Cikkeink

Két előadás október 4-én a Kék Ponttól:" Designer drogok" és "Utcai szociális munka a Dzsumbuj után"

 

Két különösen aktuális téma a Kék Pont munkatársaitól a KÖZÉRT és a Megálló Csoport Alapítvány október 4-én megrendezésre kerülő, közös Szakmai Prevenciós Konferenciáján  és Workshopján! 1. Designer drogok. Egyre többször téma, mégis keveset tudni róluk, óriási a bizonytalanság körülöttük. A droghasználókkal foglalkozó szakemberek napi szinten tapasztalják, hogy milyen kihívásokat jelentenek az utcán és interneten elérhető legális szerek a használóknak és az újdonsággal csak nagyon korlátozottan foglalkozni képes ellátórendszernek.

 

 

 

 

 

2. És vajon milyen új feladatokat ró az injekciós szerhasználó kliensekkel régóta kapcsolatot tartó szociális mumkásokra, a IX. kerületi Dzsumbuj telep (Illatos út – Gubacsi út sarok) felszámolásával járó folyamat? A szakmai programon Dávid Ferenc prevenciós koordinátor és Kováts Virág Dzsumbuj program koordinátor képviselik  a Kék Pontot. A konferenciára elsősorban  drogprevencióval foglalkozókat és ifjúságvédelem területén dolgozókat várnak. A részvétel ingyenes, de a regisztráció kötelező.

Helyszín: Közért Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, Budapest, IX. Tűzoltó u. 33/a

 

A konferencia részletes programja:

10:00 óra – Előadások

–       Lisznyai Sándor – Droghasználat és függőség a családban – a családi struktúrák és a droghasználat változásai (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

–       Kovács Ignác – A kábítószer-használat kezelésének különböző színterei (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

–       Dávid Ferenc – Dizájner drogok (Kék Pont Drogkonzultációs Központ)

–       Kováts Virág – Az alacsony küszöbű intézmények kihívásai (Dzsumbuj Program a tömbrehabilitáció után…) (Kék Pont Drogkonzultációs Központ)

–       Gelsei Bernadett: E-tanácsadás szakmai megvalósulásai ma Magyarországon (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

11:30 Kávészünet

12:00 – 13:00 óra

Beszélgetés a az előadókkal – kis kerekasztalok vetésforgóban, „rapidrandi”

13:00 – 13:45 Ebéd

14:00 – 15:30 óra – Workshopok

–       Színháztréning – a drogmegelőzés mint társadalmi akció/tágabb kontextusban – Ács Sándorral (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

–       Mozgástréning – Kommunikáció – példák, gyakorlatok Kopeczny Katával (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

–       Zene – Közösségteremtés és terápia – fiatalkorúak és a szülők között Pap Tiborral (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

15:30 Szünet

16:00 – 17:00 óra Záró Workshop

–       Szülő-gyermek-segítő-terápiás csoport: ahogyan mi csoportban vagyunk (megosztások) Oláh Péter és Olaszy Csaba vezetésével (Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért)

Részvételi szándékát,  kérjük, jelezze a kozert@gmail.com e-mail címen. Levelében  tüntesse fel munkakörét, valamint szervezete nevét! Köszönjük.