Cikkeink

Bemutatjuk a Gát Családot. A Kék Pont új projektje és blogja várja a lakók történeteit

Az őszt egy új projekttel kezdjük, amelynek címe: Gát Család. A Kék Pont központi ambulanciája abban a Gát utcában működik (Budapest, IX.ker.), amelyik a nagy pesti árvíz idején kapta a nevét, az ott húzódó ferencvárosi gátról. A Gát utca projektünk is a védekezés, megelőzés és együttműködés szimbóluma. Célunk az, hogy októberben egy komplex családi nap keretén belül, – eljutva minél több környékbelihez – az adott egészségügyi, mentális és életvezetési problémákra reagálva  információkat nyújtsunk, és felajánljuk a Kék Pont személyre szabott szociális, egészségügyi és jogsegély szolgáltatásait.

Nagyon sokféle körülmények között élnek itt az emberek, vannak, akik újépítésű, modern lakásokban laknak komfortos élethelyzetekben, mások, sokszor halmozottan hátrányos helyzetű családok, régi, lepusztult önkormányzati lakásokban tengődnek hosszú évek óta. Tapasztalataink szerint a drog-és alkohol, az erőszak jelenléte nagyban megnehezíti az együttélést nem csak az utcában, de a lakóházakon belül is. A projekt első részében természetesen alapos kutatómunkát végzünk, interjúkat készítünk az utca és a környék lakóival, hogy megismerjük a legégetőbb problémáikat, amelyek mindennapi életük során felmerülnek. Munkánkkal szeretnénk fejleszteni a lakók, ( szülők, hozzátartozók ) itt dolgozók, egészségtudatosságát, önismeretét a családi életben és az együttélés szinterein. Fontos, hogy megerősítsük a szomszédok iránti bizalmat és együttműködést.

Terveink, Ferencváros Önkormányzatának a Szociális Városrehabilitáció a Ferencvárosban József Attila Terv I. ütem keretében kiírt mini-projekt pályázati támogatásának keretében valósulnak meg. A program akcióterülete itt tekinthető meg.

A Gát Család blogja, amelyre rendszeresen töltünk majd fel a munkánkról fotókat, videókat, hanganyagokat,  és amelyen bemutatjuk hőseinket, a “Gát Család”  tagjait, itt követhető. Várjuk az itt lakók, itt dolgozók, környékbeliek történeteit, véleményét a témához!