Cikkeink

A jó öreg alkohol – speciális napok az EgészségIskolában

A múlt heti dupla alkalmunk története úgy kezdődött, hogy a Petrik Lajos Szakközépiskola megtalált minket azzal a kéréssel, hogy találjunk közösen valamilyen okost választ a fiatalok között megfigyelhető alkohol használatra, amelynek az egyik jellemző motívuma a holtrészegre ivás versenye, ami sok esetben a rendszeresség határát súroló, vagy azt vastagon túllépő eredményességgel jelenik meg a mindennapokban. Az iskola körül elhelyezkedő kocsmák óriási hasznot húznak a piázásból, ami tovább generálja és árnyalja a problémát. Az iskolai menedzsment őszintesége igazán tiszteletre méltó, nem takargatják a problémát, hanem válaszokat keresnek és megoldások után kutatnak. Nem hiszem, hogy bármennyivel is többen innának ebben az iskolában, a különbség inkább abban van, hogy itt nem hazudnak sem maguknak, sem másnak az intézmény vezetői.

Az előzetes tárgyalások során kialakított kép alapján azt a javaslatot tettük, hogy első körben rendezzünk egy problémára szabott EgészségIskola napot, amelyben az alkoholra koncentrálva alakítunk ki tantárgyakat, illetve az itt tapasztaltak alapján kezdjünk további tárgyalásokat az iskolai drogstratégia kialakítására, illetve átformálására. Két alkalomban egyeztünk meg, mi pedig megalkottuk az EgészségIskola – A jó öreg alkohol című különleges kiadásunkat.

Négy dimenziót határoztunk meg. Gazdasági, segítői, alternatív és gyakorlati. Az alkohol gazdasági arca, a reklámok és az italakciók világa. Ezen az órán arra voltunk kíváncsiak, hogy a diákok mit és mennyit látnak ezekből a felnőtteknek szóló marketing kampányokból, ismerik-e ezeket, hol találkoznak velük. A neten összeválogatott anyag szinte mindegyikét ismerték, félelmetes pontossággal azonosították be magukat célcsoportként, nevettek a reklámok poénjain és megdöbbentő könnyedséggel azonosultak a reklámok szereplőivel. A beszélgetések során próbáltunk bennük kritikai attitűdöt kialakítani és arra bíztattuk őket, hogy nézzenek a színes képek mögé és lássák meg a mögöttes mozgató rúgókat. A tantárgy a keresztségben a Párolgó Pénz nevet kapta.

A már meglévő Tulajdon Tudatom órán a mértékletesség erényét erősítettük, ami a szavak szintjén nagyon gyorsan átjött, hamar ráéreztek a diákok a gyönyör fokozás gyakorlatára, bár a mértéktelenség vonzalma sokuknál a természetesség képében jelent meg, mint ismert, a mindennapok alkoholhasználatát egyedüliként jellemző aktus.  Mondjuk, ha a fesztiválokon megjelenő sör akciókat nézzük, nincs is ebben semmi különös.

Az Alkohol Para címen speciálisan erre az alkalomra épített tantárgyunkban az alkohol betegség nyomába eredtünk és megnéztük, hogy mi van a gyökereknél, hol indul a függés a piától. A diákok névtelenül, egyforma cerkával audit kérdőíveket töltöttek ki, amivel azt mértük meg, hogy hányadán állnak az alkohollal. Az eredmények a további munka alapját képezik majd, illetve az órán közösen is megbeszélésre kerültek.

Negyedik tantárgyunk szintén erre az alkalomra készült el, és az Egyenes Szél (straight edge) nevet kapta. Ebben a modulban a lázadás egy szokatlan formájával ismerkedtek meg a diákok, nagy érdeklődésről téve tanúbizonyságot. A Straight Edge a hardcore hoz kötődő becsület kódex és ún. íratlan életmód. A követői nem dohányoznak, nem fogyasztanak sem alkoholt, sem drogokat, és sok esetben vegetáriusok, vagy vegánok. Szem előtt tartják az emberséget( őszinteség, segítség nyújtás, odafigyelés, becsületesség, erkölcsös élet) a környezet védelmet, és az élet tiszteletét. Több együttes és rengeteg fiatal kapcsolódik ma már ehhez az igen hasznos mozgalomhoz, amit gyakran szemléltetnek is tetoválással vagy pólóval amin a Straight Edge szimbólumai szerepelnek. A tanórán alternatívaként, nem pedig elvárásként beszélgettünk erről a diákokkal.

A diákok mindkét napon könnyen bevonódtak a programba, őszintén beszéltek saját italozásaikról és problémáikról. Úgy tűnt, hogy felkelthető bennük a vágy a mértékletes élet iránt, de az is jól látszott, hogy egy ilyen alkalomtól nem fordul meg bennük a világ, sokkal többre van szükség intézményi és társadalmi szinten egyaránt.

A két napos program csak a kezdet volt, minden azon múlik majd, hogy mi lesz a továbblépés iránya és ereje.