Cikkeink

Először halálra rémültem, de aztán…a HIV+ Shivamantra tanácsai

“Amikor néhány évvel ezelőtt kézhez kaptam a pozitív diagnózisomat, természetesen halálra rémültem. Nagyon keveset tudtam a HIV-ről vagy annak kezeléséről azon kívül, hogy a HIV-fertőzöttek korán halnak. Azóta azonban sokmindent tanultam.” – írja a 2003 óta HIV pozitív Shivamantra a hivpozitiv.hu oldalán. Az Európai HIV Szűrés Hete kapcsán (2014.november 21-28.) melyhez alapítványunk is kapcsolódott,  hasznos információkat, személyes tapasztalatokat is megosztunk.                                                    

Célunk az, hogy minél többen ismerjék meg a HIV státuszukat! Hogy miért? Shivamantra válasza erre ez:

“A HIV esetében a tudatlanság igazi átok. 
Nagyon veszélyes lehet, ha nem vagy tisztában saját HIV-státuszoddal. Ha pozitív lesz a teszted, akkor a szerokonverzió után a lehető leggyorsabban tudomást kell szerezz az állapotodról, hiszen így van a legjobb lehetőséged arra, hogy megőrizd a saját egészségedet, és a partnered vagy partnereid egészségét, sőt a családodét, ha már van családod, vagy ha gyermeket szeretnél.
Ma már Magyarországon is hatékony gyógyszerek és fejlett egészségügyi ellátás teszi lehetővé közel ezer HIV-pozitív személy részére, hogy sikeres és teljes életet éljen. Ha nem ismered a saját HIV-státuszodat, vagyis ha nem tudod magadról, hogy HIV-pozitív vagy, akkor nem részesülsz abban az ellátásban sem, ami az egészséged megőrzéséhez szükséges. Ráadásul mások egészségét és életét is kockára teszed. 
Ha negatív lesz a teszted eredménye, akkor az hatalmas ösztönző erőt ad ahhoz, hogy következetesen betartsd azt a néhány egyszerű szabályt, amivel megőrizheted negatív státuszodat. Ráadásul megspórolhatsz rengeteg fölösleges aggodalmat és szorongást, amit akkor kell elszenvedned, amikor bizonytalanság gyötör HIV-státuszod miatt.”

Nálunk, a Kék Pont Gát utcai ambulanciáján is tudsz e héten minden nap szűrésre jelentkezni, a legkorszerűbb nyálteszteket használjuk! A szűrés ingyenes és anonim, de kódnéven ajánlott az előzetes időpont egyeztetés!

Időpontok: