Cikkeink

A szabadság szobor árnyékában

11 éve szervez  médiatáborokat Benedek Ági olyan diákok számára, akik érdeklődnek a média, az újságírás vagy a nyilvánosság egyéb területe iránt.

Ebben az évben „Fiatalok a médiában” címmel került megrendezésre a Gellért-hegy egyik kollégiumában. A témaválasztás kifinomultságát jelzi, hogy felkérés érkezett alapítványukhoz egy beszélgetés megtartására, mivel szervezők szerint a drogjelenség társadalmi reprezentációja a fiatalok esetében szinte kizárólag a stigmák és az izoláció oldaláról közelíti meg a problémát.

A Médiatábor bejáratánál a szabadság szobra fogadott, lásd mellékelt fotó!

A közel két órás strukturált beszélgetés igazi diskurzussá alakult, a diákok kommunikációja nyitottságról és nagyfokú probléma érzékenységről tanúskodott. Szóba került a drogpolitika álszent jellege, az alkohol és a dohány lobbi, de sokszor bukkant fel kérdésekben a tűrés, a tiltás vagy akár a legalizáció problematikája is. Izgalmas volt látni ahogyan a diákok lassan maguk mögött hagyták a témában oly sokszor felbukkanó paneleket (beteg vagy  bűnöző, kapudrog, keménydrog) és szépen lassan megértették a mértékletesség erényében rejlő forradalmi változás lehetőségét, a nyílt társadalmi vita szükségességét. Ha a jövő újságíró közülük kerülnek majd ki, vélhetően nem lesz gond az elszántsággal és a civil kurázsival, reméljük, hogy élni fognak azzal a lehetőséggel, amit saját korukban már a technológiai fejlődés és a nyilvánosságban való részvétel  tálcán kínál nekik!

Dávid Ferenc, prevenciós koordinátor

https://www.facebook.com/mediatabor