FELÉPÜLŐK, SZERHASZNÁLÓK

1. KONZULTÁCIÓK
2. CSOPORTOS TERÁPIÁK
3. EGYÉB FELTÖLTŐ/SZABADIDŐS PROGRAMJAINK

1. Konzultációk

Az egyéni konzultáció során közted és egy szakember közt x-y hétig, esetleg x-y hónapig tartó időtartamra szóló, négyszemközti segítői kapcsolatról van szó. Amikor hozzánk jelentkezel, jellemzően egy szociális munkás vagy addiktológiai konzultáns kollégánkkal fogsz először találkozni. Miután megismerkedtetek és együtt felmértétek, hogy milyen készségeid, erősségeid, és milyen fejleszteni való területei vannak az életednek, közösen meghatározzátok a terápiás célt és megkötitek a terápiás szerződést. Tehát Te dolgozol majd magadon, de lesz egy ebben támogató Kék Pontos társad. Ő szükség szerint különböző szakembereket is ajánl majd Neked, akik szintén elérhetőek a Kék Pontban. Ezek lehetnek orvosi, pszichológusi, jogi konzultációk is. Mivel a függőséget családi betegségnek tartjuk, s mert a felépülés fontos részének tekintjük, hogy a családi kapcsolataid is változzanak, javuljanak, lehetőséget nyújtunk arra is, hogy bevonjuk az érintett családtagokat is a közös munkába. Utóbbit családi konzultációnak hívjuk.

2. Csoportos terápiák

Felépülőként többféle csoport közül is választhatsz nálunk. A csoport attól más, attól több, mint az egyéni terápia, hogy itt sorstársaiddal együtt oszthatjátok meg problémáitokat és  sikeres megoldásaitokat is. A csoport előtt nem kell szégyellned semmit, a csoport nem ítélkezik feletted és tagjait köti a titoktartás. Legfontosabb szerepe éppen a közösségben rejlő támogatás felismertetése. Ha a függőségedben egyedül maradtál, a felépülésedben számíthatsz a csoport megtartó erejére! Minden csoportunknak van szakember vezetője, köztük többen, maguk is felépülők.

Családterápia (igény szerint)

Mivel a függőséget családi betegségnek tartjuk, s mert a felépülés fontos részének tekintjük, hogy a családi kapcsolataid is változzanak, javuljanak, lehetőséget nyújtunk arra is, hogy a felépülővel együtt, bevonjuk az érintett családtagokat is a közös munkába. A család egy olyan rendszer, amelyben minden szereplő hat a másikra. Ha a családban egy szenvedélybeteg elindul a felépülés útján, az minden családtag szerepére kihat. A változáshoz való pozitív alkalmazkodásban segít a családterápia, amely már egy hosszabb ideig tartó és mélyebbre nyúló folyamat, mint a családi konzultáció. A Kék Pontban pszichológusok és családterapeuták végeznek családterápiát.

Függő szülők kamasz gyerekeinek csoportja (jelenleg szünetel)

A ferencvárosi Kék Pont, a közeli H52 Ifjúsági Irodával együttműködve egy olyan csoportot indított el, amely Magyarországon még újdonságnak számít. Olyan fiatalokat várunk ebbe a csoportba, akiknek valamelyik, vagy mindkét szülője függőségi problémával küzd. Honnan tudhatod ezt, hogy Veletek is ez történik, miről ismerheted fel? Ha például a szüleid bármelyike túl sokat iszik, vagy folyton nyugtatókat szed. Ha azt látod rajta, hogy szinte nem is tud nélküle, a szer, az ital, a gyógyszer nélkül meglenni. Nálunk biztonságban  beszélhetsz a nehézségeidről, a problémákról, nálunk nincs mit szégyellned! A csoportot vezetők között van, aki maga  is átélt hasonlót, ezért őszintén, szabadon beszélhetsz velük, bátran felteheted nekik a kérdéseidet! Támogatunk abban, hogy nekik és a csoportnak köszönhetően, jobban megérthesd a saját  szerepedet  a családban és megtanulhatod azt is itt, hogy hogyan teheted könnyebbé és elviselhetőbbé ezeket a terheket. A csoportot  Kormos Piroska szociálpedagógus, pszichodráma asszisztens, és Lovizer Dániel felépülő, addiktológiai konzultáns vezetik. A csoportok indulásáról és konkrét időpontjáról tájékozódjon telefonon vagy a Facebook profilunkon.

Helye, egy sarokra Kék Ponttól: H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, Budapest, IX. Haller utca 52. , bejárat az utcáról.

Józanságmegtartó Csoport (jelenleg szünetel)
(két csoport, két helyszínen)

Ez egy felépülők előtt nyitott csoport, amelynek elsődleges célja, hogy segítsen  megelőzni a visszaesést.  Itt a drog- és alkoholbetegek egymás támogatásával, tapasztalataik cseréjével, gondjaik és örömeik megosztásával átsegítik egymást a hétköznapok nehézségein, erősítik és tudatosítják egymásban a józanságuk értékét és fontosságát, így stabilizálva a hosszú távú szermentes életet. A csoport ereje éppen abban rejlik, hogy a tagok múltja, jelene és várhatóan jövője is közös. Múltjuk annyiban, hogy szerhasználati problémákkal küszködtek, jelenük annyiban, hogy felismerték, hogy a „függő” életmódjukon változtatni szeretnének, és ezért erőfeszítéseket is tesznek. Jövőjük pedig annyiban, hogy a drogok használatából adódó problémák nélkül élhetnek. A Gát utcai Kék Pontban minden páratlan héten csütörtökön 6től 7ig várunk, a csoport vezetői maguk is felépülő függők, addiktológiai konzultáns szakemberek. A békásmegyeri Kék Pont munkatársa pedig a Pomázi ….??várja az érdeklődőket pénteken 10-től 12-ig!

