Cikkeink

Fiatalok a változásért: a Kék Pont részvétele az Ashoka Alapítvány programjában

Az Ashoka Alapítvány 1981-ben választotta meg az első tagját (fellow-ját), jelenleg pedig 60 országban mintegy 2 000 fellow-ja van. Az Ashoka felismerte, hogy a társadalmi változásokhoz és az ezeket előidéző társadalmi vállalkozásokhoz hasonló projekt menedzselési technikákra és versenyszellemre van szükség, mint az üzleti szektorban. A cél egy olyan társadalom, amelynek minden tagja olyan kihívásokkal kerül szembe, amelyeket megfelelő felelősséggel és képességekkel felruházva, meg tud oldani, ezzel is javítani tudja életminőségét. A kockázati tőkeinjekciós modellre építve az Ashoka nem projekteket, hanem kivételes személyiségeket és újító elgondolásaikat támogat anyagilag és szakmai szolgáltatásokkal. Ezzel széleskörű társadalmi hatás elérését segíti elő az oktatás, a környezet, az egészségügy, az emberi jogok, a civil részvétel, valamint a gazdasági fejlődés területén. Magyarországon 1994 óta 22 személy lett Ashoka fellow (köztük Rácz József is, a Kék Pont igazgatója).

Az Ashoka Magyarország egyik programja a „Fiatalok a változásért”, amelyben 21 fiatal vesz részt, mentorok segítő munkája mellett.

„A kezdeményezés elsődleges célja egy olyan környezet kialakítása, melyben a résztvevő fiatalok (14 – 19 éves korosztály) számára a szükséges ismereteket és a kellő támogatást biztosítjuk ahhoz, hogy ők maguk is képesek legyenek pozitív változást létrehozni saját közösségükben / környezetükben, vagy akár még azon túl is.” (Ashoka)

Egyik önkéntesünk (Party Service), Koday Zsuzsa pszichológus mentori szerepet vállalt az Ashoka Alapítvány „Fiatalok a változásért projekt”-jében, melynek  2. workshopjára, 2012. június 9-10-én,  Zalaegerszegen került sor. Zsuzsa személyes beszámolója az eddigiekről:

“Ez év áprilisában szereztem tudomást az Ashoka programjáról és ezen belül egy fiatalokból álló csoportról, akik egy szenvedélybetegségekkel kapcsolatos projektet szeretnének létrehozni. A rövidtávú cél egy rendezvény megszervezése, a hosszú távon pedig: egyre több városban szervezni hasonlót. A programban számomra a közösség volt a kulcsszó. Céljuk az egész közösségre hatással lenni és ezen keresztül változást előidézni.

A fiatalok a „Változtass, hogy változhass” nevet adták csapatuk projektjének, ebben szeretnék megvalósítani alábbi céljaikat:

  • Tudásanyag átadása

Úgy gondolják, hiába hallanak sok fél információt a témában médiából, ez nem elegendő, hiszen tényleges és értékes tudás így nehezen szerezhető. Ezért szeretnénk szakembereket felkérni, akik hiteles forrásból informálják a célközönséget, akiktől lehet kérdezni.

  • Interaktív

Itt felmerült előadás, amely végén bőven van lehetőség a hallgatóságban felmerülő kérdések megválaszolására és kerekasztal-beszélgetés is. Az előadások megtartására neves szakembereket szeretnének meghívni, és ami legalább ilyen fontos, valódi történeteket és tapasztalatokat megosztani.

  • Híres emberek saját történetei

Így a kerekasztal-beszélgetés szereplői lennének olyan személyiségek is, akik a saját történetüket mesélnék el.

  • Célközönség

A célközönségük a saját korosztályuk, tinik és családjaik. Saját bőrükön tapasztalják ugyanis, hogy nincsenek ilyen programok (közösségi, szabadtéri programok, úgy általában ahova el lehetne menni- itt nem Budapestről beszélünk) és a drogprevenciós programok is foghíjasan vannak jelen, nem mindig megfelelő minőségben.

  • Sztereotípiák csökkentése, empátia és tolerancia növelése

Fontosnak tartják, hogy megváltozzon a társadalom képe a szenvedélybetegségről, hogy ne sztereotípiákban gondolkodjunk és legyünk empatikusabbak, toleránsabbak közösségünk tagjaival, akik küzdenek az alkohollal, droggal, játékkal.

  • Minél több ember elérése

A tini korosztályt az előadásokon felül, koncertekkel, neves előadókkal és szereplőkkel, színes sátrakkal szeretnék bevonzani.

  • Helyszín

Mindennek kivitelezésére egy már meglévő fesztivál keretein belül gondoltak. Jelenleg a megfelelő rendezvény felkutatásán dolgoznak, ill. az előadóként felkeresett szakemberektől érkező visszajelzéseket figyelembe véve, lehetséges, hogy egy önálló rendezvény létrehozása lesz a legcélszerűbb választás.

Végeredményben céljuk az, hogy egy olyan eseményt hozzanak létre, ami a későbbiekben egy rendezvénysorozatként több vidéki, kisebb városba, településre is ellátogathat, hiánypótló rendezvényként.

A fentiek a fiatalok elképzelésinek főbb pontjai, azok a csapásirányok, amelyek mentén dolgoztunk. Úgy érzem, elsődleges feladatom a bennük felmerülő ötletek, igények keretbe foglalása és a realitással való ütköztetése. Kihívást jelent, hogy mindezt úgy vigyem véghez, hogy ne befolyásoljam túlzottan őket, hiszen a célom, hogy egy sikeres és saját projekt kivételezésében segítsem őket. A két workshop alatt minden segítséget, elméleti tudást megkaptak a drámapedagógusoktól, egy komplett társadalmi vállalkozó képzést. A képzés hatására javultak a kommunikációs készségeik, megismerték a projekttervezés lépéseit, növekedett felelősségvállalásuk a projekt kivitelezését illetően. Felülmúlták addigi önmagukat, pontosaabban „megugrották önmagukat”,  azt hiszem így fogalmazta meg az elért eredményeket Demeter Zsazsa, az Ashoka Magyarország koordinátora,  ecsetelve a fiatalok teljesítményét.

Nagy örömömre szolgált, hogy ott lehettem ezen a workshopon, hogy megismerkedhettem a 6 csoport programjával és mentoraival. Izgalommal várom a folytatást!” (Koday Zsuzsa)

További hírek az Ashoka projektek alakulásáról:

http://magocsirudolf.blog.hu/2012/06/15/fiatalok_a_valtozasert_ashoka_workshopon_jartam

Videók a “Fiatalok a változásért” Programról: