Cikkeink

Lépj be a megálmodott Felépülési Központba!

A június 26-ai Drog-ellenes Világnap alkalmából mi egy pozitív üzenettel készültünk, melyet pénteken, a Norvégminta Fesztiválon mutattunk be. Poros Tamás Gábor építész hallgatóval  pár hónappal ezelőtt ismerkedtünk meg, amikor azzal keresett fel minket, hogy egy droghasználók terápiás lehetőségeit szolgáló intézményt szeretne tervezni egyik egyetemi kurzusa keretében. Így született meg a Felépülési Központ terve. Tamás motivációiról egy korábbi interjúban olvashatunk. Az elképzelt Felépülési Központ kb. 1 milliárd forintba kerülne. Ha lenne. Az előzetes költségtervek itt tekinthetők meg.  Egyelőre ez egy álom, de merjünk nagyot álmodni!!

Alább a kísérő szöveg a tervezőtől, majd a látványtervek és a tervrajzok:

Poros Tamás Gábor

Felépülési Központ

Bevezetés

A Felépülési Központban folyó tevékenység a brit felépülés-központú modell hazai adaptálását, a felépülők intenzív bevonásával történő szolgálatbővítést, egy progresszív eszköztár alkalmazását jelenti (pl.storytelling-módszer alkalmazása a kommunikációban, felépülési bajnokok, felépülési térképek) A program céljáról, részleteiről  a Kék Pont honlapján olvashatók további információk.

A  felépülés folyamata során a kábítószer használók közelebb kerülhetnek ahhoz a célhoz, hogy  ismét a társadalmunk  hasznos állampolgárainak érezhessék  magukat. A felépülés útja során egyfajta cél  a Felépülési Bajnok cím is, vagyis hogy olyan személyek kapjanak egyfajta  kitüntetett címet és szerepet, akik már előrébb járnak a saját felépülésükben és szívesen megosztják tapasztalataikat másokkal is, vállalva hogy ezzel referencia személyekké is válnak sorstársaik előtt, s  aktívan résztvesznek az alapítvány munkájában is. A felépülés útján előrehaladottak folyamatosan, és  egyre inkább részt vesznek a szolgáltatások biztosításban.  Korábban a Megálló alapítványnál tapasztaltam hasonló modellt.

A drogambulancia és a  felépülési központ közti különbség

A drogambulancia egy inkább a  testi-pszichikai tünetekre koncentráló, rövidebb intervenciókat kínáló,  s alapvetően egészségügyi-szociális intézmény. Ezzel szemben a Felépülési Központban nagyobb hangsúly kapnak a személyes erőforrások kiaknázására épülő szolgáltatások, és a felépülők bevonása a helyi munkafolyamatba. A felépülési központ egy komplexebb funkciójú intézmény, mely egyszerre biztosít oktatási, foglalkoztatási, kulturális, művészeti, sportolási lehetőséget.  A Kék Pont ezt így fogalmazta meg közérthetően mások számára is, a szintén honlapján közzétett Felépülési szótárában: „A Felépülési Központban több lehetőség van a terápiás folyamaton túli egyéb kiegészítő terápiákra és a felépülést szolgáló  szabadidős eltöltésekre. A Felépülési Központ egy sikerorientált szemléletet tükröz, a probléma-központúság  helyett egy megoldás-központú szemléletet hangsúlyoz jobban. A FK-ban szükséges és feltétel, hogy dolgozzanak felépülők is, szakmai segítőkként, munkatársként, önkéntesként egyaránt. Míg a drogambulancia egy alapvetően egészségügyi-szociális intézmény, a FK egy vegyesebb, tágabb műfajú, tágabb kereteket adó  (oktatási, foglalkoztatási, kulturális, művészeti, sport tevékenységeket is befogadó) centrum.”

Számomra a London Hackney kerületében működő Life Line Project adott egyfajta szakmai  inspirációt és előképet, az alapján indultam el, hogy ott melyek azok a helyiségek és funkciók, amelyek biztosítják a ház működését.  Hackney egyfajta helyi nyolcadik kerületként működik, ahol magas  a kisebbségi/bevándorló lakosság aránya, de párhuzamosan elindult a dzsentrifikáció folyamata is. Felépülési szemléletben folyik a munka, s nagy hangsúlyt kap a különböző támogató szolgáltatások integrálása. A felépülés folyamata során nemcsak a szerhasználat elengedése egy fontos cél,  hanem a társas kapcsolatok újraépítése is. Az intézmény alaprajza ennek mentén 3 nagyobb zónára bontható. Az intézmény helyiségeit csak felsorolás szintjén említik abban a leírásban, amit tőlük kaptam.

Ferencvárosi Felépülési Központ

Az elképzelt ferencvárosi felépülési központ 3 fő szintjén eltérő küszöbű, azaz egyre nagyobb elvárásokkal működő szolgáltatások találhatóak. A szolgáltatások szintenkénti elkülönítésének jól működő előképe a vancouveri Insite is.

Földszint

A földszinten találhatók a Life Line Project-féle központ esetén felsorolt helyiségek.

Alaprajzi elrendezés:

A ház alaprajzát a Megálló Alapítvány intézménye ihlette, ahol a két telekhatáron végigfutó épületszárny közötti belső udvar található, és ahol szociális interakciók zajlanak, beszélgetés, ping-pong, stb.

