Cikkeink

Amigo és a feszültségoldó pogó – kövessük a kannabiszpont bloggereit!

“Asszem elmondhatom magamról, hogy tegnap g*cijó voltam! Szabadnapom volt, délután nőügy, este punk koncert. MIvel a nőügy tisztázása nem a kellemesebb fajtából volt való, ezért amikor onnan sétáltam át a koncertre egyedül, akkor azért elfért volna az a laza cigi, hogy higgadtan gondoljam át a dolgokat. Ehelyett úgy voltam vele, hogy inkább inni fogok, az úgyis jobban passzol a punkhoz. Bár ahhoz sem volt sok kedvem, főleg a másnap miatt – nem bírom én már a piát” – folytatta még pénteki blogjában a naplózást Amigo, a de vajon hogy telt a hétvégéje, amikorra kirándulást tervezett és 2 spanglit/nap?

Amikor a napi rutinból szívásnak megpróbál valaki véget vetni, a fizikai terhelés általában jót tesz, fáradtan az alvás is jobban megy, és feszültség levezetésnek se rossz.  Amigó pankkoncertre ment, mert ösztönösen ráérzett erre: a feszültség levezétésének a legjobb módja kipogózni magadból azt. Kendertáncnál valószínűleg a költözés nehezíti a nyugodt írást, egyelőre nem adott hírt magáról, de a sok feladatnak megvan az az előnye ilyenkor, hogy segít elvonni a figyelmünket.

Megkérdeztük a Kék Pont ambulancián konzultáló (egyéni esetkezelés) kollégáinkat, hogy a mik a legtipikusabb gondok a marihuána problémával jelentkező klienseink esetében. Sajnos ezek alapján  itt sincs általánosan mindenkinél működő trükk, mert a csökkentés, leállás során az ambulanciánkon nagyon változatos problémákkal találkoznak. Van, akinek komoly problémát okoz a a marihuana használat teljes elhagyása, de van akinek ugyanekkora nehézség a napi hat szál cigit négyre lecsökkenteni. Van aki a csökkentés vagy a használat teljes elhagyásának hatására fellépő ingerültséggel, alvászavarral, depressziós jellegű érzetekkel, hangulattal, vegetatív idegrendszeri zavarokkal, például a tenyérizzadással tud nehezen megküzdeni. Akadnak, akik a jelentősen megnőtt szermentes szabadidőt nem tudják aktív tevékenységekkel kitölteni, és olyan is van, aki arra eszmél, hogy társas kapcsolatainak jelentős részét a közös szívás tartotta össze… Előfordul, hogy a szerhasználó számára kiderül, valójában nem is a thc-től függ, hanem a hozzá kapcsolódó addiktív hiedelmektől.

Az első időkre tehát egy jótanácsot tudunk adni: Ne add fel! Erősítsd meg döntéseidet, írj listát arról, miért is döntöttél a csökkentés vagy a szermentesség mellett, mert a változás nem könnyű, idő és türelem kell hozzá.

Persze örülünk, ha a kannabiszpont.hu önsegítő terápiája megoldást jelent, de az is fontos, hogy a kannabiszpont segít felmérni, hogy megy-e egyedül. Vannak esetek, amikor érdemes szakemberek segítségét kérni, mert néha a személyes konzultáció tud segíteni a legtöbbet.

A Kövessük a kannabiszpont bloggereit akciónk korábbi bejegyzései itt olvashatók!