Cikkeink

5 millió Ft- os támogatást kapott tűcsere programunk a MAC-től


Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából, 5 millió Ft-ot adományozott   a Magyarországi MAC Cosmetics a  Kék Pont Alapítványnak.

Jelen  pénzügyi támogatással  a Kék Pont egy olyan különösen nagy  kockázatú intravénás drogfogyasztói közösségben erősítheti ártalomcsökkentő tűcsere program szolgáltatásait, melynek elsődleges feladata a HIV és hepatitis fertőzések kialakulásának és terjedésének megelőzése. A támogatás 2013-ban hozzájárul az alapítvány által biztosított steril  eszközök kiszámíthatóbb hozzáférhetőségéhez, az ingyenes HIV szűrések rendszerességéhez, az azonnali eredményt kimutató gyorsteszt-eljárás, majd a tanácsadás és szükség szerinti kezelésbe irányítás komplex gyakorlatának erősítéséhez, az érintett közösségnek szóló  szex-edukációs folyamatokhoz, és a speciálisan nőknek létrehozott, “Csere Csak Csajoknak” program fejlesztéséhez.  Szervezetünk,  a magyarországi HIV robbanás elkerüléséért végzett társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett munka egyik legfontosabb segítségeként értékeli a támogatást.

Évek óta köztudott, hogy  a környező országok HIV fertőzöttségi adatai,  a magyar fertőzöttségi adatokhoz képest,  jóval kedvezőtlenebbek. Különösen nagy figyelmet érdemelnek  a szomszédos Románia  tapasztalatai, amelyre már a EMCDDA (a Kábítószer és Kábítószer függőség Európai Megfigyelőközpontja) is utalt  nemrég közleményében. 2010-ről 2011-re 10 szeres HIV fertőzöttségi emelkedést mutatnak az adatok.  Eközben Magyarországon még mindig csak alakul a Nemzeti AIDS stratégia, tehát egyelőre hiányzik az országos cselekvési terv és a hozzárendelt forrás is. Az iskolai prevenció pont olyan ritka, mint  zenés- táncos szórakozóhelyek mosdóiban az óvszer-automata.

A most támogatást nyert Kontakt tűcsere program 2006 óta működik Budapest nyolcadik kerültében, idén tavasz óta egy a Magdolna – Lujza utca sarkán, az önkormányzat által kedvezményesen biztosított bérleményben. A programban  máig, több mint 2800 fő  regisztrált,  idén az általunk  kiadott steril tűk száma elérte a 110 ezret, ebből klienseink, a biztonságosabb együttélést is segítve, a használt tűk 66 %-át cserélték be.  A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátását kínáló program 2013-tól biztosan két normatíva-jellegű állami támogatásban bízhat, amely azonban csak a programban dolgozó szakemberek foglalkoztatására és a rezsiköltségek egy csekély arányára nyújt fedezetet, steril tűcsere eszközökre és szolgáltatás fejlesztésre, kutatásra semmi nem marad.

A M·A·C AIDS-alapítványt, mely a M·A·C Cosmetics szíve és lelke, 1994-ben alapították, hogy segítse a világon HIV-vel vagy AIDS-szel együtt élő férfiakat, nőket és gyerekeket. A MAF úttörő az AIDS ellen küzdő alapítványok között, mely anyagi támogatást nyújt a HIV/AIDS fertőzötteknek. Mint a legnagyobb nem-gyógyszeripari adományozó cég, a MAF elkötelezte magát amellett, hogy felhívja a figyelmet a szegénység és az AIDS közötti összefüggésre, és olyan szervezeteket támogasson, amelyek a HIV-pozitív vagy AIDS-es embereket segítik és a vírus terjedése ellen küzdenek. Mindeddig a MAF 270 millió amerikai dollárt gyűjtött össze kizárólag a VIVA GLAM rúzsok és szájfények eladásából, melynek 100 százalékát az AIDS elleni harc céljára adományozza.A M·A·C (Make-up Art Cosmetics), egy vezető, professzionális sminktermékeket forgalmazó cég, melyet 1984-ben alapítottak Kanadában  és az Estée Lauder vállalatcsoporthoz tartozik. A márka népszerűsége a szájhagyomány útján terjedt a szakmabeliek – sminkesek, modellek, fotósok, újságírók – körében és világszerte már 79 országban megvásárolhatjuk a termékeit.

A M·A·C VIVA GLAM rúzsok és szájfények bevételének száz százaléka az AIDS ellen küzdő szervezetekhez kerül a világ több mint 57 országában. Mostanáig a cég több mint 270 millió dollárral segítette ezeket a szervezeteket. Magyarország először csatlakozott az adományozó országok közé az 5 000 000 Ft értékű adománnyal.

Mire elég körülbelül nálunk, 1 db megvásárolt M·A·C VIVA GLAM rúzs ára?

Például:                                                                                                                                                                  

– 200 db steril fecskendőre vagy
– 1,5 db HIV tesztre
– 50 db óvszerre
– 7 db terhességi tesztre

– 2,5 óra szociális munkás konzultációra

– 1 óra pszichiáter-addiktológus konzultációra

– 1 óra jogsegély konzultációra

További információk a támogatott programról Barna Erika kommunikációs igazgatótól, Kék Pont Alapítvány,  kérhetők  a 06-70/6075040-es számon vagy a bluepoint@t-online.hu címen.