Az intézménybe betérő felépülőkkel első találkozásokra rendelkezésre állóhelyiségek.: A recepció, porta, mely az éjszakai ügyelet miatt, egy alvóhelyiséggel bővül. A nagy előtérből közelíthetőek meg interjúszobák, hol a segítők felmérhetik a felépülők képességeit, mentális állapotát.

A mindenki számára nyitott gépterem lehetőséget teremt arra, hogy bárki internetes, közösségi -szociális kapcsolódási lehetőségeket találjon (facebook, youtube). Étterem és konyha, ahol a közös étkezéseken túl készségfejlesztés is történik. A legnehezebb körülmények közt élők számára itt biztosítunk még tisztálkodási lehetőségeket a fürdőhelyiségekben.

A földszinten lévő egyéb helyiségek kialakításakor, már  közvetlenül az addikció problémájára koncentráltunk. Van lehetőség személyes konzultációra, illetve különböző csoportterápiákra, köztük önsegítő vagy önsegítő –jellegűekre is,  melyek csökkentik a droghasználók elszigeteltséget, támogató közösséget biztosítanak a felépülőknek, ezen kívül költséghatékony módszerek  is.

I.emelet

A függőfolyosó kialakításának szempontja egy olyan közlekedési rendszer létrehozatala volt, mely nyitottsága révén képes erősíteni a szociális kötelékeket, csökkenti az elszigeteltség érzést és megtartó erejű közösségi élményt nyújt. A körfolyosó lehetőséget teremt arra, hogy bárki  részese legyen a különböző szinteken zajló beszélgetéseknek.

Az épület keleti felében kerültek elhelyezésre az irodák+ a teakonyha. Az iroda közelében elhelyezett irattár biztosítatja azt,  hogy a segítők minél hatékonyabban végezhessék a  felépülési munkával járó adminisztrációt.

A földszinti csoportszobákkal szemben az emeleti helyiségek hasonló funkciójú szobáiban  már szélesebb fókuszú csoportok zajlanak, a hangsúly áthelyeződik az edukációs lehetőségekre és az életvezetési kérdésekben nyújtott támogatásra.. Pl_ Szabadidős és készségfejlesztő szakkörök, OKJ-s -képzések, stb.

II.emelet

Közlekedési rendszere megegyezik az előző szinttel. Az utcafrontra közösségi helyiségek kerültek.

A szint ún.  félutasházként funkcionál, vagyis átmeneti szállást biztosít azoknak a  felépülőknek,  akik már előrébb járnak a maguk felépülési útjaikon, de egyelőre egy átmeneti, védett környezet számukra a biztonságosabb. Ez több magyarországi rehabilitációs intézménynél is ismert gyakorlat. Ők már itt lakhatnak a Felépülési Központban egy meghatározott ideig, innen járnak a szükséges terápiákra, foglakozásokra, illetve tanulni, munkába. A szinten elhelyezésre került egy –ügyelői szoba, ahol az éjszakás segítő pihenhet.

Az átmeneti szállások 2 és 3 ágyas szobák, külön fürdőhelyiségekkel.

Pince

A középső traktusban irattár, egyéni tároló, nagyterű tároló.

Gépészet

Az utolsó csoportban edzőterem, barkácsműhely, biciklitároló, mosoda.

Metszetek
A házon végigfutó fényudvarok biztosítják a belső helyiségek természetes megvilágítását, szellőzését. A fényudvarok járófelületeként taposórács kerül beépítésre, a szomszédok felé acélhuzalból készített hálóra zöldfalat futtatunk.

A függőfolyosó kialakításának szempontjai: erősítse a szociális kötelékeket, csökkentse az elszigeteltséget, növelje a közösségi érzés. Biztosítja annak lehetőségét, hogy külső látogatóként is  becsatlakozzunk a különböző szinteken zajlódó beszélgetésekbe.

Homlokzat

Az épület homlokzatképzésénél felmerülő építészeti szándékok. A környező historizáló társasházaktól markánsan eltérő megjelenésű homlokzattal kívántam  reprezentálni a ház eltérő funkcióját. A homlokzaton az alaprajzi elrendezéshez hasonlóan megjelenik a függőleges 3-as osztás. A középső függönyfal kialakításánál két egymásnak ellentmondó cél elérése volt a feladat: egyszerre legyen zárt és nyitott. A nyitottság szimbolizálja a láthatóságot, azt üzeni a többségi társadalom tagjai számára, hogy a házban, a Felépülési Központban  folyó munka közös ügyünk, a felépülés támogatása a társadalom egészének érdeke és felelőssége.  Ezzel a gesztussal is segíthetjük a droghasználók destigmatizálását, a drogjelenség szabad diskurzusát.

Ugyanakkor az egyfajta zártság a bent ülő felépülők kiemelten fontos érdeke, hiszen biztonságot, intim teret adhat, amelyben a felépülők  képesek lehetnek nyíltan,  őszintén beszélni és viselkedni. Ezt a hatást a függőleges lamellák látszólag véletlenszerű kiosztásával értem el, melyek visszatérnek a belső homlokzatoknál is. Itt azonban már nem a be- és kilátás játékát biztosítják, hanem tartószerkezeti szereppel rendelkeznek.