Cikkeink

Mi is ott leszünk az UCCACUCCA minifilmfesztiválon

A Palantír Film Alapítvány idén több szervezettel együttműködésben vesz részt a Civilek Éjszakája programsorozatán, melyre Uccacucca elnevezésű interaktív minifilmfesztivállal készült. A program megvalósításában olyan szervezetek működnek együtt, mint az Északi Támpont Egyesület, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány, a Megálló Csoport Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért – Drogriporter.

Az este középpontjában a drogfogyasztás áll, és az a kérdés, hogyan változtak meg a felhasználói szokások az évek során. Mik voltak a főbb trendek és szokások régen és mi jelent veszélyt ma? Milyen tudatmódosító szereket használtak és használnak a fiatalok, mi lett ma az ucca cucca? Lesz film, kép, zene és itt lesz mindenki, aki a témában jártas akár kutatói, akár résztvevői oldalról! Ha érdekel a téma, várunk téged is szeretettel!
(forrás:https://www.facebook.com/events/577022325692376/)

Részletes program:

19.00-19.30: Fellép a Zörgőkör – a Megálló Csoport zeneterápiás alkotóműhelyének tagjai
————————– ——————–

A Zörgőkör egy olyan zeneterápiás foglalkozás és alkotóműhely, melyen heti kétszer két órában, kedden és csütörtökön átlagosan 8-16 fő vesz részt. Ebből körülbelül 10 főnek ajánlott a zeneterápia, ők rendszeresen részt is vesznek a foglalkozásokon, 2-3 fő alkalmanként látogatja a Zörgőkört, valamint 2-3 külsős is csatlakozik hozzájuk. Ezeken a foglalkozásokon a közös zeneszámainkat (saját szerzemények és feldolgozások) gyakoroljuk, és folyamatosan készülünk egy-egy fellépésre, amely repertoárral prevenciós előadásokra járunk.

19:30- 21.40: Filmvetítés
————————–——————-

– Relatív gyorshajtás
– Karmák – Hétköznapi Hősök sorozat: Ács Sándor
– Karmák – Hétköznapi Hősök sorozat: Faragó Ferenc
– Drogriporter.hu – InSite: több, mint belövőszoba
– Drogriporter.hu – Így legalizálták a füvet Washingtonban
– Drogriporter.hu – A drogellenes háború után
– vegyDESIGNER PREMIER

21.40-22.00: Szünet – Ingyen bodzaszörp a kávézóban
————————–———————-

22.00- 23.00: Interaktív kerekasztal beszélgetés
Kötetlen beszélgetés a témában jártas szakértőkkel
————————–———————

meghívott vendégek:
Dávid Ferenc (vegyDESIGNER című film szerkesztője)
Csák Róbert (Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramjának munkatársa)
Sárosi Péter (www.drogriporter.hu/ TASZ Drogpolitikai Programvezető)
Móró Levente (Magyar Pszichedelikus Közösség honlapjának főszerkesztője)
Oláh Péter (Megálló Csoport Alapítvány)

Fotókiállítás a kávézóban- válogatás a Megálló Csoport – Foto Noire nevet viselő foglalkozásán készült képekből
————————–———————

Minyó Szert Károly képzőművész, fotográfus és felépülő szenvedélybeteg vezetésével 2010 nyarán indult el a „Foto Noire, Fény- és árnyékképek” művésznevet viselő foglalkozás, amelynek immár a Nyitott Műterem ad otthont. Az érdeklődők a foglalkozáson készült, szenvedélybetegek által készített képekből tekinthetnek meg kiállítást.

……………………..……………………..……………………...

A filmekről bővebben:

1. Relatív gyorshajtás
Rendező: Füredi Zoltán
színes magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2005

„Nem tudom azt elképzelni, hogy valamikor is lesznek olyan elektronikus zenei rendezvények, ahol az emberek nem fognak tudatmódosító szereket használni” (Dávid Ferenc, Party Service) “Önmagában nem a drog csinálja a problémát.” (Demetrovics Zsolt, Nemzeti Drogmegelőzési Intézet) “Nincs szó bűnözőkről, annak ellenére, hogy amit elkövetnek az bűncselekmény.” (Dr. Rácz József, Kék Pont) Film a party-droghasználatról és a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia ártalomcsökkentő szolgáltatásáról.

2. Karmák – Hétköznapi Hősök sorozat: Ács Sándor
szerkesztő-riporter: Kinter Alexandra
egy talpra állt szenvedélybeteg története, 12 perc, 2011

Ács Sándor 17 évesen került a Megálló Csoport Alapítványhoz, hazai drogproblémákkal foglalkozó szervezethez. Az alkohol és drogproblémákkal küzdő, gyökereit kereső fiú iskolát szeretett volna végezni, érettségit akart szerezni. Ennél többet kapott és talált. 2003 óta józan. A színházterápia pedig messzebbre mutatott, mint hitte volna.
Osi, ahogy kollégái, barátai is hívják ma már szociális munkásnak tanul és a Megálló Csoportban segítőként dolgozik. 2010-ben átvette a Színház Csoport vezetését.
Az egykor saját hangját szégyenlő ember ma már prevenciós előadásokat tart és a nagyközönség számára is megmutatkozik őszinte játéka: legutóbb a Megálló és a Merlin Színház közösen crosstalk rendezvényén, a Rómeó és Júlia c. előadás szereplőjeként állt színpadra. Ez a történet egy talpra állt szenvedélybeteg, Ács Sándor őszinte önvallomását- karmáját mutatja be.

