Cikkeink

Józsefvárosi civilek a Kék Pontért. Köszönjük!

“Bízom abban is, hogy a Józsefváros ingyenes magazin következő számába az Ön polgármesteri bocsánat kérését olvashatom…”- írja levelében Pál Viktor, józsefvárosi lakos, Kocsis Máté polgármesternek, mely levelet nekünk is elküldte. Az alábbiakban, a szerző engedélyével közöljük a levelet.

“From: Pál, Viktor

Sent: Wednesday, January 29, 2014 9:23 AM
To: polgarmester@jozsefvaros.hu
Cc: KEKPONT info
Subject: Józsefváros Magazin

Tisztelt Kocsis Máté,
feleségemmel a józsefvárosi Múzeum utcában élünk ingatlanunkban.
A napokban kezünkbe került a Józsefváros ingyenes önkormányzati magazin aktuális száma, amelyben részletesen foglalkoznak a Kék Pont civil szervezet munkájával. Mint józsefvárosi polgárt szégyennel és felháborodással tölt el az az ostoba propaganda, amellyel a Kék Pont fontos és hiánypótló munkáját próbálják közpénzből az önkormányzati újság hasábjain megkérdőjelezni, relativizálni és ártalmasként feltüntetni.
Bizom benne, hogy tisztában van a tűcsere programok jelentőségével és, hogy ezek a hangulatkeltésre alkalmas cikkek az Ön tudta nékül jelentek meg. Bízom abban is, hogy a Józsefváros ingyenes magazin következő számába az Ön polgármesteri bocsánat kérését olvashatom, amiért sok jóérzésű, felebarátai iránt felelősséget érző józsefvárosi polgárt sértett meg a Kék Pont ellen zajló nevetséges hecckampány.
Barátsággal, Pál Viktor”

Kedves Viktor, köszönjük a bátor véleménynyilvánítást és a támogatást!

A Józsefvárosi Újság fent nevezett számában valóban 3 oldalt szentelnek a szerkesztők a Kék Pont elleni, az Orczy Egyesület által szervezett tűntetésről szóló  “beszámolónak” és általában a Kék Pont-ügynek, tele ellenünk szóló, minket vádoló valótlanságokkal és csúsztatásokkal. (A tüntetésről szóló beszámolónk, és az arról megjelent, NEM önkományzati híradások itt olvashatók és láthatók) Megjegyezzük, hogy 2013 szeptembere óta, mikortól az önkormányzat testülete megszavazta, hogy a 2010 óta köztünk élő együttműködést bontsák fel velünk, és valóságos hadjárat indult ellenünk, a kerület lakosságát elvileg elfogulatlanul és őszintén tájékoztatni köteles újságtól hozzánk még egyetlen kérdés sem érkezett.

A mostani önkormányzati “híradás” kommentárjaként  közöljük azt a levelet, amit még 2010 januárjában, tehát éppen 4 éve írtunk a polgármester úrnak, a Józsefvárosban  kialakult súlyos droghelyzet, általunk javasolt komplex megoldási javaslataival. Ebben a levélben számos olyan  megoldási lehetőséget megfogalmaztunk,  aminek érdekében, az elmúlt évben, a határozott helyi civil szakmai szándékok ellenére, semmi változás nem történt. A levél itt tekinthető meg. A levelet 2010-ben olyannyira megkapta az önkormányzat, hogy Kocsis Máté annak hatására ült le velünk együttműködést ajánlani. Akkori levelünket megelőzte a 2009-es “Narkógettó” konferenciánk és kampányunk. A 2009 december elsejei, AIDS-ellenes Világnapon megtartott rendezvényünk ötletét az a  kényszerhelyzet szülte, hogy korábbi próbálkozásaink, amelyekben fel akartuk hívni a kerületi döntéshozók figyelmét az ártalomcsökkentő (tűcsere) programunk beszámolóiban közölt riasztó adatokra, és arra a tényre, hogy sürgős beavatkozás nélkül hamarosan nyíltszíni droghasználatra kell számítani Józsefvárosban, teljesen visszhangtalanok maradtak. Figyelemfelhívó jelleggel minden kerületi önkormányzati képviselőnek elküldtük saját gyártású és saját fotókból szerkesztett képeslapjainkat, hátoldalukon feltüntetve a lefontosabb adatokat. A képeslap-kampányra mindössze egyetlen telefonhívás jött válaszként, jobbára támogató tartalommal, és arról szólva, hogy legyünk óvatosak, mert itt a vezetés nem akarja, hogy mi jelen legyünk és dolgozzunk!

Érdekes és számunkra nagyon bíztató, támogató jelenség, hogy mióta a VIII. kerületi támadások elindultak ellenünk, sorban kapunk híreket olyan civil kezdeményezésekről is, amelyek a Kék Pont tevékenységét valóban megismerni és megérteni kívánják. Ők nem akarnak szőnyeg alá söpörni egy problémát azzal, hogy egy egészségügyi és szociális szolgáltatásokat kínáló programot üldöznek el a Magdolna negyedből, a hatalmas tömegeket érintő helyi intravénás droghasználati jelenség kezelése helyett. Vannak, akik szeretnének valós  diskurzust, és a demagóg érvekkel szemben nyílt, őszinte vitát, valamennyi érintett szereplő érdekeinek figyelembevételével.

Január 31-én pénteken például  független kerületi fiatalok, kreatív  csoportja ült le ennek lehetőségeiről egyeztetni, Plakátműhely a Kék Pontért címmel,  amelyre minket is meghívtak, hogy közvetlenül tájékozódhassanak a munkánkról és tehessék fel kérdéseiket. Az esemény nyilvános facebook meghirdetését követően,  a találkozón  Dávid Ferenc képviselte a Kék Pontot.

Köszönjük, hogy tudatos civilekként  támogatjátok a felelős kerületi együttműködések szükségességét!

Egyben megerősítjük, hogy mindenkivel leülünk,  aki valóban kíváncsi ránk és szakmai érveinkre is.