Cikkeink

Ne pofázz vissza! Ne okoskodj! Ne kommentálj!


Talán mindenki számára világos, hogy a modern társadalom kialakulásában milyen szerepe volt/van/lesz azoknak a kommunikációs eszközöknek, amelyek lehetővé teszik a szabad gondolkodást, párbeszédet- és munkamegosztást.

Azok az országok, amelyek nehezen fogadják el a demokráciát, mint államformát, nyilvánvalóan nem repesnek a gondolattól, hogy bárki beleszóljon az ügyeikbe, a gondolkodásukba- vagy éppenséggel a döntéseikbe. Kína már az általa rendezett pekingi Olimpia során is bizonyította, a piaci szemlélet- és a vendégszeretet nem feltétlenül függ össze a kellő nyitottsággal – mikor bloggereket- és újságírókat akartak bebörtönözni szuverén véleményük- és álláspontjuk miatt.

Most az eddigieknél is szélesebb korlátozását akarja elérni a világhálónak az államtanács információs irodájának miniszteri rangú igazgatója, Van Csen, aki a világhálón terjedő káros információk kiszűrése érdekében beszüntetné az anonim kommentezés lehetőségét mindenfajta internetes portálon. Úgy tűnik tehát, hogy az online bűnözés elleni fellépés égisze alatt jelenleg az internetes párbeszéd lehetőségét akarják korlátok közé zárni.

A kérdés csak az, hogy a rendkívül nehezen “szabályozható” internetet hány embernek kell központilag felügyelnie ahhoz, hogy a közel 400 millió internetes felhasználót beszabályozzák úgy, hogy az országos 3,23  millió weblap száma így is közel 12 százalékkal nő éves szinten?

Forrás: http://www.emasa.hu/cikk.php?page=sajtomunkas&id=6803