3. Karmák – Hétköznapi Hősök sorozat: Faragó Ferenc
szerkesztő-riporter: Kinter Alexandra
egy börtönből szabadult ember története, 11 perc, 2011

Egy ember, aki huszonévesen saját vállalkozással bírt. Aki a 90-es években jól menő üzletember, tehetős pénzügyi tanácsadó volt, nyugatról hozott autóval furikázott.
Aki piramis játékba kezdett, mindent elveszített és a mélybe zuhant.
Aki megjárta a börtönt, majd 18hónap után szabadult. Aki soha nem helyezkedhetett el többé eredeti munkakörében. Az élet kényszerített rá- hogy tiszta lappal, de megbélyegezve, a nulláról új életet kezdjen. Faragó Ferenc ma egy pékség vezetője, amit az Emberbarát Alapítvány üzemeltet.
Az egykori pénzügyi tanácsadó nem véletlenül itt helyezkedett el- az Alkohol és Drogrehabilitációs Intézet segített neki talpra állni, amikor végleg kicsúszott lába ahol a talaj.

4. Drogriporter.hu – InSite: több, mint belövőszoba
válogatás a www.drogriporter.hu oldal által készített filmekből
készítette: Társaság a Szabadságjogokért, 27 perc, 2012
rendezte: Takács István Gábor és Sárosi Péter

A kanadai Vancouver rendre a világ legélhetőbb városai között szerepel a felmérésekben – mégis, a gazdagság és jólét csak az érem egyik oldala. Alig néhány utcával központtól, a hipermodern felhőkarcolók árnyékban húzódik meg a város Downtown Eastside negyede. Az itt lakók nem sokat élveznek a gazdagságból, többségük hajléktalan, vagy koszos bérszobákban nyomorog, sokan közülük drogfüggők és szexmunkások. A vancouver-i városvezetés egészen a 21. század elejéig a jelenlegi magyar kormányhoz nagyon hasonló eszközökkel kívánta kezelni ezt a problémát: rendőri razziákkal, hajléktalanszállókkal. 2001-ben a város vezetése egy új drogstratégiát vezetett be, ami a rendőri eszközök mellett nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre, a kezelésre és az ártalomcsökkentésre. A nyílt színi drogfogyasztás felszámolására, a HIV fertőzések és túladagolási halálesetek visszaszorítására itt nyitották meg Észak-Amerika első – és ez idáig utolsó – ellenőrzött drogfogyasztói szobáját, az InSite-ot. Itt a fogyasztók steril körülmények között adhatják be a szert, és túladagolás esetén a személyzet beavatkozik.

5. Drogriporter.hu – Így legalizálták a füvet Washingtonban
válogatás a www.drogriporter.hu oldal által készített filmekből
készítette: Társaság a Szabadságjogokért, 12 perc, 2012
rendezte: Takács István Gábor és Sárosi Péter

Sokat beszélünk a drogellenes háború befejezéséről – de tudjuk-e valójában, hogy milyen lenne a világ a tilalom után? Azt tudjuk, hogy a kormánytól és nem a bűnszervezetektől várjuk, hogy a drogpiacot irányítsa – de hogyan alakul majd a különböző drogok adója és szabályozása? Milyen modellek léteznek a szabályozásra és az ellenőrzésre? Milyen leckéket tanultunk meg a dohány és az alkohol történetéből és hogyan kerülhetjük el ugyanezeket a problémákat, ha legalizáljuk a jelenleg illegális drogokat? Ugyanúgy kell szabályozni a marihuánát, mint a heroint vagy az engedélyezést a különböző drogok specifikus kockázataihoz mérten kell kialakítani?

6. Drogriporter.hu – A drogellenes háború után
válogatás a www.drogriporter.hu oldal által készített filmekből
készítette: Társaság a Szabadságjogokért, 10 perc, 2012

A TASZ filmes csapata ősszel Washington államban járt, ahol a marihuána fogyasztását és forgalmazását legalizáló I-502 népszavazási kezdeményezésről forgattunk. A washingtoniak többsége igent mondott a legális fűre – de vajon mit jelent ez a gyakorlatban? A filmünkben választ adunk erre a kérdésre.

7. vegyDESIGNER PREMIER
Északi Támpont Egyesület dokumentumfilmje, 29 perc, 2013
Projektünkben egy olyan dokumentumfilmet forgatunk, amely elsősorban magát a jelenséget mutatja be. Nem arra fókuszálunk, hogy az egyes szereket bemutassuk – ezek az információk nagyon rövid úton elavulnának. Fő célunk, hogy átfogó képet mutassunk a designer drog jelenségről. Szeretnénk több szakember és szakmailag érintett személy megkeresésével számos aspektusból megvilágítani a jelen helyzetet, és így elérni, hogy reálisabb, tiszta képet kapjanak a nézők.
Az elkészült film a designer drog témakör több pontját is érinti, de mindig igyekszik elkerülni a moralizálást, pánik keltést. Célunk nem a minősítés, nem akarjuk megmondani, hogy mi a rossz és mi a jó, sokkal inkább egy komplex keresztmetszetet szeretnénk nyújtani.

Találkozzunk az Civilek Éjszakáján, az Uccacuccán! Gyertek és csatalkozzatok az esemény facebook oldalán is!