Cikkeink

A Kék Pont Világnapi üzenete: MERJ KEVESEBBET!

HIVATALOS SAJTÓANYAG

Ha a legális – illegális, a tiltott és szabadon fogyasztható alternatívája önmagában képes lenne valós, hatékony megoldást nyújtani a drogprobléma kezelésére, akkor sem a fiatalkorúak között tapasztalható növekvő alkoholfogyasztás, sem a növekvő kannabisz-használat nem jelentene ekkora kihívást. A magyar fiatalok körében emelkedő tendenciát mutató nagyivás és rohamivás (binge drinking) jelensége rámutat a hazai alkohol-prevenció teljes hiányára és a felnőtt társadalmi minták attitűdformáló erejére.

A problémás kannabisz-használók számára két éve született Kannabiszpont online terápiás program iránti fogékonyságot jelentősen csökkentheti az immáron elfogadott Btk szigorítás, az illegális szerfogyasztókban fokozódó bizalmatlanság. A Kék Pont Alapítvány – másfél évvel a 2010-es Mértékletesség Éve kampánya után- ismételten a drogpolitikai paradigmaváltást jelentő egyéni és közösségi felelősségvállalást támogató, a MÉRTÉKLETESSÉG erényére építő és azt  erősítő egészségfelfogást szorgalmazza, a MERJ KEVESEBBET! szlogennel. Palackba zárt világnapi üzenetünket Dávid Ferenc prevenciós koordinátor dobta be a Dunába, az A38 hajón ma délelőtt megrendezett sajtótájékoztató zárásaként.

A napokban nyilvánosságra került, Európa országaiban négyévente megismételt ESPAD nemzetközi vizsgálat 2011-es eredménye szerint, a 16 éves magyar középiskolások körében, az európai átlaghoz képest nőtt a nagyivás mértéke, (az előző hónapban nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók aránya 45% volt, ami az 1999-es adatokhoz képest több mint 2x-es növekedést mutat), és ezzel Európa felső egyharmadába kerültünk. Az ún. lerészegedési mutatók alapján Mo. az ötödik a rangsorban. (forrás: Elekes Zsuzsanna, Budapesti Corvinus Egyetem, ESPAD Mo. ) Míg a pálinka hungarikummá emelése megtörtént és a Nemzeti Pálinka Tanács, kormányzati támogatásának is köszönhetően, óriási ismertségre tett szert, a középiskolások nem ismerik a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit. A szenvedélypolitika döntéshozói mintha nem látnák, vagy nem akarnák látni a felnőtt társadalomban tapasztalt mértéktelen alkoholfogyasztás és milliós nagyságrendű alkoholizmus, illetve a fiatalok nagyivása közti összefüggéseket. Az állam továbbra is képmutató és ellentmondásos üzeneteket küld a legfiatalabbak felé, míg egyik oldalról megengedő és érthetetlenül bagatellizál, másik oldalról tilt és elrettentő szándékkal lép fel. A holisztikus szemléletű drogprevenciós programok – melyek az alkoholt is drognak tekintik, annak a központi idegrendszer működését befolyásoló hatása miatt – forráshiány miatt csak szórványosan vagy egyáltalán nem tudnak működni. Mivel az iskolai színtéren folyamatosan szűkülnek a szakmai szervezetek lehetőségei, így a Kék Pont Alapítványé is, a nagy tömegeket vonzó zenés – táncos szórakozóhelyek és fesztiválok még a korábbinál is fontosabb elérési és kapcsolatfelvételi lehetőséget jelentenek a nyári időszakban. A Kék Pont, idén is a Mértékletesség Tere és/vagy a Party Service elnevezésű ártalomcsökkentő programjával jelenik meg legnagyobb hazai fesztiválokon – VOLT, Balaton Sound, SZIGET – a Magyar Telekom stratégiai együttműködésének köszönhetően.                  

