Cikkeink

Női Napok a Kék Pontnál – Nem csak Csajoknak!

Szeretettel várjuk  az első “Nő létünkre…” nyilvános estünkön március 7-én vasárnap 17 órakor a Docuartban (Budapest, IX. Ráday utca 18. (Erkel utca felől)

 

Program:

17 órától-  a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia márciusban induló női programjainak bemutatása (sajtótájékoztatóval)

17.30 – tól – Nőnek (L)enni jó…? – ismeretterjesztő előadás és beszélgetés az evészavarokról, mint tipikus női szenvedélybetegségekről
előadó: dr. Ábrahám Ildikó pszichiáter, Kék Pont békásmegyeri ambulancia

19 órától –  Rögtönzések Színháza a LAKMUSZ – női sugallatokra
Játékmester: Kiss György Ádám

a rendezvény ingyenes

Nő létére

…iszik!

…hogy tud így zabálni?

…hagyja, hogy így beszéljen vele?

…milyen erőszakos!

…miért nem ad jobban magára?

…hogy képes így elhagyni magát?

…miért dolgozik ennyit?

…elhanyagolja a családját!

…miért nem akar gyereket?

Ugye hányszor halljuk a sommázott kritikát? Pedig de. Mi nők is képesek vagyunk inni, zabálni, hagyni, sajnos, hogy megalázzanak, sőt erőszakosak is vagyunk, és nem adunk magunkra, és elhagyjuk magunkat, elhanyagoljuk családunkat is, és sokat dolgozunk, sőt, van, hogy gyerekre sem vágyunk. Néha mindenkivel megeshet, sokszor sokakkal, túl sokszor és segítséget érdemlően jóval többen, mint ahányan azt  el merik mondani,  és mint ahányan képesek segítséget kérni. A szerfogyasztókkal és szenvedélybetegekkel szembeni előítéletek köztudottak, egy józan szenvedélypolitika ajánlásaival szemben a többségi társadalom hárítása és képmutatása mindennapos. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok a nők, akiket bűntudatuk, szégyenérzetük és az elutasítástól való félelmeik visszatartanak abban, hogy felismerjék és felvállalják a problémáikat, hogy segítséget kérjenek.

Régóta érzékeltük annak hiányát, hogy nincsenek specializálódottan nőknek szóló programjaink. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szenvedélybetegségben szenvedő és a szenvedélybetegekkel élő nőket megcélzó szolgáltatásokra nemcsak hogy nagy igény van, de a rájuk szabott programok sikeresek. Az amerikai és nyugat-európai Ladies Night programokban már régen tudják, hogy a női klienseknek, azért, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben érezzék magukat, fontos, hogy alkalmanként, kizárólag női segítők és női szakemberek hallgassák meg őket. Lehet, hogy semmi mást nem is kell tenni kezdetben, csak időt és alkalmat teremteni a női diskurzusra, a védett környezetre, és már ez is előcsalogathat és felbátoríthat, reményt adhat. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén márciustól, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával nőknek szóló programokat indítunk be, a prevenciós színtértől indulva, az ártalomcsökkentő szolgáltatásokon át az ambuláns ellátásig. „Nő létünkre” címmel havonta ismeretterjesztő előadásokra és nyilvános beszélgetésekre, interaktív programokra várunk minden érdeklődőt, az ambulancia kapuin kívül. Első alkalommal a Nőnap előestéjén, március 7-én vasárnap 5-től, a ferencvárosi Docuartban. (Lásd a mellékelt meghívót!) Ezek a találkozások minden, a nőket jellemzően érintő szenvedély és szenvedélybetegség-tematika, illetve határterületeik előtt nyitottak. Kontakt ártalomcsökkentő programunkban, az intravénás droghasználó nőknek és a tűcsere programba járó szerhasználók női hozzátartozóinak két hetente hétfőn, „Csere Csak Csajoknak” felhívással, speciálisan nőknek szóló szolgáltatásokat kínálunk, kizárólag női szakemberekkel. Áprilisban „Mi a baj velem?” címmel a szóbeli bántalmazásban, verbális erőszakban élő nők számára pszichoterápiás csoport indul a Gát utcai ambulancián, szeptembertől egy másik, „Nőiség, szexualitás, párkapcsolat” címmel tervezünk újabb tematikus csoportot. Bár ambulanciáinkon a problémás szerhasználattal és  a szenvedélybetegek hozzátartozóinak nehézségeivel találkozunk, ezekben a programokban messze nem a csak probléma felismertetése és analizálása a cél, majd ezekkel a  nyomasztó terhekkel útjára bocsátani az érintetteket, hanem éppen azokra a  bennünk, nőkben rejlő hatalmas erőforrásra szeretnénk  felhívni a figyelmet, amelyek szakemberek segítségével történő mozgósítása valódi, hatékony segítséget,  kölcsönös tanulást jelenthetnek és sok örömet adnak  az együttműködőknek.

További információk a Női Napok programjairól március 8-tól a www.kekpont.hu-n!

Találkozzunk március 7-én, vasárnap 5-kor a Docuartban!