Női csoport (időszakos)

Az elmúlt években többször is volt sikerrel működő női csoportunk, pályázati támogatásból. Az eddigi női csoportokban felépülők is voltak, szerhasználói múlttal és/vagy szenvedélybeteggel élő, felépülő társfüggőkként. Amennyiben sikerül újra támogatót találnunk, ismét indítunk csoportot és erről tájékoztatunk majd itt, a honlapon is! Csoportjainkat Komáromi Éva és Erdei Katalin klinikai szakpszichológusok vezetik.

Színházterápiás csoport (időszakos)

Ez a csoportunk is pályázati támogatásból tud működni, a legutóbbi 2016. február 21-én ért véget. Dolgozunk rajta, hogy hamarosan folytathassuk a bárki számára nyitott csoportot.  A zene és színházterápiás eszközökkel dolgozó csoportfoglalkozásokat kétheti rendszerességgel, vasárnap délutánonként rendezzük meg egy külső helyszínen – utóbbi időben ennek a Jurányi Inkubátorház egyik próbaterme adott otthont. A színház és zeneterápia sajátossága, hogy a testi impulzusokra és hangra alapoz, nem pedig a hagyományos verbális terápiás formákra. Nagy szerepet kap a műhelymunka során a kreativitás, az improvizáció és a belső fantázia. A csoport elsődleges célja, hogy a viselkedést és a szorongásokat meghatározó öntudatlan érzéseinket, kapcsolati mintázatokat a felszínre hozza, differenciálja és korrigálja azokat, egy védett térben. Mindez segítheti mélyebb és tartalmasabb kapcsolat kialakítását másokkal és önmagukkal. A csoportot Pászli Livia és Lőrincz Sándor „Lörke” színházterapeuták vezetik.

Mindfulness – csoport (jelenleg szünetel)

A mindfulness tudatos jelenlétet jelent. Ennek a Mo-n még kevéssé ismert módszernek a lényege az, hogy fejlesztheted általa azt a képességedet, mellyel akaratlagosan a jelen pillanatban történő tapasztalásodra tudsz figyelni. Például arra, hogy mi történik épp a testedben, az elmédben,  és mindezt ítélkezés nélkül, kíváncsi és nyitott elfogadással teszed. A módszer megtanulása segíthet a magunkkal szembeni kritika és ítélkezés felfüggesztésében, könnyebben küzdhetünk meg a hétköznapi élet kihívásaival, legyenek azok kapcsolatban a testi vagy a szellemi értelemben vett egészségünkkel.  A tudatos jelenlét nem relaxációs módszer, sőt, a célja sem az ellazulás, bár sokszor a gyakorlás velejárója, ahogy az optimizmus, a kiegyensúlyozott érzelmi működés és a szellemi, lelki jóllét is.  A felépülők számára 8 alkalmas csoportokat kínálunk. A csoport vezetője Takács József, integratív terapeuta és mindfulness tréner.

3. Egyéb feltöltő/szabadidős programjaink

Az alábbi, felépülőknek szóló foglalkozásokat munkatársaink és önkénteseink vezetik, időpontjaikról és a helyszínekről tájékozódj az órarendünkben!

Shiatsu-masszázs (folyamatos)

A shiatsu (ejtsd: siacu) egy Japánból származó akupresszúrás masszázs. A terapeuták a hagyományos kínai orvoslás által meghatározott pontokat érintéssel, tenyér- és ujjnyomásokkal kezelik, amely segít beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait. Feszültségcsökkentésre, álmatlanságra, szorongásra hatékony módszer,  amely általános közérzetjavító és stresszoldó hatásának köszönhetően alkalmazható  pl. alkohol-, drogfüggőség kiegészítő terápiájaként is. Masszőrjeink a Budapesti Nemzetközi Shiatsu Iskolaönkéntesei közül kerülnek ki.

Urban Golf

Urban Golf – ultra trendi, a hagyományos golf alapjaira építkező közösségi játék, amit a Blue Point Recovery Golf Club tagjaival valósul meg. Várjuk azokat, akik fejlődni, változtatni szeretnének és egy összetartó közösségben kipróbálnának egy új alternatívát a szabadidőeltöltésre. Az edzéseket péntek délutánonként tartjuk különböző parkokban, felszerelést biztosítunk, előzetes golfismeret nem szükséges az edzéseken való részvételhez.  Érdeklődni, jelentkezni a bluepointrecovery@gmail.com email-címen keresztül lehet.

Bekapcsolódnál a Kék Pont munkájába, akár önkéntesként, akár felépülő tanácsadóként?

Ha érdekel, hogy mibe tudnál bekapcsolódni, első lépésben kérdezd erről a konzultánsodat, akihez rendszeresen jársz, ő tájékoztat a lehetőségekről! Vannak a Kék Pontnak különböző rendezvényei is és külső megjelenései, ahol mindig jól jön az önkéntes segítség. A te készségeid, szaktudásod is sokban hozzájárulhat projektjeink előkészítéséhez és megvalósításához. 2015 óta havi rendszerességgel működik a kliensfórumunk is, ami egy tanácsadói testület, és amiben szintén szívesen látunk.