Híreink

Veszteség-feldolgozó csoport a Felépülési Hét első napján, hétfő 18.30 – 20.00

“Aztán a múlt mindig jól alakul. Az lesz belőle, ami lehetett volna, amit az ember szeretett volna – s szeret, csak nem nyugtalanul,…” (Tandori Dezső)

A Kék Pont Felépülési Hetének keretében, április 4-én, hétfőn este 18.30 és 20 óra között ingyenes, bemutató Veszteségfeldolgozó csoportra hívjuk  a módszer iránt érdeklődőket, a MÜSZI-be. (Cím: 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy zöld ajtó MÜSZI logóval)

Veszteségünk  sokféle lehet: egy szeretett személy halála, egy betegség, egy partner vagy baráti kapcsolat megszűnése, egy állás elvesztése, sőt, akár egy szenvedély  (anyagozás, alkoholizmus, dohányzás, stb.) elhagyása is okozhat veszteséget bennünk!

A veszteségfeldolgozás képességének fejlesztése különösen nagy segítség lehet szenvedélybetegek esetében, de nem csak a függők számára jelenthet támogatást, hanem gyakorlatilag bárkinek!

Kivagyok, mert veszteség ért! De ki vagyok, amikor veszteség ér? A veszteség szükséges része, krízise az életünknek, amely a személyiségfejlődésünk nagy lehetősége is egyben. Ebben a folyamatban az emberek hasonló fázisokon mennek keresztül és hasonló kérdések fogalmazódnak meg bennük. Ezen a  workshopon a résztvevők kicsit rápillanthatnak, hogy most hogy is állnak ezekkel a kérdésekkel.

A csoportot Békési Tímea és Rácz Katinka vezetik. Regisztrálni itt lehet: http://goo.gl/forms/mwFNnvFNU5


Békési Tímea

A segítő hivatáshoz látszólag nagy vargabetűkön át vezetett az utam, hisz eredetileg néprajzkutató vagyok.  Számomra mégis szorosan egymásra épülő események és döntések folyamata volt ez az út. Akár a szenvedélybeteg családokat, akár a gyászolókat nézem – akikkel gyásztanácsadóként szintén találkozom – a problémák, nehézségek hátterében tapintható a hagyományos kultúra hiánya. Az addiktológiai ellátórendszer szinte minden szintjén dolgoztam már, az alacsonyküszöbű programoktól, a bentlakásos rehabilitációs ellátásokig. A Gát utcai Kék Pontban felépülési térképészként pedig a lokálisan és szakmailag értelmezett környezetünk felmérése, bejárása és a potenciális partnerek felkutatása a feladatom. Szeretek táncolni, főzni, és a falusi, természetközeli környezetben érzem magam igazán otthon.

A felépülés, mint felépülő társfüggőnek és mint a szakember énemnek egyaránt,  egy élethosszig tartó izgalmas utazás. Sem a múltam, sem a jelenem nem cserélném el senkivel, mert bár hiányok nyomán lettem kereső ember, de ezen az úton jutottam sok-sok kincshez és ahhoz a tapasztaláshoz, hogy mindig lehet jobb az életem.

Rácz Katinka

A Békásmegyeri City Art Műhely egyik segítője vagyok. Szociális munkásként dolgoztam már több civil szervezetnél is, alapvetően hajléktalan ellátásban működő és droghasználókkal foglalkozó csapatokban. Jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület vezetőségi tagja vagyok, hamarosan képesített gyásztanácsadó. Emellett hostel interior designerként és a Piros Kakaó mesés programjainak egyik munkatársaként is dolgozom. Több kreatív projektben vettem részt alkotótársként, a Kis Könyves Éj és a fogyatékos személyek intergratív szórakozótereit szorgalmazó és megteremtő, Fehér Paradicsom Klub ötletgazdája vagyok. Saját projektem a Lost in Bottletown néven, egy üvegekre festett város megalkotása, művészeti és terápiás hatású módszertani elemekkel. Nekem akkor jó, ha egyszerre több féle izgalmas dologban teljesedhetek ki.

A felépülés szó már önmagában egy pozitív üzenet a hozzánk forduló emberek felé. Úgy érzem, hogy ez a szemlélet motivációt  adhat az életmódváltás kezdetekor,   bizalmat és hitet a nehéz pillanatokban.

A Felépülési HÉT teljes programja itt olvasható.