Cikkeink

A SZIGETEN debütálnak designer drogos képeslapjaink

“Műfüvekről, biofüvekről”, állítólagos “Fürdősókról és növényi tápsókról”, és “Porokról, tablettákról” szólnak legújabb képeslapjaink, amelyek a jövő héten induló SZIGET Fesztiválon debütálnak. A Party Service sátrában idén is sok féle tájékoztató szóróanyag lesz, amelyekről szívesen beszélgetnek önkéntes munkatársaink az odalátogatókkal. Designer drogokról flyert gyártani kétségkívül  hazárdírozás is, amennyiben ezeknek az új tipusú anyagoknak éppen az a sajátja, hogy soha nem tudható, hogy annak a bizonyos  szernek mi is a sajátja, és hogy  vajon meddig is igaz rá az, ami! Mindenesetre néhány fontos alapinfó megkerülhetetlen volt már, ezeket szedtük össze a képeslapokon. A képeslapok megszületését a WELT 2000 Kft támogatta.

A flyerek szövegei itt olvashatók:

1. Műfüvek, biofüvek

Aroma, Spice, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos.

Designer drog – szintetikus kannabinoidokkal dúsított növényi származék. Legtöbbször füstölőként van forgalomban, leginkább cigarettában, vízipipában szívják. Az elnevezés megtévesztő: ezek nem természetes, növényi anyagok! A JWH vagy a CP betűjelű származékok alkotják a legnagyobb csoportot.

Hatások: az egészségügyi kockázatok részben a kenderhez hasonlóak. Szív és érrendszeri problémák: magas vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar; rosszullét, pszichológiai problémák: pl. szorongás, félelem és pánikroham, erőszakosság, paranoid gondolatok, pszichotikus állapotok. Nem tudjuk, hogy ezek a szerek, illetve az anyagcsere során létrejövő bomlástermékeik (amik között rákkeltőek is lehetnek) hosszútávon milyen hatással vannak a szervezetre.

Kimutathatóság: nem mutathatók ki a hagyományos vizelettesztekkel.

Kezelési 1×1: a szorongások és a paranoid gondolatok enyhébb esetekben nyugodt környezet biztosításával, beszélgetéssel csökkenthetők. Súlyosabb esetben: mentő, kórházi megfigyelés és kezelés.

Amire figyelni kell! A használat során hirtelen nagy mennyiségű, a szokásos dzsointnál jóval erősebb kannabinoidok kerülnek a szervezetbe. Erre fel kell készülni, pl. a használat azonnali abbahagyásával. Az autóvezetés rendkívül veszélyes a hatásuk alatt – főleg, ha alkohollal együtt fogyasztják ezeket az anyagokat.

2. “Fürdősók”, „Növényi tápsók”

Kati, Kata, Zsuzsi (mefedron), emdé, empé, dodó (MDPV: metiléndioxi-pirovaleron), formek (4-MEC), Emma (etilkatinon), penta, kristály

Designer drogok: a kifejezés azokat az amfetamin- és katinonféléket (a “khat” növényből szintetikus úton kinyert stimulánsokat) jelöli, amiket „álcáztak”, hogy forgalomban maradhassanak. Leggyakoribb aktív hatóanyaguk az MDPV és a mefedron.

Hatások: a pörgető szerekhez (stimulánsok) és az Ecstasy-hoz hasonló: testi-lelki felpörgés, fokozott,aktivitás szorongás, paranoid gondolatok, erőszakosság, pszichotikus állapotok. Szapora pulzus, magas vérnyomás, izzadás, remegés, lejövetelkor vagy hosszabb távú használatkor súlyos drogéhség, pszichotikus tünetek. A hatás hossza kiszámíthatatlan. Sokszor kényszeres használat alakul ki, ami a függőség egyik jele.

Az átlagos dózis szájon át: 100—200 mg, nagy egyéni különbségekkel. Orron át szippantva: 50-100 mg. De ne felejtsd el, soha nem tudhatod, hogy pontosan mit használsz és milyen töménységben! Alkohollal együtt fogyasztva rendkívül veszélyes lehet, kóma vagy akár halál is bekövetkezhet.

Kimutathatóság: egyes amfetaminok kivételével, a vizelettesztek nem mutatják ki őket.

Kezelési 1×1: ha a megnyugtató, biztonságos környezet nem segít, akkor mentőt kell hívni: kórházi megfigyelés és orvosi kezelés szükséges.

Amire figyelni kell!„Ismertnek” hitt helyről származó por/tabletta tartalma és koncentrációja sem biztos, hogy azonos. A kis adag, vagy társaságban történő használat kevésbé kockázatos. Egy órán belüli ismételt használata nem ajánlott. Az erőszakos késztetésekre oda kell figyelni.

3. Porok és tabletták

Piperazinok: BZP, mCPP, TFMPP, MDBP

Fenetilaminok: 2C család

A drogok megkülönböztetése kívülről lehetetlen. A tasakokon található elnevezések félrevezetőek, hamisak.

Piperazin származékok

Élénkítő, esetenként hallucinációt okozó hatása van. Korábban „legális ecstasy” néven is futottak: amfetamin- vagy stimuláns-szerű hatásuk miatt.

Hatások: fokozott aktivitás, pörgés, eufória és felfokozott jóérzés. Egyes piperazinoknál hallucinációk. Agitáció, hányás, gyomortáji-hasi fájdalom, szívritmuszavar, allergiás reakció, láz. A „másnaposság” akár 24 órás is lehet, rossz hangulattal, fenti tünetekkel.

Kimutathatóság: egyes amfetamin-vizelettesztek pozitív választ adhatnak.

Kezelési 1×1: súlyos esetben, illetve elhúzódó hatásnál (24 óra) mentő, kórházi kezelés.

Amire figyelni kell! 6-8 órás hatás, hosszú „másnaposság”. Alkohollal együtt fogyasztva és egyedül használva különösen veszélyes!

Fenetilaminok

Az amfetaminokhoz hasonló szerkezetű anyagok, élénkítők és hallucinációt okozó drogok. 2C család: bróm-szitakötő (bromo-dragonfly), 2C-B-fly; 2C-I.

Hatások: eufória, jó hangulat, élénkítő hatás, fokozott észlelés (látás, tapintás): az LSD-hez hasonlító hatások. Negatív hatások: magas testhőmérséklet, fejfájás, alvászavar, kellemetlen víziók és egyéb érzések, szapora pulzus, paranoid gondolatok, félelem, pánikroham.

Kimutathatóság:vizelettesztekkel nem kimutathatók.

Kezelési 1×1: fenyegető hallucinációk és paranoid gondolatok esetén mentő, kórházi megfigyelés.

Amire figyelni kell! A biztonságos, megnyugtató környezet csökkenti a fenyegető hatásokat. Egyedül használva különösen veszélyes lehet.

Soha nem tudhatod, hogy a név mögött milyen vegyület és milyen erősségben (koncentrációban) rejlik! Nem tudhatod, hogy az ugyanazon néven futó anyagok ugyanabból az online shop-ból megvásárolva ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák-e, a korábbiakhoz hasonló erősséggel. Lehet, hogy valamilyen keveréket használsz, amit nem tüntetnek fel a tasakokon, mert maga az árusító sem biztos, hogy tudja.

Az új pszichoaktív anyagok egy része ma már kábítószernek számít (pl. mefedron – Kati), más esetekben a terjesztést és a forgalmazást tiltó és büntető úgynevezett C-listára kerültek fel anyagok (pl. műfüvek). A C-listán szereplő anyagok fogyasztását azonban a törvény nem bünteti.