Cikkeink

Közlemény az AIDS Világnapon

A budapesti tűcsere programokat működtető szervezetek – a december elsejei, AIDS Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából született közleménye:

A dizájner drogokat intravénásan használók számának dinamikus növekedésével ugrásszerű emelkedés tapasztalható a fővárosi tűcsere programok kliens –és eszközforgalmában, mely igényeket a szolgáltatók,a rendelkezésükre álló forrásokból egyre nehezebben tudnak kielégíteni. A szolgáltatások működési bizonytalansága komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet a HIV fertőzöttek számának emelkedéseszempontjából is

– hangsúlyozták a hat budapesti tűcsere program képviselői, november 17-én megtartott szakmai műhelyüket követően.

A budapesti szervezetek emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió és a WHO állásfoglalásai szerint, a tűcsere programok- a költséghatékonyság szempontjait tekintve (is)- hiánypótló eszközei a droghasználatból származó egyéni és közösségi ártalmak csökkentésének, és meghatározó elemei a kábítószer problémát kezelő ellátórendszernek. Az intravénás droghasználók és a lakosság egészségének kölcsönös védelme érdekében – steril fecskendőket és más ártalomcsökkentő eszközöket, szolgáltatásokat biztosítanak, gondoskodnak a szennyezett, fertőzésveszélyes eszközök biztonságos begyűjtéséről és megsemmisítéséről, illetve elősegítik a droghasználók kezelésbe való bekerülését.

A tűcsere szolgáltatást nyújtó szervezetek, 2011. november 17-én megtartott találkozójának legfontosabb tapasztalata, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevő droghasználók körében csökken ugyan a heroint használók száma, ám ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a dizájner drogokat injektálók aránya. Ezt a jelenséget a tűcsere programok kliens- és eszközforgalmának ugrásszerű növekedése kíséri. A dizájner drogok hatásmechanizmusából következő (viszonylag rövid hatóidő) és a szerhasználati szokásokban tapasztalt jóval gyakoribb tűhasználat (az átlagos napi injekciós használat nem ritkán két – háromszorosára is növekedett) kiemelt fertőzési kockázatot jelent.

A tűcsere programok közül többnek komoly nehézséget okoz, hogy rendelkezésre álló forrásaiból, biztosítsa a szükséges steril fecskendőket és más, a HIV/ AIDS prevenció szempontjából nélkülözhetetlen ártalomcsökkentő eszközöket. A szolgáltatások és az eszközök elérhetőségét egyre több szervezet kénytelen korlátozni, illetve többet a bezárás veszélye fenyeget.   A tűcsere programok munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a Román Egészségügyi Minisztérium legfrissebb jelzése szerint, Romániában az elmúlt egy-másfél évben jelentősen nőtt az olyan bejelentett új HIV-fertőzöttek száma, ahol a fertőződés intravénás kábítószer-használat útján történt. Míg 2011. június végéig 30 új HIV fertőzöttet regisztráltak, további 32 új esetet találtak szeptember végéig – áll a romániai hatóságok jelentésében, hangsúlyozva azt a tényt is, hogy Romániában, az elmúlt két évben a tűcsere programokban kiosztott steril tűk száma jelentősen csökkent.

Budapest, 2011. december 1.

A Közleményhez csatlakozó szervezetek:

Artera Alapítvány Tűcsere Program
Baptista Szeretetszolgálat/Baptista Szeretetszolgálat – utcai, mobil és stabil tűcsere programok
Drogprevenciós Alapítvány Civil Ártalomcsökkentő Szociális Kontaktprogram
Kék Pont Alapítvány KontaktprogramMRE Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda