak úgy mint, sokszor a partikultúra kritikusai is. A szervezetek, a 2000-es évek elején kormányzati szinten elindított, de később elfeledett Biztonságos Szórakozóhelyek program korszerű adaptációját szorgalmazzák életre kelteni.

Prof. Rácz József a Kék Pont Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a Party Service ártalomcsökkentő programjuk révén az elmúlt 3 évben partnerek voltak a“Club Health” elnevezésű, az éjszakai élet ártalmaira, illetve azok megoldására fókuszáló, 15 EU országból 20 partnert bevonó nagy projektnek. A többek között kutatási munkába szórakozni járó fiatalokat, illetve döntéshozókat is bevontak. Céljuk az volt, hogy a különböző stratégiák, akciótervek és törvénykezés tényleges megvalósíthatóságának vizsgálatán keresztül, a legjobb gyakorlatokkal mutassák be, miként csökkenthetők a fiatalok kockázatkezelésével kapcsolatos ártalmak. A projekt eredményeként a biztonságosabb éjszakai élettel és partizással kapcsolatos kézikönyvek is születtek, melyek a Kék Pont oldaláról, a mai naptól, bárki számára magyarul is elérhetőek. Az egyik egy európai Normagyűjtemény az éjszakai szórakozóhelyek egészségesebbé és biztonságosabbá tételéért, melyben számos jó gyakorlatról lehet példát venni. A másik a NightScope kézikönyv, amely egy a döntéshozóknak és szakembereknek készült online segédlet, ami a biztonságos és egészséges élet kialakításában nyújt segítséget. Bármilyen településen vagy egyéb, éjszakai élettel rendelkező terepen használható, és a különböző szervezetek képviselőitől egy rövid kérdőív kitöltését igényli.

“Pécsett már kézzel fogható eredményei is vannak a biztonságos hazajutás problémájára született kezdeményzésünknek”– mondta el Hegedűs Attila, az INDIT Közalapítvány Bulisegély programjának koordinátora, a városban februárban beindított Party Busz kapcsán. “A busz ötlete egy városi összefogásnak köszönheti a sikerét. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, az INDIT Közalapítvány és Drogprevenciós Munkacsoport, a Tüke Busz Zrt. illetve négy pécsi szórakozóhely fogott össze azért, hogy a saját eszközeivel tegyen valamit a városban szórakozók biztonságosabb hazajutásáért.” Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az látszott, hogy szükséges egy a város egészét érintő komplex új éjszakai menetrend kidolgozása is. A menetrend tervezésén a PTKE és a Tüke Busz Zrt. közösen dolgozott, aminek köszönhetően a környező kistelepülések is bekapcsolódtak az éjszakai hálózatba. Hegedűs hozzátette, hogy Pécsett a „Biztonságos Szórakozóhely“ program alulról szerveződő mozgalom, a szórakozóhelyek társadalmi felelőségvállalásával és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat támogatásával együtt jött létre. Az ötödik hónapja futó pécsi programban jelenleg az UNIV, Sörház, Szenes és a JackPot szórakozóhelyek vesznek részt, az alapítvány programja folyamatos audit szolgáltatást nyújt ill. képzéseket biztosít munkatársaik számára.

A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) és az ALISMA Egyesület közreműködésével kezdte meg 2011. februárjától saját, hasonló célú programját. Arany Zoltán intézményvezető ismertette, hogy alapvetően 4 elemre épül elképzelésük: jelenleg Szeged legnagyobb szórakozóhelyeire, a Centrál Kávézóba és Retro Klubba, a SING-SING Music Hallba és a JATE Klubba, valamint a Rongy Kocsmába járnak ki szakképzett, segítő önkénteseik azártalomcsökkentő Déli Party-serviceszolgáltatással. Második program elemként beindítottak aParty-segítői képzést egyetemi hallgatók számára, a drogcentrum, illetve a rendőrség, mentők szakemberei segítségével egy 60 órás tréningen, évente 12-15 egyetemistával. Rendszeresenképzik a szórakozóhelyek személyzeteit, és immáron két órás saját műsorral érhetik el a partizó fiatalokat az ALL INN PARTY RÁDIÓ keresztül. A Rádió alkalmazását eddig több mint 10.000 fiatal töltötte le telefonjára az alkalmazást. Az internetes felületen élőben is követhetik a műsort, illetve kérdezhetnek, kommentezhetnek. http://www.allinparty.hu/ “Kiemelt célunk, hogy a megelőzésben, a biztonságos szórakozás megteremtésében kialakuljon egyfajta közösségi szemlélet, mely példaértékű lehet Magyarországon. Az aktív együttműködés jegyében, a szórakozóhelyek vezetőin, munkatársain túl helyi vállalkozók is csatlakoztak a program sikeres megvalósításához”- mondta Arany.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pécsett már ősszel tervezik átadni az első “Biztonságos Szórakozóhely” címeket, de a minőségbiztosítási rendszer iránt már több szegedi és budapesti szórakozóhely is érdeklődik, így elképzelhető, hogy hamarosan országos program lesz belőle. A szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy amennyiben megkapnák a szükséges pénzügyi és partneri támogatást az érintett szereplőktől egy egységes minimumfeltétel-rendszer kidolgozásához, úgy egy országos tanúsítvány-rendszer lenne a céljuk.

További infók:

Kék Pont Alapítvány, Budapest – Barna Erika 06-70/607-50-40

INDIT Közalapítvány, Pécs- Hegedűs Attila 06-70/257-31-06

Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Szeged – Arany Zoltán 06-30/701-80-63