Cikkeink

Bármikor csatlakozhat hozzátartozói csoportunkhoz!

2016-02-07-192301-yWdxQxtd

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, hozzátartozói csoport indult a Ferencvárosi ambulanciánkon (Bp. IX. Gát utca 25. I. 8.)  is, Erdei Kata és Szabó Anna pszichológusok vezetésével.

A csoportok minden hónap első csütörtökén délután 17 órától vannak. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, a csoport nyitott és ingyenes, bárkit örömmel látunk, aki érintettnek érzi magát!

És hogy mi zajlik egy hozzátartozói csoportban? Munkatársunk, Békési Tímea addiktológiai konzultáns, felépülő társfüggő, a Békásmegyeri ambulanciánkon már évek óta sikeresen működő hozzátartozói csoport egyik segítő szedte össze a legfontosabbnak vélt jellemzőket:

A hozzátartozók értő, megértő, biztonságos légkörben beszélhetnek problémáikról, küzdelmeikről, aggodalmaikról, megoldási kísérleteikről, kudarcaikról, félelmeikről, kétségeikről. Megtapasztalják az önsegítés erejét, annak élményét, hogy nincsenek egyedül, elszigetelve problémájukkal, hanem láthatják, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal. Egymás problémamegoldásaiból merítve, változtathatnak az évek során rögzült, de hathatós eredményt nem hozó megoldásaikon, kommunikációjukon, döntéseiken. Erőt meríthetnek azoknak a példájából, akik már előrébb tartanak a változás útján, és továbbadhatják saját tapasztalataikat az újonnan érkezőknek, ezáltal is erősítve saját változásukat. Szakemberek segítségével közösen dolgoznak azon, hogy megtanuljanak jólsegíteni, hogy megtanulják határaikat pontosan meghatározni és meghúzni. Megtanulják érzéseiket kifejezni,  hozzátartozójukat  elengedni, hogy végre felelősséget vállalhasson saját életéért. Megtanulják, hogy a függőség családi betegség, ahol minden családtagnak van lehetősége és felelőssége az áhított változás elindítására. S ha már enyhül a teher, egyre jobban tudnak önmagukról gondoskodni, örömforrásaikat megtalálni, valamint meghatározni, hogy mit szeretnének, s azt következetesen el is tudják érni.

Néhány vélemény, visszajelzés  csoporttagoktól:

„Hosszú kálváriát jártam meg mielőtt a hozzátartozói csoportba kerültem. Azt hittem nekem, mint hozzátartozónak nincs segítség, pedig azt éreztem nekem ugyanolyan szükségem lenne rá, mint beteg gyermekemnek. Aztán meghallottam egy rádióműsorban, hogy van egy ilyen csoport és úgy gondoltam ez pont nekem szól…”

„… a csoport alatt rájöttem, hogy nekünk kell először megváltozni, erőt meríteni ahhoz, hogy ő a gyógyulás útjára lépjen… Ez a csoport nekem erőt ad, mindig boldogan várom ezeket napokat! Itt sok mindenre rádöbben az ember, hogy mit rontott el, amit még persze nem késő “megjavítani”.

„A szülők útmutatást kapnak, hogy a patt helyzetből milyen lépésekkel lehet a „normális” élet irányában elindulni. Szabályokat kell felállítani és azokat következetesen be kell tartani! Ha a szülők megváltoznak gyermekük felé, a gyermeken is érezhető lesz a változás. Ez egy lassú folyamat, de ez az egyetlen, ami sikeres lehet…  Az eltelt négy hónap alatt gyökeresen megváltozott gyermekünk élete és emiatt mi is lényegesen nyugodtabbak lettünk. A csoport nélkül ezt nem tudtuk volna elérni.”

Egy korábbi újságcikk a Kék Pont hozzátartozói csoportjáról: Függők és Szülők: önsegítő csoport hozzátartozóknak – Leopold Erika írása a 168 órában.

Augusztusban a csoport – ülés elmarad.