Cikkeink

EgészségIskola tanév indult a Poliban


Elindultunk végre a tettek útján. Régóta vártuk ezt a pillanatot és most végre elérkezett.

Az elmúlt években számtalan EgészségIskolát szerveztünk, ezernél több diákkal találkoztunk Budapestről és vidékről egyaránt, de ez lesz az első olyan programunk, ahol hónapokon átívelő, közös munkára hívjuk a diákokat.

Politechnikum menedzsmentjében fogant meg az ötlet, hogy mi lenne, ha egy közös pályázat keretein belül dolgoznánk ki az iskola új egészség stratégiáját, bevonva a diákokat, a tanárokat, és a szülők egy részét is. A Polisok már voltak nálunk többször is, így ismerjük az iskola szabadságra nevelő szellemiségét és ráadásul két sarokra vannak tőlünk. Egy ilyen ajánlatra nem tudtunk nemet mondani.

A program az Út az egészséghez nevet kapta és több száz diák vesz majd benne részt különböző mélységekre merülve a kidolgozás folyamatában. A terv szerint új alapokra helyezzük az egészség fogalmát, kitágítjuk a fogalom kereteit és olyan új tartalommal töltjük meg, ami vonzóvá teszi az egészségesebb életet, az élethosszon át tartó újjászületést és a folyamatos megújulást. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a ma élő tizenéveseket tartjuk a jövőnk letéteményeseinek és azt szeretnénk, ha a közös jövőnk biztonságban lenne, de tudjuk jól, hogy ehhez nekünk is hozzá kell tenni a magunk részét.

A kitűzött cél elérésére érdekében egy több részből álló programot indítottunk el a napokban. Ez lett az EgészségIskola tanév, melynek során reményeink szerint megint közelebb kerülünk ahhoz, az általunk ökotársadalomnak nevezett közösségi formához, amelyben többek között csökkennek a születéskor még meglévő egyenlőtlenségek, ahol szabadabb lesz az élet és sokkal tisztább a levegő.

A hatékony munka érdekében az iskola diákjait két részre osztottuk. A 7-10. osztályba járók lettek a Reménységek. A feladatuk az lesz, hogy közös munka keretein belül dolgozzák fel az egészség általuk és általunk is fontosnak tartott dimenzióit. Egy témát ők választanak majd ki, egyet pedig mi.

témakínálat lefedi a szexualitást, a tudatmódosítást, a média használatot, a fogyasztást, vagy a közért végzett társadalmi munkát, de még számtalan olyan területet is, amelynek megismerése segíti az utunkat az egészségesebb élet felé.

A másik csoportba a 11-12. osztályosok kerültek. Számukra két alkalommal rendhagyó EgészségIskolát szervezünk a Krétakör Bázison, ahol olyan témák kerülnek bemutatásra, amelyekhez a programban iskolai munkacsoportokat is kialakítunk. Az általunk koordinált munkacsoportokba önként lehet majd jelentkezni és olyan innovatív elképzelések valóságos formába öntését várjuk, mint például az iskolai óvszerautomaták elhelyezésének kérdése, vagy a kerékpáros iskolába járás serkentése, de akár a  bűntevő egyén és a büntető hatalom viszonyának újragondolása sem áll majd távol tőlünk. Természetesen annak örülnénk a legjobban, ha a diákok határoznának meg témákat és problémákat a munkacsoportban történő feldolgozáshoz.

A témák feldolgozása során keletkező produktumok és tervek sokasága hozzájárul majd az új iskolai egészség stratégia kidolgozásához, megjelenítve a diákok elképzeléseit és elvárásait. Az EgészségIskola tanév a hagyományos tanév felett átívelve, a szabadidőből és az iskolai órákból is merít, teret engedve a kreativitásnak, helyet adva az egyéni és a kollektív cselekvésnek.

A tanévnyitó már megtörtént, december 17-én megtartjuk az első rendhagyó EgészségIskola napot. Ráléptünk az útra, mostantól egyre közelebb kerülünk az egészséghez.