Cikkeink

Gyermekek világtérképe

Na mi van ezen? Azokat az országokat mutatja ez a világtérkép, ahol mind az iskolában mind otthon tilos – törvényileg – megverni a gyerekeket. Elsüllyedt egész Afrika és Ázsia, az egész Földön összesen 24 ország maradt. Ha már ilyen kevés maradt érdemes felsorolni: Costa Rica, Venezuela, Chile, Uruguay, Izrael, Új-Zéland, Spanyolország, Portugália, Németország, Hollandia, Ausztria, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Izland, Lettország, Ukrajna, Horvátország, Románia, Bulgária, Görögország, Ciprus és – igen – Magyarország is.

A térképről egyből látszik, hogy Európa jó hely, de azért az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az Egyesült Államok több tagállamában szintén törvény tiltja a gyerek-verést, de vannak olyan államok, ahol nincs ilyen törvény, úgyhogy ebből a szempontból hatásvadász a térkép, mert nyilván mind az USA-ban, mind pl Kanadában valószínűleg a gyerekek döntő többségét nem pofozzák fel otthon rendszeresen.

A térképet egyébként egy svéd szervezet, pontosabban egy nagy nemzetközi gyermekvédő szervezetsvéd irodája készítette, a térkép címe magyarul “Gyermekek világtérképe”.