Cikkeink

A Felépülésről Felépülőktől, élményszerűen

Recovery 2.0 –  Felépülés 2.0

Február 6-12. között zajlik a Recovery 2.0 online konferencia, amelynek keretében összesen 30 beszélgetést lehet meghallgatni a függőségek, de főleg a felépülés témakörében. A konferencia “házigazdája” az amerikai Tommy Rosen, aki egy több mint 20 éve felépülésben lévő függő, ma jógaoktató, tapasztalt felépülés-tanácsadó, és ennek az igen értékes konferenciának az életre hívója, a “RECOVERY 2.0: Move Beyond Addiction and Upgrade Your Life” című könyv szerzője.

Nem véletlen a “2.0” a címben, ugyanis Rosen szemlélete túlmutat a megszokott “1.0-ás” felépülési “irányzatokon”. Olyan komplex, holisztikus megközelítést jelent, amely számos eszközt ad a felépülésben lévő függők kezébe: bár esküszik a (főleg Amerikában) klasszikusnak számító 12 lépéses programokra, hasonlóan fontosnak tartja a jóga, a meditáció, a légzés, az étkezés, a mindfulness, és általában az egészséges, tudatos életmód és a spiritualitás szerepét a józanság megtartásában. Meghívott beszélgetőpartnerei a függőségek – vagy valamely fent említett, hozzá kapcsolódó téma – elismert szakértői, több esetben tapasztalati szakértők, azaz maguk is érintettek. Orvosok, írók, bloggerek, jógaoktatók, guruk, egyéb segítők, a felépülés útján valahol tartó emberek. A számunkra legismertebb név a magyar származású Dr. Máté Gáboré lehet, vele kezdődött a konferencia programja. A konferencia előadások helyett beszélgetésekből állt, és Tommy Rosen annyira hitelesen, őszinte érdeklődéssel és a másik iránti érzékenységgel, megértéssel, elismeréssel volt jelen ezekben az interakciókban, ami a beszélgetéseket intenzívvé, méllyé és inspirálóvá tette.

– Jennifer Matesa író, blogger azt hangsúlyozta, hogy milyen bámulatos gyógyulási potenciál van az emberben, akár fizikai, akár lelki szinten. Felszabadító az a felismerés, hogy a lelki békét, nyugalmat nem kívülről bevitt szerekben, impulzusokban, de saját magunkban is megtalálhatjuk.

– Amber Smith egykori topmodell a társfüggőségéről beszélt, és arról, hogy sokáig nárcisztikus emberekkel vette körül magát, és a saját érzéseivel még ma is nehéz kapcsolatot teremtenie. (Nagyon érdekes volt látni, hogy a beszélgetés során is egy maszkot viselt, megjátszotta magát, de ezt a végére Tommy Rosen jócskán lebontotta… )

– Mackenzie Phillips, a Mamas & Papas énekesének lánya, ma 55 éves és egy rehabon dolgozik. Ő maga 11 rehabilitációs kezelésen (és sok-sok visszaesésen) van túl. Elmondása szerint szintén függő apjával együtt drogoztak, sőt, 10 évig vérfertőző viszonyuk is volt.

A beszélgetések sok más közt a következő témákat érintik: a korlátozó hiedelmek átalakítása, a tudatalatti átprogramozása, a függőség neurológiai háttere, 12 lépéses jóga, elismerésfüggőség, társfüggőség, munkafüggőség, sámánok bölcsessége, dohányzás, megbélyegzés, szégyen stb. Különösen tetszik a “fenntartható felépülés” (sustainable recovery) fogalma. Azaz hogy olyan életmódot és felfogást kell kialakítanunk a felépülésben, amelynek segítségével a józanság hosszú távon is fenntartható.

Élmény volt lubickolni ebben a közegben, olyan embereket hallgatni, akik azt a nyelvet beszélik – a felépülés és az önismeret nyelvét -, amely az emberek nagy része (a “normik”) számára sokszor “kínai”.

A konferencia anyagait (napi 4 beszélgetést) ez alatt a 7 nap alatt ingyen lehet megnézni, de a hanganyagokhoz némi dollárért később is hozzá lehet jutni.

www.recovery2point0.com

http://jennifermatesa.com/blogs/

http://www.amazon.com/RECOVERY-2-0-Beyond-Addiction-Upgrade/dp/1401944485

http://www.amazon.com/High-On-Arrival-A-Memoir/dp/1439153868

Csóli Virág

Kék Pontos önkéntes és felügyelő bizottsági tag