Cikkeink

A pia olyan mint a foci, mindenki ért hozzá?

Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg a sajtóban, a magyarországi alkoholfogyasztás korántsem mértékletes jelenségéről, sőt,  téma egy ideje a nemzeti italboltok javaslata is, és hány éve is hallgatjuk, hogy mindjárt itt  a Nemzeti Alkohol(-ellenes?) Stratégia? Mi régóta mondjuk, hogy sokkal nagyobb a baj az igazán és sok generációsan népszerű, legális drog fogyasztásával, a “piával”, mint a köznyelvben csak “drogokként” emlegetett illegális tudatmódosítókkal – bár kétségtelen, hogy az utóbbi évek designer drog-robbanása mellett sem lehet elmenni szó nélkül – mert hogy az alkohol esetében  olyan erejű, mértékű  népszerűsítő kommunikációval, propagandával és marketinggel állunk szemben, amivel szemben a civil szakmai szervezetek labdába sem rúghatnak!

Beletúrtunk egy kicsit a kékpontos archívumba, és felidézzük most igazgatónk, prof. Rácz József egyik, a témában még 2010-ben írt cikkét, mivel nem sokat vesztett aktualitásából…

“Úgy tűnik, a társadalom egyelőre tehetetlen az alkoholipar nyomulásával szemben. Azonban, még elég gyengén, de már hallatszik a civil társadalom hangja: véget kell vetni az alkoholipar mindenkit megvásárló és felvásárló politikájának, az alkoholipar totális hadviselésének. Azt az utat kell követni, amit a dohányipar ellen már egyszer sikeresen kidolgoztak: próbapereket, kártérítési pereket indítani, nyomást gyakorolni a politikusokra az alkoholmarketing és a szponzoráció visszaszorítására. Fel kell hagyni az alkoholipar által támogatott iskolai prevenciós programokkal: számos vizsgálat bizonyítja, hogy ezek hatástalanok. Ami működik, az az adózás, az alkoholhoz való hozzáférés korlátozása, a szponzoráció, a reklám és egyéb marketing trükkök leállítása. Ehhez azonban elszánás és szilárd akarat kell, elsősorban a civil társadalom oldaláról, amely mint nyomásgyakorló erő, végül a politikában is ki tudja fejteni hatását.”

Tovább a Szív és pohár tele búval, borral? című 2010-es blogbejegyzéshez!

A fiatalok alkoholfogyasztásáról és a binge drinkingről (rohamszerű ivás) és a  kialakulását befolyásoló tényezőkről  Dr. Rácz József tartott előadást a Kék Pont 2010 szeptemberében  “Hányatott Sors” címen megrendezett, a magyarországi mértékletes alkoholfogyasztás lehetőségeiről szóló konferencián. Az előadás ppt-je letölthető itt.