Cikkeink

Századfordulós szex

Száz évvel ezelőtt még vélhetően szűk kisebbséget alkottak azok a nők akikkel Dr. Clelia Duel Mosher kitöltette szexuális életükre vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívét. Ahogyan azt a stop.hu internetes oldalon megjelent cikk is kiemelte, többnyire felvilágosult egyetemi hallgatók voltak a felmérés alanyai, amit azért fontos megjegyezni, mert a válaszok egészen meglepő oldalát mutatják meg a századelő szexualitásának.

A kérdőívet kitöltő hölgyeknek csak valamivel több, mint a fele vélekedett úgy, hogy számukra a kölcsönös örömszerzés a szeretkezés célja, ami az 1900 évek elején még nem tekinthető elterjedt nézettnek, főleg nem a nő nemű társaim szájából. Nem is beszélve arról, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka fogalmazott úgy, hogy vágyott a szexuális együttlétre, ami szintén nem volt jellemző a korabeli szexről való gondolkodásra.

Azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy mindössze 45 fő töltötte ki a Stanford Egyetem professzorának kérdőívét, ami így semmiképp sem tekinthető reprezentatív felmérésnek, de azt mindenképp jó, ha tudjuk, hogy akkor is, amikor a közerkölcsök minden szinten tiltották, hogy a nők a szexualitásról beszéljenek, a magánéletben azért sokan voltak akik a témát lényegesen nyitottabban kezelték.