Cikkeink

Új helyszínen és újra működik a City Art Műhely

Több mint másfél éves „altatás” után – mivel az előző támogatási projekt ideje 2010 novemberében lejárt, az új pályázatunkról pedig  jó ideig nem derült ki, hogy nyertünk-e – újra megnyílt a City Art Műhely, amelyet nem véletlenül,  lázadásművészeti klubként is szoktunk emlegetni! A lakótelepi szociális munka korábbi gyakorlatával szemben a szabadidős, kreatív és készségfejlesztő programok nem korlátozódnak sportfoglalkozásra, kézműveskedésre.  Olyan önkifejezésre, közösségfejlesztésre, életminőség javításra lehetőséget adó csoportfoglalkozásokkal, interaktív előadásokkal tervezzük bővíteni kínálatunkat, melyek a lakótelepi fiatalok között nagyon népszerűek, így valódi alternatívák lehetnek a fiatalkori lázadás kreatív kibontakoztatásában. Többek között lesznek street art elemek, bringaműhely, kreatív írás és építészeti szakkörök is. A City Art Műhely ismét  az Európai Szociális Alap támogatásával, az Európai Unió társfinanszírozásával, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának együttműködésével és a környékbeli lakók bizalmának köszönhetően születhetett újjá  a Kék Pont ambulanciájának szomszédságában, egy frissen felújított, 55 négyzetméteres helyiségben. 

Programunk fő célja egy olyan állandó telephelyen működő drogalternatíva program működtetése és fejlesztése, mely minden napra, egyénre szabott, de ugyanakkor  közösségi alapú, a kábítószer-fogyasztás megelőzését szolgáló alternatív elfoglaltságot kínál a lakótelepen élő veszélyeztetett fiataloknak. Ők a TÁMOP-5.2.5. -08/1 konstrukció keretében létrehozott City Art Műhely másfél éves tapasztalatai alapján kialakított programkínálatból választhatják ki  azokat a tevékenységeket, melyek a legjobban érdeklik őket. Az érintettek bevonásával létrehozott,  velük közösen kidolgozott tevékenységeket,  határok és keretek közé helyezve, biztonságosabb légkört és teret nyújtunk a csellengő fiataloknak. Nagy hangsúlyt fektetünk a bizalmi viszony kialakítására, hogy akik betérnek hozzánk, merjék feltenni  kérdéseiket, merjenek segítséget,   tanácsot kérni.  Arra törekszünk, hogy ezekben a beszélgetésekben számukra is azonosíthatóvá   váljanak az életükben felbukkanó veszélyforrások és megismerjék alapvető emberi és személyiségi jogaikat, valamint  hogy képet kapjanak a munkaerőpiacon való elhelyezkedés mikéntjéről is.

Nyitvatartás hétfőtől vasárnapig, délután 2-től este 8-ig, két fő képzett segítő és kortárs önkéntes jelenlétében

Célunk, hogy ezek a programok valós alternatívái legyenek  a telepen tapasztalat deviáns viselkedésformáknak (alkohol és kábítószer-fogyasztás, rongálás, lopás, verekedés), és egyben alkalmasak legyenek személyiség-, képesség-, és készségfejlesztésre is. A City Art Műhelyben eddig elérhető programokat (DJ, Vj, webdesign, grafika, zeneszerkesztés, film, videó vágás, várostörténeti felfedezőút kerékpárral) továbbra is meg kívánjuk tartani, hiszen ezek a programok a helyi szubkultúra tagjai között közkedveltek.  Több olyan elemmel bővítjük  szolgáltatásunkat, melyek a fiatalok személyiségfejlődéséhez hozzájárulhatnak. Eddig úgy tapasztaltuk,  hogy a heti kétszer két órányi tematikus program a szükségleteiknek csak egy részét elégíti ki, a fennmaradó időben sok az “üres járat”.  A fiatalok, bár szabad idejük jó részét bent töltik a City Artban,  sok esetben unatkoztak, és motiválatlanok ahhoz, hogy maguk kezdjenek bele valami tevékenységbe. Ezért az általunk tervezett fejlesztés egyik fő szempontja, hogy a hét minden napjára jusson tematikus, szakkör jellegű elfoglaltság.

Drogalternatíva jellegű programok, szakkörök

Sportfoglalkozások: foci, ping-pong, kerékpár

Állandó programok: filmklub, bringaműhely, kreatív foglalkozások, graffiti, stencil, közös zenélés

Közösségi megmozdulások: várostörténeti felfedezőút kerékpárral, street art akciók, barlangtúra, sziklamászás, gerillakertészet

Szakkörök:

  • Biztonságos Közúti Kerékpározás :  célunk egyrészt az, hogy biztonságosabbá tegyük a kerékpáros programokon való részvételt, másrészt, hogy olyan fiatalok számára is elérhetővé váljanak a kerékpárral igénybe vehető programjaink, akik akár hátrányos helyzetükből adódóan, vagy egyéb más okból korábban nem sajátíthatták el a kerékpározáshoz szükséges készségeket.
  • Interaktív előadások a tudatosabb felnőtté válás érdekében: havi rendszerességű beszélgetések különböző témákban meghívott szakemberekkel
  • Drámapedagógia foglalkozások célja a fiatalok személyiségfejlesztése, a drámapedagógia eszközeivel és módszereivel. Különös tekintettel a problémamegoldó, konfliktuskezelési, és indulatkezelési technikák elsajátítására, valamint az empátiás készségek fejlesztésére.
  • Önismeret fejlesztés keretében két csoportot indítunk, melynek célja, hogy a lakótelepen felnövő fiataloknak olyan kompetenciák, készségek kerüljenek a birtokába,  amelyekkel hatékony módon tudják feldolgozni a  krízishelyzeteket, traumákat is.
  • Kreatív Műhely alkalmak során a fiatalok hulladék és használt eszközökből, anyagokból készíthetnek használati tárgyakat (pl. molinóból táska, pénztárca, gumibelsőből öv, műanyagpalackból lámpa, zenéléshez szükséges eszközök, stb.)
  • Kreatív Írás szakkörünk célja, hogy megszerettesse a fiatalokkal az írás és olvasás örömeit.
  • Lázadásművészeti szakkörök – a fiatalok olyan a lakótelepi szubkultúrában népszerű tevékenységek alapjait sajátíthatják el, melyek  az adott közösségen belül már többeknek kitörési, érvényesülési  lehetőséget biztosítottak. (DJ, VJ, Webdesign, grafika, film-videó vágás, zenekészítés)
  • Szeresd Budapestet, ismerd meg a városod! avagy – Békés a világ? Békás nem a világ! – szakkör a Kortárs Építészeti Központ együttműködésével

Figyelem, Szolgálati közlemény! A bringaműhely projekthez várunk kerékpáros adományokat! Alkatrész, rossz bicikli, szerszám,… gyakorlatilag bárminek hasznát tudjuk venni,   amire már nincs szüksége valakinek. Nálunk semmi sem vész el, csak maximum átalakul, és tuti jó kezekbe kerül!