A Mértékletesség Tere sátor, a tavalyi alapítványi megjelenéshez hasonlóan a mértékletesség, tudatosság, hasznosság központi értékeire építve olyan információs pihenőhelyként működik majd, ahol a fesztiválozók bizalmi légkörben kaphatnak válaszokat a tudatmódosítással kapcsolatos kérdéseikre. A Kék Pont a nyári időszakban újraindítja a 2009-2010-ben Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával működtetett www.mertekletes.hu honlapját, ahol a tudattabló szolgáltatás naplószerű és tükröt kínáló funkciója praktikus eszközként is szolgál a kívánatos egyéni kontroll és öngondoskodás hangsúlyozásában.

Ugyancsak az ESPAD 2011 vizsgálat szerint, míg Európa legtöbb országában a 2007-es adatokhoz képest változatlan mértéket mutat a kannabiszt kipróbálók aránya, addig Magyarországon ez a szám 5 %-os növekedést mutat, 15%-ról 20%-ra emelkedett. Mivel ez a szám a valaha kannabiszt használók arányát mutatja, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan növekedne a problémás marihuána használók aránya is, de a Kék Pont ambulanciáin 2011-ben megjelenő kliensek 57%-ban elsődleges szerként a kannabiszt jelölték meg. (14% Amfetamin, Ecstasy, 11% Designer drogok) Az alapítvány még 2010-ben, szintén a Magyar Telekom támogatásával- brit és holland modell alapján létrehozta a www.kannabiszpont.hu online terápiás oldalt, amelyen bárki, anonim módon segítséget kaphat. Az elmúlt szűk két évben 576 fő regisztrált az oldalon, hetente átlag 15-20 személy kezdi meg a 4 hetes programot. Az online önsegítő jellegű program tapasztalatai alapján elmondható, hogy az anonim regisztrálók 82%-a férfi, 38%-a 20 és 24 év közötti. 57%-a budapesti, és 18%-a városi, 51-a érettségivel, 17%-a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezik, 36%-a tanul, 22 %-a saját vállalkozásában dolgozik. A kannabiszpont oldal látogatottságában jelentős emelkedést tapasztalható a nyári fesztiválprogramok és Party Service, vagy egyéb standos kitelepüléseket követően, ami azt jelzi a működtető Kék Pontnak, hogy a személyes kapcsolatfelvétel és közvetlen programnépszerűsítés erősíti az online programmal szembeni nyitottságot is. Ugyanakkor félő – hangsúlyozza az alapítvány – hogy a szigorodó büntetőpolitika, és annak manifesztációjaként a június 25-én elfogadást nyert parlamenti Btk módosítás ismét erősíteni fogja a kezelő-segítő helyek és programok iránti bizalmatlanságot. Az illegalitástól való félelem a kannabiszpont közösségi médiában történő megismertetését is nehezíti, miután az elmúlt két évben számos olyan visszajelzés is érkezett a szervezethez, hogy a program facebook profiljának „kedvencek” közé emelése, később problémát okozott felhasználóiknak. A fenti okok miatt és egy tapasztalt közösségi média ügynökség tanácsára, a Kék Pont az önálló kannabiszpont profilt júliustól megszünteti és a jövőben kifejezetten google hirdetésekkel tervezi ajánlani online segítő programját.

A Kék Pont Alapítvány – másfél évvel a 2010-es Mértékletesség Éve kampánya után- ismételten a drogpolitikai paradigmaváltást jelentő egyéni és közösségi felelősségvállalást támogató, a MÉRTÉKLETESSÉG erényére építő és azt  erősítő egészségfelfogást szorgalmazza, a MERJ KEVESEBBET! szlogennel.

Interjú Elekes Zsuzsával, az ESPAD Mo. vizsgálat vezetőjével:

A sajtóbeszélgetésen bemutatott prezentáció ESPAD és Kék Pont adatokkal itt tekinthető meg.

Mértékletes videók itt:

Kávé

Alkohol:

A Kék Pont a Magyar Telekom stratégiai együttműködő partnereként élvezi a kannabiszpont és a fesztivál-megjelenések (VOLT, Baltaon Sound) támogatását.