Hozzátartozók

Egyéni hozzátartozói konzultáció
Családi konzultáció
Hozzátartozói csoport
Családterápia
Függő szülők kamasz gyerekeinek csoportja

Egyéni hozzátartozói konzultáció

(folyamatosan)

Amikor hozzánk jelentkezik, (előzetes telefonos időpontkérés szükséges), kollégánkkal egy négyszemközti beszélgetésen fognak először találkozni. Tudjuk jól, hogy nehéz az első lépés, de bizalommal fordulhat hozzánk, előttünk nincs mit szégyellnie, és titoktartási kötelezettségünk is van. A konzultáció lehet alkalmi, akár egyszeri is, de lehet több alkalmas, folyamatos is.  Egyszeri akkor, ha Önnek elsősorban információra van szüksége, például az alkohol-és vagy droghasználatról, az elérhető terápiás formákról. Több alkalmas konzultációs folyamatban pedig segítünk Önnek abban, hogy fejleszteni tudja azokat a képességeit, amelyekkel egy jófajta segítői hozzáállást erősíthet magában, az Ön és a függő családtagja felépülésének érdekében. Minden eset hasonló, de mégis más. Egyéni igény szerint, nálunk szociális munkások, addiktológiai konzultánsok, orvosok, pszichológusok és jogász végzi a konzultációt. Lépjünk kapcsolatba, kérjen időpontot! (link kapcsolat)

Családi konzultáció

(folyamatosan)

Mivel a függőséget családi betegségnek tartjuk, s mert a felépülés fontos részének tekintjük, hogy a szenvedélybeteg családi kapcsolatai is változzanak, javuljanak, lehetőséget nyújtunk arra is, hogy bevonjuk az érintett családtagokat is a közös munkába. Ezt hívjuk családi konzultációnak.

Hozzátartozói csoport

Ide előzetes bejelentkezés nem szükséges, bárki betoppanhat a meghirdetett időpontban.  A csoport tagjai mind hozzátartozók, tehát mind egykori vagy még aktív függők családtagjai, akik egy értő, megértő, biztonságos légkörben beszélhetnek problémáikról, küzdelmeikről, aggodalmaikról, kudarcaikról, félelmeikről, de a megoldási kísérleteikről, a sikereikről is! Megtapasztalják az önsegítés erejét, annak az élményét, hogy nincsenek egyedül, a problémájukkal, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal. Egymás tapasztalataiból merítve, változtathatnak az évek során rögzült, de hathatós eredményt nem hozó megoldásaikon, a kommunikációjukon, a döntéseiken. Erőt meríthetnek azoknak a példájából, akik már előrébb tartanak a változás útján, és továbbadhatják saját tapasztalataikat az újonnan érkezőknek, ezáltal is erősítve saját változásukat. Szakembereink segítségével, közös munka folyik. Semmi sem kötelező, de ahogy a legtöbb csoportmunkában igaz, itt is, hogy „mindenki annyit tud ebből kivenni, amennyit beletesz…”.A Békásmegyeri Kék Pontban hetente, szerdán este 6-8 óráig várjuk az érdeklődőket Gyárfás Anikó és Andrási Zita vezetésével.

Néhány vélemény, visszajelzés  csoporttagoktól:

„Hosszú kálváriát jártam meg mielőtt a hozzátartozói csoportra kerültem. Azt hittem nekem, mint hozzátartozónak nincs segítség, pedig azt éreztem nekem ugyanolyan szükségem lenne rá, mint beteg gyermekemnek. Aztán meghallottam egy rádióműsorban, hogy van egy ilyen csoport és úgy gondoltam ez pont nekem szól…”

„… a csoport alatt rájöttem, hogy nekünk kell először megváltozni, erőt meríteni ahhoz, hogy ő a gyógyulás útjára lépjen… Ez a csoport nekem erőt ad, mindig boldogan várom ezeket napokat! Itt sok mindenre rádöbben az ember, hogy mit rontott el, amit még persze nem késő “megjavítani”.

„A szülők útmutatást kapnak, hogy a patt helyzetből milyen lépésekkel lehet a „normális” élet irányában elindulni. Szabályokat kell felállítani és azokat következetesen be kell tartani! Ha a szülők megváltoznak gyermekük felé, a gyermeken is érezhető lesz a változás. Ez egy lassú folyamat, de ez az egyetlen, ami sikeres lehet…  Az eltelt négy hónap alatt gyökeresen megváltozott gyermekünk élete és emiatt mi is lényegesen nyugodtabbak lettünk. A csoport nélkül ezt nem tudtuk volna elérni.”

Egy korábbi újságcikk a Kék Pont hozzátartozói csoportjáról: Függők és Szülők: önsegítő csoport hozzátartozóknak – Leopold Erika írása a 168 órában

Interjú Békési Tímeával, a hozzátartozói csoport egyik munkatársi segítőjével, felépülő társfüggővel – Mindenestül odaadni magam

Családterápia

(igény szerint)

Mivel a függőséget családi betegségnek tartjuk, s mert a felépülés fontos részének tekintjük, hogy a családi kapcsolatok is változzanak, javuljanak, lehetőséget nyújtunk arra is, hogy a felépülővel együtt, bevonjuk az érintett családtagokat is a közös munkába. A család egy olyan rendszer, amelyben minden szereplő hat a másikra. Ha a családban egy szenvedélybeteg elindul a felépülés útján, az minden családtag szerepére kihat. A változáshoz való pozitív alkalmazkodásban segít a családterápia, amely már egy hosszabb ideig tartó és mélyebbre nyúló folyamat, mint a családi konzultáció. A Kék Pontban pszichológusok és családterapeuták végeznek családterápiát.

Függő szülők kamasz gyerekeinek csoportja

(folyamatos)

A ferencvárosi Kék Pont, a közeli H52 Ifjúsági Irodával együttműködve egy olyan csoportot indított el, amely Magyarországon még újdonságnak számít. Olyan fiatalokat várunk ebbe a csoportba, akiknek valamelyik, vagy mindkét szülője függőségi problémával küzd. Honnan tudhatod ezt, hogy Veletek is ez történik, miről ismerheted fel? Ha például a szüleid bármelyike túl sokat iszik, vagy folyton nyugtatókat szed. Ha azt látod rajta, hogy szinte nem is tud nélküle, a szer, az ital, a gyógyszer nélkül meglenni. Nálunk biztonságban  beszélhetsz a nehézségeidről, a problémákról, nálunk nincs mit szégyellned! A csoportot vezetők között van, aki maga  is átélt hasonlót, ezért őszintén, szabadon beszélhetsz velük, bátran felteheted nekik a kérdéseidet! Támogatunk abban, hogy nekik és a csoportnak köszönhetően, jobban megérthesd a saját  szerepedet  a családban és megtanulhatod azt is itt, hogy hogyan teheted könnyebbé és elviselhetőbbé ezeket a terheket. A csoportot  Kormos Piroska szociálpedagógus, pszichodráma asszisztens,  a H52 Ifjúsági Iroda vezetője és Lovizer Dániel felépülő, addiktológiai konzultáns vezetik. A csoportok ideje csütörtök, 16 óra. Helye, egy sarokra Kék Ponttól: H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, Budapest, IX. Haller utca 52. , bejárat az utcáról.