Cikkeink

Csatlakoztunk a Nemzetközi Hepatitisz nap eseményeihez

Július 28-án, hétfőn, a Hepatitisz Világnapján rádiós diskurzusra invitálunk mindenkit,  Dr. Gazdag Gábor pszichiáter, addiktológussal, a Szent László kórház egykori orvosával, akinek nagy tapasztalata van injekciós droghasználókkal is és a 7térítő stábjával, a Tilos Rádióban!

A MŰSOR MEGHALLGATHATÓ ITT!!

Magyarországon nagyjából 100 ezer ember él hepatitis B vagy C fertőzéssel, ennyi ember “halad a májzsugor, a májrák felé”. Ezen 100 ezer ember 75 százaléka nem is tud betegségéről, ezért szűrésekre, jobbdiagnosztikára van szükség.” – Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.

http://worldhepatitisday.org/

Mindenkit várunk, aki szeretne többet megtudni erről a vírusról és a vírus okozta betegségről! A témával reggel 8.30-től 10óráig fogalkozunk.
Budapest éterében: 90.3 
A világon bárhol: tilos.hu
Kék Pont hangfelhő itt. Az esemény facebook oldala itt található.

Mit kell tudnunk a Hepatitiszről? A legfonfosabb információk 10 pontban:

1. A hepatitisz C egy májbetegség amit a hepatitisz C vírus okoz. A vírus okozhat akut és krónikus hepatitisz fertőzést, súlyossága pedig az enyhe, gyors lefolyású betegségtől a súlyos, egész életen át tartó betegségig terjedhet. A krónikus hepatitisz C fertőzőttek között jelentős azok száma, akiknél májcirrózis vagy májrák alakul ki.

2. A hepatitisz C vírus vérrel terjed. A leggyakoribb fertőzési módok az intravénás droghasználat során megosztott tűk és eszközök, a nem megfelelő fertőtlenítésű orvosi és egészségügyi eszközök, valamint a nem ellenőrzött vér és vérkészítmények használata. A hepatitisz C vírus szexuális úton is terjedhet, de ez ritka.

3.A világban 130-150 millió embernek van krónikus hepatitisz C fertőzése és évente 3-4 millió közötti az új fertőzések száma. 350 és 500 ezer közötti a hepatitisz C fertőzéshez köthető májbetegségben elhunyt emberek száma egy évben.

4. Magyarország a kevésbé ferőzött országok közé tartozik. 50 ezerre becsülik a hepatitisz C fertőzöttek számát. Alacsony a szűrések és a kezelésbe kerülők száma, évente 400-500 közötti az új kiszűrt eset.

5. A hepatitisz C vírus ellen nincs vakcina, mint a hepatitisz A és B vírus ellen. A vakcina kifejlesztésére folyamatos kutatások vannak, azonban nehezíti ezeket, hogy a hepatitisz C vírus nagyon trükkös, mert könnyen mutálódik és sok genotípusa van.

6. Antivirális gyógyszerekkel lehet gyógyítani a hepatitisz C fertőzést, amely sikeressége 50-90% lehet az alkalmazott kezeléstől függően, ugyanakkor csökkenti a májrák és a májzsugor fejlődését is.

7. A hepatitisz C az elsőként úgy volt ismert, mint nem-A, nem-B hepatitisz. 1975-ben a tudósok észlelték, hogy sok esetben a transzfúzió során történt hepatitisz fertőzések oka nem a hepatitisz A vagy B vírus. 1989-ben “felfedezték” a vírust és elnevezték hepatitis C-nek.

8. A hepatitisz C fertőzés után akár több hónap is eltelhet mire kimutatható. Ez azért van mert eltart egy ideig míg a megfertőződés után a vírus elszaporodik annyira, hogy károsítsa a májat. Ezt nevezik lappangási időnek ami minden egyes vírus esetében más.

9. A hepatitisz C fertőzés gyakran tünetmentes! A hepatitisz C fertőzött emberek többségénél soha nem alakulnak ki a vírusos májfertőzésre jellemző tünetek.

10. A hepatitisz C fertőzés megelőzhető! Figyeljen a higéniára! Tetoválás, testékszer, akupunktúra stb. esetén ügyeljen a megfelelően fertőtlenített eszközök használatára, illetve a szolgáltatás igénybe vétele előtt győződjön meg a körülményekről! Kerülje a borotva, fogkefe, manikűrkészlet, stb. közös használatát! Ne használjon intravénásan drogokat! Jelentkezzen szűrésre! Tudjon meg többet a fertőzésről és a védekezésről!

Forrás: Orvosok Lapja 2014/1-2. — Hunyady Béla dr., Szalay Ferenc dr., Werling Klára dr., Makara Mihály dr. World Health Organization Hepatitis C