Cikkeink

Attila Kulcsa vetélkedő – VIDEÓVAL!

“Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.”

Többek között József Attila Levegőt c.versét is idézték a srácok abban az Attila Kulcsai c. prevenciós célú programban, amit november 6-án és 11-én valósítottunk meg a Ferencvárosban. A program a képzés – aktivitás – prezentálás hármasára épült. A megvalósítás pontos helye: FMK és József Attila Terv (JAT) rehabilitációs körzet

Az Attila Kulcsai programunkat a JAT – MINI projektek keretén belül valósítottuk meg az FMK és a JAT területén, a IX. Gát utca és környékén, 40 fő részvételével. A diákok kiválasztásánál fontos szempont volt a ferencvárosi kötődés és hétköznapi jelenlét, a csapatok élén olyan diákok álltak, akik maguk is a rehabilitációs körzet lakói. A program két részből állt. Egy tudományos konferencia mintájára kialakított térben és helyzetben alapoztuk meg a tudásukat, átbeszélve a plenáris ülés és a workshop fogalmakat és az ezekhez kapcsolódó tartalmi elemeket. Így az első napon a diákok izgalmas, prezibe épített előadásokat hallgattak meg a stigmatizált társadalmi terekről, belső-ferencvárosról és a rehabilitációs folyamatok szükségességéről és az ebben elfoglalt saját szerepükről, illetve a ferencvárosi identitásról,  s ennek József Attilához kapcsolódó lehetséges párhuzamairól. Az előadások után a diákok csoportokra bontva workshopokon vettek részt, ahol megismerték a social media, a modern infotechnikai eszközök és webes alkalmazások használatának kapcsolatát az érdekérvényesítés, az önkifejezés és a problémafeltárás területeivel, különös tekintettel a vezeték nélküli eszközökre, a külső helyszínen (terepen) végezhető munka módszerére, lehetőségeire. Az alapozó/képző napon külön workshop szólt a terepmunka során használt beszédtechnikáról és módszertanról, a stigmatizált társadalmi csoportok és terek bemutatásának kihívásairól.

A második napon a diákok csapatokat alkotva a terepen dolgozva mutatták be a megtanult eszközök alkalmazását, 5 objektumot vagy múltbéli eseményt dolgozva fel a megismeréstől a bemutatásig. A feladatuk az volt, hogy dolgozzák fel a helyszínen látottakat és tapasztaltakat, majd közösen készítsenek el egy prezentációt, amiben bemutatják magát a folyamatot is. A helyszínek a JAT-on belül voltak, fontos szempont volt a helyi értékek bemutatása és a lakók bevonása, párhuzamokat vonva a múlt-jelen-jövő tematikával. A produktumok jól mutatják, hogy sikerült a téma megragadást és a feldolgozást a tanultak alapján elvégezni, otthonosan mozogtak a terepen, kreatívan értelmezték a feladatot és a bemutatást is. A program végén, a díjátadáskor a kreativitást, a kivitelezés, az ötletességet, az érzékenységet és az együttműködést emeltük ki.

A diákok a munka során a swarm, az instagram, a foursquere és a youtube alkalmazásokat használták, qr kódot generáltak és gerilla matrica kampányt vittek végig az ötlettől a kivitelezésig, a terepen mobil wifivel és okostelefonokkal, hd camerákkal, gopro mini camerával és mikrofonnal voltak felszerelkezve, a program kivitelezése során egy erre a célra készített facebook oldalon keresztül osztottuk meg az információkat, illetve ezen keresztül mértük az elgedettséget is, valamint itt láthatók a produktumok és prezik is. Az előadásokat prezibe ágyaztuk, ezzel is segítve a legújabb prezentációs eszközök használatának vonzalmát.

Az Attila Kulcsai közösség itt érhető el a facebookon, aol mgetekinthetők a közös produktumok is.

Ízelítőül egy videó:

plenáris előadás prezijehttps://prezi.com/cgpahy_jkj7v/szociotrip_attila-kulcsai/

oklevelek prezibe ágyazva https://prezi.com/smr3yfhaqki_/o-k-l-e-v-e-l/

feladatok, szereplők és segítők https://prezi.com/rcfentync4ti/objektumok-feladatok-szereplok/

A programot a Kék Pont Biopolitikai Műhelye valósította meg.

Köszönjük a támogatást!