Cikkeink

Lakossági tájékoztatás a HIV -ről

Milyen információt ad a HIV teszt?

“A HIV vírus az emberi szervezetbe kerülve olyan sejtet keres, amiben élni, szaporodni tud. Amint talál magának megfelelõ gazdasejtet, megindul az újabb és újabb vírusok képzõdése.A gazdasejt néhány napon belül szétesik, és a millió szám frissen létrejött vírusok kiömlenek a vérplazmába,ahol kb. 6-7 óráig életképesek. Ez idõ alatt ezek a „szabad vírusok” igyekeznek maguknakújabb gazdasejtet keresni. Az emberi szervezet immunrendszere minden behatolóval – jelen esetben a HIV vírussalszemben megpróbál védekezni.”

Így kezdődik az ÁNTSZ lakossági  tájékoztatója, egy korábban megjelent, “Lakossági Tájékoztatás a HIV/AIDS  Szűrővizsgálatokról és a Tanácsadásról” című ismeretterjesztő anyagukban. Az információk között felkereshető HIV szűrőhelyeket is találunk. A teljes anyag elérhető itt. A magunk részéről, mindenek előtt minket, és a Kék Pont Gát utcai ambulanciáján igénybevehető ingyenes és anonim nyáltesztet ajánljuk, az alábbi időpontokban:

A kampányszűrési héttel csatlakoztunk a november 21-28. közötti European HIV testing Week/ Európai HIV Szűrési Hét eseménysorozatához.