Cikkeink

Mértékletesség falak Budakeszin

Szeptember közepén a HÍD Családsegítő Központ koordinálásával, két budakeszi gimnáziumban, a Prohászka Ottokár és Nagy Sándor József Gimnáziumban voltunk meghívott vendégek, a helyi prevenciós héten.  A 4 nap alatt, Biopolitikai Műhelyünk munkatársai összesen 18 alkalommal találkoztak  fiatalokkal és helyi pedagógusokkal, szakemberekkel, a függőségekről szóló életvezetési beszélgetéseken.  Összesen közel 300 diák tudott résztvenni a velünk megrendezett programon.

A tematikus programok központi témája a mértékletesség erénye volt. Az erény megismeréséhez vezető úton a diákokkal közösen dolgoztunk fel a téma releváns fogalmait drog ( kávé, cigi, alkohol, stb.), kábítószer (illegális drogok), függőségek  és a szerhasználat társadalmi kontextusait.

Az osztályok megalkották a  saját „mértékletesség falukat”, melyen összeírták, hogy miben szoktak mértéket tartani és mi az, amiben mértéktelenek. Önismeretei és önkéntes házi felaatként felajánlottuk, hogy a mértékletesség gyakorlásához és örömforrásaink használatának megismeréséhez kipróbálhatják a Kékpont által készített tudattabló nyomtatott verzióját, a motyót. Ezen eszköz segítségével bérki egy 7 napos periódusban rögzítheti milyen kémiai szerekkel és viselkedési örömforrásokkal módosította tudatát, majd a kitöltés végén visszajelzést kaphat, hogy az adott örömforrások milyen helyet foglalnak el az életében.

Fontosnak tartjuk a megfelelő tájékoztatást, így az előadás mellett a Kékpont által készített, kábítószerekről és dizájner drogokról szóló információs anyagokat is elérhetővé tettük a résztvevőknek.