Cikkeink

Higgadtan a Gináról (GHB)

” ismét a gina nevű drog miatt kellett mentőt hívni három fiatalhoz egy fővárosi szórakozóhelynél. A NightShift-parti szervezői a Facebook-oldalán elnézést kértek a vendégektől az Up! nevű lágymányosi klubban rendezett rendezvény kényszerű lefújásáért, a közlemény szerint “valaki ginát osztogatott, több személyt mentő szállított a kórházba”– írta ma meg az Index, majd szinte az összes ismert orgánum. A Gina (GHB/gamma-hidroxibutirát) nevű szer bajbajutott használóiról egyre többet olvashatunk  a sajtóban. Azzal együtt, hogy használata nyilvánvalóan nem veszélytelen, számos legenda is kering arról, hogy a használók  milyen körülmények között és milyen ok-okozati viszonyban kerültek általa életveszélybe. Néhány tisztázó információ most itt a Gináról, a pánikkeltést és a bagatellizálást egyaránt kerülve:

A GHB-t  kezdetben mint „relaxáló” vagy „tisztító” alvást okozó szerként használták, így kapcsolódott a partikultúrához, elsősorban a New Age vonulathoz. Azonban, kisebb mennyiségben ”igazi” partidrog: eufóriát, szexuális készenlétet fokozó, a fogyasztó barátságosságát, szociábilitását fokozó hatása miatt alkalmazták partikon. Kiderült azonban, hogy bizonyos mennyiség elfogyasztása után a súlyos részegséghez hasonló tünetek lépnek fel: az adott személy látszólag cselekvőképes, de később a történtekre nem emlékszik (amnéziás), sőt, a folyamatokat nem is tudja kontrollálni: tehát pl. szexuális erőszak áldozataivá válhattak a GHB-t fogyasztó személyek úgy, hogy sem az aktusra, sem pedig az „elkövetőre” nem emlékeztek az amnéziás (emlékezet kiesés) hatás miatt. A későbbiekben kiderült, hogy sok olyan személy (elsősorban nők), akik szexuális erőszak áldozatai lettek, a GHB-t okolták a kontrollálatlan helyzet létrejötte miatt, de aztán később tisztázódott, hogy ezekben az esetekben – döntő többségükben – inkább alkohol intoxikációról (=súlyos részegség) volt szó, és nem GBH túladagolásról. Megdőltek azok a magyarázatok is, amelyek a GBH-t mint „rape drug-ot” (szexuális bántalmazás áldozatává válása) mutatták be: ami nem jelenti azt, hogy ilyen „alkalmazás” ne fordulna elő. Azonban, az ilyen hatásokhoz nem elég néhány csepp GBH bejuttatása az alkoholos italt tartalmazó italba. Több olyan kampány indult el, elsősorban Angliában, ahol azt próbálták tudatosítani, hogy milyen veszélyekkel jár az alkoholos italba csempészett GHB hatása,  tehát, azt üzenték, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a poharunkat egy szórakozóhelyen, illetve ne fogadjunk el egy idegen alkoholos ital-ajánlatát! Ez igaz, azonban a nem várt hatásokért nem biztos, hogy elsősorban a GHB a felelős! Így előfordulhat, hogy „egyszerűen” a magasabb alkoholtartalom miatt – amit a koktélok fogyasztói nem is hittek –, kialakulhat egy kontrollvesztést okozó részegség. Szintén megeshet, hogy egy lány koktéljába tömény alkoholt vagy benzodiazapin-származékot (nyugtatót, altatót, szorongásoldót) juttatnak (beleöntenek tömény alkoholt vagy beledobnak egy-két tabletta benzodiazepint–): és máris előállhat az az állapot –  a súlyos részegségre hasonló állapot- amikor az egyén kontrollja megszűnik afölött, amit tesz.

Mindezek miatt érdemes megnézni, hogy a GHB milyen tartományban fejti ki a hatását. Kb. 2 gramm GHB-ig az aktivitás növekedhet, a szexuális készenlét fokozódhat: „igazi” partidrogként működik a GHB. De már 2 gramm fölött kialakulhat a mélyalvás – mint láttuk, a szer használatának kezdetekor ez volt a fő cél: az úgynevezett tisztító alvás -, ami azonban, akár csak kicsivel több GBH használattal is – már eszméletvesztéshez és súlyos állapothoz vezethet, amikor csak a mesterséges lélegeztetés és az orvosi megfigyelés lehet megoldás az életben tartáshoz. Tehát, a GHB-nál a „jó érzéshez”, a „tisztító alváshoz” szükséges dózis és az életet veszélyeztető dózis között kicsi a különbség: 2 gramm okozhat „tisztító alvást”, de akár túladagolást is. Ezért veszélyes a GHB: a kedvezőnek vélt hatások és az életveszélyes túladagolás közötti mennyiségi különbségek nagyon kicsik. Ráadásul, az előbbiekben emlegetett adagok felnőtt testtömegre vonatkoznak. Egy tizenéves lány testtömege ezekhez viszonyítva sokkal kisebb is lehet, tehát nála már a másoknál relaxációt kiváltó dózis is  okozhat túladagolást.

Még azt megjegyezzük, hogy a korábbi használat, a „tisztító” vagy „relaxáló” alvás (12-24 órán át) nem növeli a szervezet stressz tűrő képességét, sőt, semmilyen hatással sincs arra, hogy a szervezet – egy egyén – hogyan reagál az őt körülvevő környezetre. Itt is – mint az más „tisztító kúránál” is előfordult– bebizonyosodott, hogy nemcsak hogy a kúra nem használ, hanem maga a kúra okoz súlyos egészség-károsodást!

Meggyőződésünk, hogy  az elmúlt hetek sajtóhírei és a Ginával kapcsolatban időről-időre felbukkanó kérdések,  pánik hangulat, felveti a szórakozóhelyekre specializálódó  ártalomcsökkentő  programok hiánypótló szerepét is. Ha a legnagyobb partiszervezők belátják, hogy a figyelemfelkeltő, de hiteles  információk elérhetősége a szórakozás színterein pótolhatatlan, akkor nagy lépést tesznek a drogfogyasztással és az alkohollal való  együttes használattal járó  bajok megelőzésében. A szervezőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a táncteret  fehér köpenyes szakemberekkel kell figyeltetniük, vagy oda nem illő információs anyagokkal kell elárasztaniuk, hisz már megvannak azok a nemzetközi gyakorlatban  kipróbált korszerű technikák és módszerek, amelyek révén e tekintetben is biztonságosabbá tehetők a szórakozóhelyek! Részletekért tájékozódhat a Kék Pont Party Service szolgáltatásáról, vagy vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a program faceboook oldalán keresztül!